Κοινοποιείστε το άρθρο

Τσελέντης στο MEGA : Αναμένονται πολύ ισχυροί μετασεισμοί στη Θεσσαλία για αρκετές εβδομάδες

Για τον πολύ ισχυρό σεισμό στη Θεσσαλία, ο οποίος ταρακούνησε ολόκληρη την Ελλάδα μίλησε στο MEGA ο Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης

 

Για τον πολύ ισχυρό σεισμό στη Θεσσαλία, ο οποίος ταρακούνησε ολόκληρη την Ελλάδα μίλησε στο MEGA ο Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ σε ορεινή περιοχή του Τυρνάβου, 20 χιλιόμετρα από τη Λάρισα και την Ελασσόνα, τάραξε τους πολίτες της Θεσσαλίας και έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

«Αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί»

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης συνέστισε προσοχή. Ανέφερε μάλιστα ότι τα σχολεία πρέπει να μείνουν κλειστά και ο κόσμος να μην μπει σε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές.

«Ο σεισμός έγινε σε ένα γνωστό ρήγμα του Τυρνάβου το οποίο απ’ ότι φαίνεται είχε εξαντλήσει το σεισμικό του δυναμικό καθότι δεν μπορεί να δώσει πάνω από 6,1 Ρίχτερ. Έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία αναμενόμενη, επειδή είχε μικρό εστιακό βάθος γύρω στα 8 χιλιόμετρα. Αυτή η ακολουθία αναμένεται να είναι πάρα πολύ ισχυρή και για αρκετές εβδομάδες μπορεί και για δυο τρεις μήνες» είπε.

«Έχει δώσει μεγάλα γεγονότα, ένα μετασεισμό της τάξης του 5 πολλούς 4,8. Για αυτό το λόγο ο κόσμος πρέπει να προσέχει, να είναι πολύ επιφυλακτικός, τα σχολεία επουδενί δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο. Ο κόσμος να μην πάει στα σπίτια του αν αυτά έχουν υποστεί βλάβες και αν δεν έχουν ελεγχθεί από μηχανικούς» συμπλήρωσε.

«Εκείνο το άλλο το οποίο θέλω να πω είναι ότι ενάμιση μήνα πριν, παρακολουθούσαμε μια μικροσεισμική δράση στο ρήγμα αυτό της τάξης λιγότερο από 3. Βέβαια δεν μας προβλημάτισε γιατί σε πολλά ρήγματα στην Ελλάδα έχουμε τέτοια φαινόμενα» υπογράμμισε.

«Τα σχολεία επουδενί δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο»

Εκείνο το οποίο με έχει προβληματίσει είναι ότι για όλους τους μεγάλους σεισμούς που γίνονται στη χώρα μας παρατηρούμε ότι τα πρώτα που παθαίνουν ζημιές τα σχολεία. Άρα λοιπόν πρέπει η πολιτεία να κοιτάξει με πολύ μεγάλη προσοχή τα σχολεία, όπως επίσης να καταλάβουμε ότι ο πανικός είναι πολύ βασικός.

Και το λέω αυτό γιατί θα έχουμε ισχυρούς σεισμούς και δεν πρέπει να έχουμε πάλι φαινόμενα πανικού σαν αυτό που είχαμε δει ανθρώπους που πήδηξαν από τα παράθυρο».

«Ο δήμος τώρα πρέπει πραγματικά να στείλει συνεργεία να ελέγξουν τα σπίτια όπως επίσης και να άρει τις επικινδυνότητες στη λάρισα για παράδειγμα να περάσουν συνεργεία του δήμου και να δουν εάν κάποιο μπαλκόνι…», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει περίπτωση να έχει διεγείρει και κάποια άλλα γειτονικά ρήγματα σημείωσε: «Το ρήγμα αυτό τελευταία φορά καταργήθηκε το 1812 κοντά στο ρήγμα αυτό το έργο με το ρήγμα της Λάρισας. Η μετασεισμική ακολουθία όποια έχουμε όμως δεν δείχνει καμία μετατόπιση προς το ρήγμα της λάρισας. Η δικιά μου εκτίμηση είναι ότι το φαινόμενο θα σταματήσει συγκεκριμένο ρήγμα αλλά σίγουρα θα μας δώσει πολλούς και ισχυρούς μετασεισμούς».

 

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο