ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤαξίδιαΤουρισμός

Προορισμοί: Σχοινούσα «το νησί του Ήλιου»

Σχοινούσα «το νησί του Ήλιου»

 Σχοινούσα  ένα από τα ομορφότερα μικρά νησάκια του Αιγαίου. Ανήκει στο σύμπλεγμα των μικρών Κυκλάδων και διοικητικά στο  Δήμο Νάξου και μικρών Κυκλάδων. Συνορεύει με τη Νάξο, την Ηρακλειά, τα Κουφονήσια και την Κέρο.

 

Η Σχοινούσα, ένα μικρό νησί έκτασης 9,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανήκει στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων. Τη συναντάμε νότια της Νάξου και βορειανατολικά της Ηρακλειάς. Έχει μόνιμο πληθυσμό 206 άτομα.

Έχει τακτική συγκοινωνία και το ταξίδι από τον Πειραιά ως το Μερσίνι, το ασφαλές λιμάνι της διαρκεί 7 – 9 ώρες ανάλογα με το πλοίο. Η ενδοκυκλαδική γραμμή συνδέει τη Σύρο με τη Σχοινούσα κάθε Δευτέρα και το ταξίδι διαρκεί περίπου 9 ώρες και από τη Νάξο καθημερινά επίσης.

Η Σχοινούσα έχει δύο οικισμούς, τη Χώρα και τη Μεσσαριά. Ο οικισμός της Χώρας είναι κτισμένος σε ύψωμα, στην ενδοχώρα του νησιού και απέχει 1,2 χλμ. από το λιμάνι του νησιού, το Μερσίνι, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε όλο το Αιγαίο. Ο δεύτερος οικισμός του νησιού, η Μεσσαριά απέχει 3 χλμ. από τη Χώρα.

Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό. Ο επισκέπτης στη Σχοινούσα θα απολαύσει μέρες ξεκούρασης και ηρεμίας. Η ηρεμία του τοπίου , το απέραντο γαλάζιο και το ζεστό χαμόγελο των κατοίκων γαληνεύουν την ψυχή ηρεμούν το σώμα και ωθούν στην απόλαυση του τοπίου της θάλασσας και της φιλοξενίας των νησιωτών. Οι τουριστικές υποδομές της Σχοινούσας ικανοποιούν τις ανάγκες των επισκεπτών του νησιού και τους προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το νησί κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά του το χρωστά στο θαμνώδες φυτό Σχίνο που ευδοκιμεί σε όλο το νησί. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή σύμφωνα με την οποία το νησί πήρε το όνομά του από τον Ενετό άρχοντα Σχινόζα.

Πολλά αρχαιολογικά ευρήματα στο νησί μαρτυρούν πως η Σχοινούσα είχε συμμετοχή στην δημιουργία του Πρωτοκυκλαδίτικου Ελληνικού Πολιτισμού με κέντρο την γειτονική νήσο Κέρο.

Παρουσίασε πλούσια εμπορική δραστηριότητα κατά τους Βυζαντινούς χρόνους όπως μαρτυρούν τα άφθονα κεραμικά ευρήματα και το πλήθος των κατεστραμμένων Βυζαντινών Ναών.

Σε διάφορες ιστορικές χρονικές περιόδους το νησί εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του, λόγω των συχνών πειρατικών επιδρομών. Από τα μέσα του 19ου αιώνα το νησί άρχισε πάλι να κατοικείται κυρίως με οικογένειες προερχόμενες από την Αμοργό.

Μερικά από τα αξιοθέατα της Σχοινούσας είναι:

Η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου με την Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Ακαθής στη Χώρα.

Η εκκλησία του Ευαγγελισμού στον παραδοσιακό οικισμό Μεσσαριά.

Η σπηλιά του Πειρατή στο δρόμο για το Λιμάνι.

Related posts

Οι Έξι πιο εντυπωσιακοί προορισμοί μοναστηριακού τουρισμού στην Ελλάδα

Ταξίδι στα Τζουμέρκα

Newsroom

«Απόδραση» για τους εκδρομείς το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος-Με καλοκαιρία αλλά και… ταλαιπωρία

Newsroom