Κοινοποιείστε το άρθρο

Τριήμερο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, στον ιστορικό κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, που φέτος, για πρώτη φορά φιλοξενήθηκε στην Αθήνα από 29 ως 31 Μαρτίου, στον ιστορικό κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ, με την τελευταία ημέρα προβολών αφιερωμένες στην υγεία.

Έτσι στα πλαίσια του Φεστιβάλ, το Σαββάτο 31 Μαρτίου διοργανώθηκε μια ημερίδα αφιερωμένη στην υγεία με τα προβαλλόμενα ντοκιμαντέρ να λειτουργούν ως αφορμές για συζήτηση και προβληματισμό, ευαισθητοποίηση του κοινού σε ζητήματα που άπτονται της σωματικής και ψυχικής υγείας, πρόληψη και αλλαγή. Τα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν και αφορούσαν μία διαταραχή υγείας, προλόγισαν ειδικοί σε θέματα υγείας και ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Σε όσους βρέθηκαν στον κινηματογράφο Τριανόν την ημέρα της προβολής του αφιερώματος στην Υγεία διατέθηκε ένα κουπόνι για δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις σε γνωστό εξεταστικό κέντρο.

Την ημερίδα παρακολούθησε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας και συμμετείχε ενεργά στην συζήτηση που ακολουθούσε των προβολών, με τη διερμηνέα της ελληνικής νοηματικής γλώσσας κυρίας Ρωξάνης Ζήκα να διερμηνεύει.

Συνολικά προβλήθηκαν 5 ντοκιμαντέρ που αφορούσαν μία διαταραχή υγείας και την αντιμετώπισή της. Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας και οι εισηγητές:

 

15:30 Δύο κόσμοι / Two worlds,

Σκηνοθεσία: Maciej Adamek, Πολωνία, 52

Τρεις άνθρωποι, δυο τρόποι αντίληψης της πραγματικότητας και μια οικογένεια. Η ταινία είναι ένα πορτραίτο κωφών γονιών και της δωδεκάχρονης κόρης τους. Η Λώρα παίρνει το ρόλο τους στόματος και των αυτιών του πατέρα και της μητέρας της, βοηθώντας τους σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα την αγορά κάρβουνου. Η ταινία είναι επίσης το μέσο που, με κατανόηση, παρουσιάζει στον θεατή την καθημερινή ζωή των ανθρώπων με αναπηρίες. Η Λώρα δεν είναι μόνο η αφηγήτρια, αλλά και η μεταδότρια συναισθημάτων που δεν θα μπορούσαν να είχαν βρει διέξοδο στον κόσμο των ακουώντων χωρίς τη βοήθειά της.

Εισηγητής: Γιάννης Ζουγανέλης, ηθοποιός.

Ο κύριος Ζουγανέλης κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία, σαν παιδί κωφάλαλων γονιών, και τόνισε τις ομοιότητες στο βίωμα της καθημερινότητας των οικογενειών με αυτές που προβλήθηκαν στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ. Υπογραμμίστηκε ο ρόλος του παιδιού στην κηδεμονία των γονιών και την προστασία τους από τον κοινωνικό ρατσισμό αλλά και το γεγονός πως, παρά την πρόοδο σε όλα τα επίπεδα που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των κοινωνιών, υπάρχει μικρή εξέλιξη σε σχέση με τον χαρακτηρισμό των ανθρώπων – η ίδια η κοινωνία δημιουργεί συμπλέγματα αναπηρίας.  Για το λόγο αυτό η σχετική διδασκαλία στα σχολεία είναι απαραίτητη, ενώ και οι ίδιοι οι κωφοί θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία της δημιουργίας και να έρθουν πιο κοντά στην κοινωνία.

 

17:00 Βουκεφάλας / Bucephále,

Σκηνοθεσία: Damien Marti & Chloe Seyssel, Ελβετία, 35’

Η Celine van Till ήταν αμαζόνα της Εθνικής Ομάδας Ιππασίας ντρεσάζ της Σουηδίας όταν υπέστη έναν σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι σε ένα δραματικό ατύχημα. Ήταν μόλις 16 ετών. Σε κώμα για εβδομάδες, συνήλθε έχοντας χάσει την ικανότητα να μιλά και να περπατά. Ο Βουκεφάλας είναι ένα φιλμ για την ζωή της, το πάθος της και το πεπρωμένο της. Ανακαλύπτουμε αυτή την όμορφη νέα γυναίκα και την απίστευτη θέλησή της όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να ιππεύσει ξανά – και να τα καταφέρει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.

Πώς ανακτάς το σώμα σου έπειτα από έναν τραυματικό τραυματισμό; Πώς ζεις με μια αόρατη αναπηρία; Πόσο δυνατό είναι το πάθος σου, που σου δίνει την ενέργεια να αντιμετωπίσεις το φόβο σου και να ξεπεράσεις τα όριά σου; Είναι η ιστορία μιας νέας γυναίκας για την οποία το ‘Όλα είναι δυνατά’ δεν είναι απλώς μια έκφραση, είναι μια πραγματικότητα που ζει καθημερινά.

 

Εισηγητής: Χρήστος Παπασιδέρης, αγγειοχειρουργός, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης

Ο κύριος Παπασιδέρης τόνισε ότι τα προβλήματα και η απώλεια της υγείας μπορούν να συμβούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και όλοι είμαστε ίσοι σε αυτό. Υπογραμμίστηκε ο ρόλος της οικογένειας στην αποκατάσταση και το πόσο επηρεάζει την ψυχολογία του ασθενή, όπως και ο ρόλος της κοινωνίας που γίνεται «επιθετική» σε μια αναπηρία που φαίνεται σε σχέση με κάποια που δεν είναι ορατή. Αναφέρθηκαν οι αγωνίες του ατόμου με αναπηρία – έχει την αίσθηση ότι στεναχωρεί τους άλλους και κατά συνέπεια τον εαυτό του, ενώ η συνεχής προσπάθεια και ένταξη στην ρουτίνα της καθημερινότητας πριν το ατύχημα, αναδείχθηκε πολύ σημαντική.

 

18:00 Μανία / Manic,

Σκηνοθεσία: Kalina Bertin, Καναδάς, 85’

Η ταινία καταγράφει την έρευνα της σκηνοθέτιδος στο παρελθόν του πατέρα της, γκουρού και πατέρα δεκαπέντε παιδιών, ψάχνοντας να κατανοήσει την κληρονομικότητα της ψυχικής ασθένειας στην οικογένειά της.

Το Manic επιλέχθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Hot Docs του Μπρούκλιν, όπου κέρδισε το βραβείο Doc Spirit.

Εισηγητές: Δημήτρης Παπαδημητριάδης, M.D. MF Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής

Έφη Κεραμιδά, Ψυχολόγος MSc Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια NLP-Life Coaching

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ψυχική ασθένεια και την κληρονομικότητα στην οικογένεια.

 

20:00 Αιτία θανάτου: Άγνωστη / Cause of death: Unknown,

Σκηνοθεσία: Anniken Hoel, Νορβηγία, 90′

Μετά τον ξαφνικό θάνατο της αδελφής της, η οποία έπαιρνε αντιψυχωσικά, η σκηνοθέτης ξεκινάει μια έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο για να αποκαλύψει τα θανάσιμα μυστικά των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών και τη δισεκατομμυρίων δολαρίων βιομηχανία της ψυχιατρικής διάγνωσης και των φαρμάκων.

Η ταινία, γυρισμένη στη διάρκεια 10 ετών, ακολουθεί την Ανίκεν καθώς αναζητεί απαντήσεις, όχι μόνο για το θάνατο της αδελφής της, αλλά και για τις δεκάδες χιλιάδες σε όλο τον κόσμο που είχαν παρόμοια μοίρα.

Εισηγήτρια: Domenica Verona Natoli: Πρόεδρος του Σωματείου «Κέντρο Βιο-φυσικών Ερευνών της Παράλληλης Ιατρικής», φυσιοπαθητικός και δημοσιογράφος.

Η συζήτηση φώτισε τον τρόπο λειτουργίας των φαρμακοβιομηχανιών, τονίζοντας την ιδιαιτερότητα των ψυχοφαρμάκων και την δυνατότητα εξεύρεσης εναλλακτικών θεραπειών.

 

22:00 Ύμνος στη ζωή / In love as in life,

Σκηνοθεσία: Nathalie Rossetti &Turi Finocchiaro, Βέλγιο, 61’

Ο Ρέιμοντ και ο Ρέιμοντ αγαπιούνται. Όταν ο ένας, ήδη οροθετικός εδώ και 27 χρόνια, παθαίνει καρκίνο, η πάλη τους γίνεται κοινή. Εκφράζοντας την αγάπη τους στους φίλους τους, προσπαθούν να σχηματίσουν μια νέα ζωή, γεμάτη από το άγνωστο. Το ταξίδι τους μας παρασέρνει σε μια απίστευτη συναισθηματική οδύσσεια.

Η ταινία ψηφίστηκε από το κοινό ως η καλύτερη ταινία του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

 

Εισηγητής: Γιώργος Τσιακαλάκης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»

Η συζήτηση ευαισθητοποίησε το κοινό γύρω από θέματα μετάδοσης του ιού HIV, τις μεθόδους πρόληψης και θεραπείας, αλλά και την στάση που πρέπει να τηρείται στην εμφάνιση της ασθένειας.

 Η ημερίδα διοργανώθηκε από την ΑΜΚΕ NoTraditional και το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Τριανόν.

Γίνεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας κι έχει την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο