ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τουρισμός

Τραπεζάκια έξω: Γεύσεις και μυρωδιές παλιάς Αθήνας

παλιάς Αθήνας

Τραπεζάκια έξω, γεύσεις και μυρωδιές παλιάς Αθήνας.

Γειτονιές με άρωμα νοσταλγίας όπως τα Πετράλωνα, το Θησείο, το Μετς και η Πλάκα ενδείκνυνται για βόλτες με μπόλικη ιστορία τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού συνοδεία αράγματος σε κάποιο ξύλινο τραπεζάκι στον ίσκιο και δοκιμής εκλεκτών μεζέδων.

Βόλτες γευστικές, όπως αυτές που προτείνουμε παρακάτω.

Στα Πετράλωνα…

Καφενείο της Πλατείας Μερκούρη
Αρκάδων 5, τηλ.: 210 3476237

Ελάχιστα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο και αέρας από τα παλιά σε αυτό το συμπαθέστατο ουζερί/μεζεδοπωλείο/ καφενείο της όμορφης πλατείας, στο οποίο δοκιμάζουμε εξαίσια μελιτζάνα με φέτα στον φούρνο, κοκκινιστό μοσχαράκι γλύκισμα, φρέσκιες πατάτες κομμένες στο χέρι, και τραγανά κεφτεδάκια συνοδεία κρασιών ή ούζου. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 10-12€ το άτομο.

Kreas
Δημοφώντος 96, τηλ: 2103247028
παλιάς Αθήνας
Η ταράτσα του σου δημιουργεί την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στις Κυκλάδες. Και εδώ ξεκινούν οι μαραθώνιοι κρεατοφαγίας, παϊδάκια με σάλτσα από μπαλσάμικο, κρεατόσουπες με καπνιστό μπούκοβο, μπιφτεκάκια κοτόπουλο με κόλιανδρο και πιπερόριζα, πικάντικες από black angus και σουβλάκια από μοσχάρι γάλακτος με σος πιπεριού. Συνδυάζουμε με σαντορινιές μπύρες και υπολογίζουμε περί τα 20€ κατ’ άτομο.

Του Διοματάρη η Ταβέρνα
Δημοφώντος 80, τηλ.: 210 3455505
παλιάς Αθήνας
Στα Άνω Πετράλωνα, η όμορφη ταράτσα αυτού του αυθεντικού κρητικού μεζεδοπωλείου προσφέρεται για ατμοσφαιρικές κρασοκατανύξεις συνοδεία εξαιρετικής κρητικής κουζίνας. Ο Διοματάρης μας κακομαθαίνει με απίθανο γαμοπίλαφο, μυρωδάτο απάκι, χανιώτικο μπουρέκι με πατάτες και κολοκύθια (χωρίς φύλλο) και ολόφρεσκες τραγανές πατάτες τηγανιτές με στάκα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-17€ το άτομο, με υπέροχο Μαρουβά (αυτό το δυσεύρετο στην Αθήνα χανιώτικο κρασί) και κερασμένη τσικουδιά.

Στην Πλάκα…

Το Καφενείο 
Επιχάρμου 1 & Τριπόδων, τηλ: 2103246916
παλιάς Αθήνας
Παλιά μη τουριστική Πλάκα στα καλύτερά της. Το ιστορικό «Καφενείο» σε μια ήσυχη γωνιά της ομορφότερης αθηναϊκής γειτονιάς, βγάζει τραπεζάκια έξω στα οποία καταφθάνουν εξαιρετικά κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα, ρολό χοιρινού με σάλτσα πορτοκάλι, παστουρμαδόπιτα και κάστανα, χοιρινή τηγανιά με πιπεριές και φέτα, χύμα κρασί –ολόκληρη… λίστα για την ακρίβεια- και υπέροχες γλυκές δημιουργίες, όπως το παραδοσιακό ρυζόγαλο και η δική τους εκδοχή πανακότας. Για πλήρες γεύμα με κρασί υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.

Διόσκουροι
Διόσκουρων 13, Πλάκα, τηλ: 2103219607
παλιάς Αθήνας
Σταθερή αξία των φοιτητικών μας χρόνων αλλά και των… σημερινών μας νοσταλγικών επισκέψεων στην Πλάκα. Οι Διόσκουροι μας προσκαλούν ακόμα να πιάσουμε τραπεζάκι στο πλακόστρωτο για να απολαύσουμε ουζάκι και μεζεδο-ποικιλίες. Μια καλή λύση για μεγάλες παρέες είναι η πραγματικά μεγάλη ποικιλία, που δεν διεκδικεί βραβεία γκουρμέ γεύσεων, αλλά χορταίνει ικανοποιητικά με το χοιρινό, το κοτόπουλο, τα λουκάνικα, τα κεφτεδάκια, την τυροσαλάτα και τα λαχανικά που περιλαμβάνει. Συνδυάστε τη με ουζάκι ή κρασί και υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.

Στο Θησείο

Στέκι του Ηλία
Επταχάλκου 5, τηλ: 2103458052
παλιάς Αθήνας
Ταβερνάκι βγαλμένο από τα παλιά, το Στέκι απλώνει τραπεζάκια σε μια αυλίτσα δίπλα στην εκκλησία και σερβίρει νόστιμη ελληνική, παραδοσιακή κουζίνα. Οι πατάτες του είναι φρεσκοκομμένες και νοστιμότατες, η μελιτζανοσαλάτα σπιτική και «σκορδάτη», τα αρνίσια παϊδάκια – κράχτης του μαγαζιού νόστιμα και καλοψημένα, ενώ πολύ καλά είναι και τα μπιφτέκια του. Συνοδεία παγωμένης μπύρας ή κρασιού, ο λογαριασμός στον Ηλία ανέρχεται στα 15-17€ ανά άτομο. Λίγο πιο κάτω, υπάρχει και το δεύτερο… Στέκι του Ηλία, από τους ίδιους ιδιοκτήτες.

Αμπιμπάγιο
Ηρακλειδών 3, τηλ:  21 0342 6794
παλιάς Αθήνας
Σε ένα νεοκλασικό κτίριο στον πεζόδρομο της Ηρακλειδών, το Αμπιμπάγιο καταπιάνεται εδώ και χρόνια με νόστιμα μαγειρέματα γης και θάλασσας, προσφέροντας γενναίες δόσεις από ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας. Πιάνουμε θέση στα τραπεζάκια έξω και δοκιμάζουμε νοστιμότατη ταραμοσαλάτα, καπνιστή ψίχα ώριμης μελιτζάνας, σαλάτα με πλιγούρι και μαύρα φασόλια, μπουκιές κοτόπουλο αρωματισμένο με θρούμπι, φουρνιστή πατάτα Νάξου και σούπερ κεμπάπ, με ψητή πίτα και σος γιαουρτλού. Σούπερ επιδόρπιο, συνήθως κερασμένο, το χειροποίητο παγωτό βανίλια φτιαγμένο από φρέσκο γάλα. Για ένα γεύμα εδώ, ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 20€/ άτομο.

Στο Μετς

Ολύμπιον
Αναπαύσεως 9, τηλ: 694 882 7690
παλιάς Αθήνας
Από τα λίγα μαγειρεία της παλιάς Αθήνας που αντέχουν στον χρόνο χωρίς να χάνουν σε ποιότητα. Θα το βρείτε γεμάτο τα μεσημέρια του Σαββάτου, πλημμυρισμένο από τις μυρωδιές της κατσαρόλας και του φούρνου  και θα δοκιμάσετε οτιδήποτε έχει ο κατάλογος της ημέρας: εμείς αγαπήσαμε το ρολό κοτόπουλο, γεμιστό με ζαμπόν και κόκκινη πιπεριά, τις πατάτες φούρνου το κοκκινιστό μοσχαράκι, την ζουμερή χωριάτικη και τον εξαιρετικό μουσακά. Ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 10-12€ το άτομο, μαζί με το «δικό τους» κρασί που είναι συμπαθέστατο.

Related posts

To 17o East Med Yacht Show θα είναι το μεγαλύτερο show που έχει γίνει! (φώτο -βίντεο)

7 διαφορετικοί προορισμοί για να αποδράσετε και να απολαύσετε την φύση και καλό φαγητό

Λιχαδονήσια: Οι μικρές Σεϋχέλλες της Ελλάδας 2,5 ώρες από την Αθήνα

Newsroom