ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕπικαιρότηταΚοινωνία

Τουρκική προέλαση, στο τεμάχιο 7 το Γιαβούζ: Σε κατάσταση συναγερμού η Λευκωσία

#giavouz-greekaffair

Τουρκική προέλαση, στο τεμάχιο 7 το Γιαβούζ: Σε κατάσταση συναγερμού η Λευκωσία

Συνεχίζεται η παράνομη προέλαση της κατοχικής Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και η περικύκλωση του νησιού.

Η Άγκυρα υλοποιώντας  εξαγγελίες και της και υλοποιώντας  τους επεκτατικούς σχεδιασμούς της έστειλε το γεωτρύπανο Γιαβούζ στο θαλασσοτεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ και αναμένεται ότι θα προχωρήσει στην έναρξη εργασιών για γεώτρηση  την ερχόμενη Κυριακή, 6 Οκτωβρίου.

Η νέα αυτή πρόκληση της Άγκυρας αποτελεί ένα ακόμη βήμα εδραίωση της κατοχής στην κυπριακή ΑΟΖ, αυτή τη φορά σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο, το οποίο προσφάτως έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία  στην κοινοπραξία των εταιριών TOTAL και ENI. Σημειώνεται συναφώς ότι η Τουρκία προχώρησε χθες σε παράτυπη δέσμευση της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής  με σκοπό τις παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες από το γεωτρύπανο Γιαβούζ.

Με την παράνομη Navtex  η Τουρκία δεσμεύει την περιοχή μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Η Λευκωσία έχει από προχθές βράδυ τεθεί σε κατάσταση συναγερμού αξιολογώντας τις νέες τουρκικές ενέργειες και προβαίνοντας σε αποτρεπτικές κινήσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Είναι προφανές πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για ανατροπή των τουρκικών ενεργειών, που διά της ισχύος η Άγκυρα επιβάλλει νέα τετελεσμένα.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξουν και κινήσεις από τρίτους που έχουν συμφέροντα στην περιοχή, ιδιαίτερα χώρες εταιρείες των οποίων δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι, όμως κι αυτό ένα απομακρυσμένο σενάριο. Η κίνηση αυτή τινάζει στον αέρα και όλες τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, τις υπό διαμόρφωση διαδικασίες που προωθεί ο ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση και στη συνέχεια για σύγκληση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης.  Αυτός  φαίνεται να είναι και ένας από στους στόχους της Άγκυρας, που δεν επιθυμεί οποιαδήποτε κινητικότητα στο Κυπριακό.

Τι προηγήθηκε Σημειώνεται συναφώς ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο  περιέχεται ο ισχυρισμός ότι μέρος του τεμαχίου 7 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα!  Όπως μεταδίδεται από την Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, η Κύπρος έχει οριοθετήσει ΑΟΖ αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι.

Πρόσθεσε πως παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, «η ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητά μας σε αυτό το θέμα». Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ δεν απέφυγε να προειδοποιήσει  τις εταιρείες υδρογονανθράκων που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τους υπέδειξε με τη γνωστή τουρκική αλαζονεία πως δεν πρέπει «να κάνουν οποιεσδήποτε εργασίες έρευνας υδρογονανθράκων στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, βασιζόμενες στις άκυρες αδειοδοτήσεις της “Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου”».

 

Πηγή: hellasjournal.com

Related posts

Το σεξ στη ζωή μας

Newsroom

Από σήμερα αρχίζουν οι διακοπές ρεύματος για απλήρωτους λογαριασμούς

Newsroom

Αν θέλεις να αδυνατίσεις….κοίτα μέσα σου!