ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή ΝέαΚοινωνία

Τρίτο πακέτο οικονομικής στήριξης για τον κορωνοϊό παρουσίασαν σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εργασίας

Τρίτο πακέτο οικονομικής στήριξης για τον κορωνοϊό παρουσίασαν σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Εργασίας

Αναστολή 3 μηνών για δόσεις σε τράπεζες – Το δώρο Πάσχα θα δοθεί το καλοκαίρι 

 

Όπως ανακοινώθηκε, οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση. Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα έχουν την δυνατότητα αναστολής δόσεων τριών μηνών. Όσοι πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ, δικαιούνται αναστολή δόσεων. Μαζί και με τα προηγούμενα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί, πλέον καλύπτεται όλο το φάσμα ιδιωτικών χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Επέκταση της αποζημίωσης 800 ευρώ

Αποζημίωση 800 ευρώ θα λάβουν και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου. Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί σε όλους, ολόκληρο, αλλά δίνεται η δυνατότητα στους επιχειρηματίες για την καταβολή του μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις και συνέπειες. Διευκρίνισε ότι το δώρο Πάσχα που είχε καταργηθεί στο Δημόσιο θα δοθεί φέτος σε γιατρούς και νοσηλευτές και εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διευκρίνισε αργότερα πως το δώρο Πάσχα θα μπορεί να καταβληθεί το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας, από όσους εργοδότες αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο πρόβλημα ρευστότητας.

Συνολικά, θα στηριχθούν 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς επεκτείνεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ που είναι ακατάσχετη. Επίσης δεν επηρεάζονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Το συνολικό κόστος του πακέτου ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Γεωργιάδης: Τρίμηνη αναστολή για χρέη στις τράπεζες  

 

Οι τράπεζες συμφώνησαν να δώσουν τρίμηνη αναστολή σε όλα τα χρέη προς αυτές. Όσοι δανειολήπτες περιλαμβάνονται στις επιχειρήσεις που πλήττονται, θα λάβουν τρίμηνη αναστολή ή ευνοϊκότερες λύσεις στα χρέη τους, ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως όμως πρόσθεσε «Και εμείς ζητήσαμε και εκείνοι ζήτησαν όσοι δεν έχουν πληγεί να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους».

«Για όσους δανειολήπτες βρίσκονται στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό ισχύει τρίμηνη αναστολή και μπορούν να ζητήσουν και εξατομικευμένες λύσεις», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Παράλληλα διεμήνυσε ότι θα επιβληθούν πρόστιμα σε όποιους εκμεταλλεύονται την κατάσταση ανεβάζοντας τις τιμές σε αντισηπτικά και μάσκες.

 

Αναστολή σύμβασης εργασίας για έναν μήνα

Ο υπουργός Εργασίας. Γ. Βρούτσης σημείωσε ότι επιχειρήσεις και εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τον κορωνοϊό θα μπορούν να θέσουν με απόφασή τους μέρος ή όλο προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας.

Το μέτρο αυτό, το οποίο είναι έκτακτο, μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα με δυνατότητα παράτασης, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες. Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση αυτού του μέτρου, απαγορεύται ο εργοδότης να προβεί σε καταγγελία συμβάσεων και αν το κάνει η απόλυση θα θεωρείται άκυρη καθώς πρέπει διατηρήσει τον ίδιο αριθμό συμβάσεων εργασίας.

Όλοι οι εργαζόμενοι που τελούν ή θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας έως τις 30 Απριλίου θα πρέπει να εγγραφούν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μέχρι 31 Μαρτίου. Οι εργαζόμενοι, για να λάβουν την ενίσχυση θα πρέπει να δηλώσουν σε ειδική πλατφόρμα ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους.

 

Related posts

Εντολή για αποχώρηση από το Κίεβο των οικογενειών των Αμερικανών διπλωματών – Ετοιμάζονται για Πόλεμο;

Newsroom

Spiegel: «Μικροπρεπής και δειλή» η άρνηση του Βερολίνου για ευρωομόλογα

Τύμπανα πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και πιθανή αναβολή των εθνικών εκλογών…

Newsroom