ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΕπικαιρότητα

Τσίπρας στο OPEN: «Επικίνδυνη η εξωτερική πολιτική του Μητσοτάκη, μας οδηγεί από Βατερλό σε Βατερλό»

Τσίπρας στο OPEN: «Επικίνδυνη η εξωτερική πολιτική του Μητσοτάκη, μας οδηγεί από Βατερλό σε Βατερλό»

Σφοδρή και ολομέτωπη επίθεση στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε επικίνδυνη την εξωτερική πολιτική που ασκεί ο πρωθυπουργός με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ενώ εκτίμησε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.

«Η Ελλάδα τα δίνει όλα στις ΗΠΑ και οι Αμερικανοί πουλάνε F-16 στην Τουρκία»

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Μπάιντεν για τα F-16 προς την Τουρκία, τόνισε πως «όταν στη Βουλή του έθεσα το ζήτημα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως όλα αυτά είναι ψέματα. Ή ο κ. Μητσοτάκης γνώρισε – ή έμαθε την αμερικανική θέση για τα F-16 στη συνάντηση με τον Μπάιντεν- ή ακόμα χειρότερα, ο κ. Μπάιντεν δεν είπε αλήθεια στον πρωθυπουργό. Έχουμε την Ελλάδα να τα δίνει όλα στις ΗΠΑ, έχουμε την Ελλάδα να δίνει όπλα και από την άλλη έχουμε τις ΗΠΑ να δίνουν όπλα στην Τουρκία για να κάνουν υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά». Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε βατερλό για την Ελλάδα τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

 

«Το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ισχυρή βούληση στήριξης στην Τουρκία πρέπει να το κρατήσουμε. Δεν είναι μόνο η πώληση των F-16, είναι η συνολική βούληση. Στη Σύνοδο υπήρξε σημείο καμπής των σχέσεων της Δύσης με την Τουρκίας. (…) Εμείς προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των F-16 το 2017. Και είναι η μόνη κίνηση άμεσης στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Μητσοτάκης προχωρά σε αναβάθμιση σε βάθος δεκαπενταετίας», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά του πρωθυπουργού, σημείωσε πως «υποστήκαμε μια δεινή διπλωματική ήττα. Εάν εγώ ήμουν στη Μαδρίτη και συνέβαινε αυτό και εάν από την Τουρκία είχαμε την κατοχύρωση του Turkaegean θα γυρνούσα με τα πόδια! Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί επικίνδυνη εξωτερική πολιτική και μας πάει από Βατερλό σε Βατερλό. Και κάθε φορά που στριμώχνεται βγάζει το χαρτί των εξοπλιστικών».

«Έχουμε ευθύνη όταν μιλάμε για εξοπλισμούς να μιλάμε για την άμυνα της χώρας αλλά να βλέπουμε τις δυνατότητες της χώρας», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

 

«Ζητάμε εκλογές γιατί ανησυχούμε»

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο αίτημα πρόωρων εκλογών επεσήμανε: «Ζητάμε εκλογές γιατί ανησυχούμε. Γιατί βλέπουμε ότι η εξωτερική πολιτική ΙΧ του κ. Μητσοτάκη μας βάζει σε κινδύνους. Και ταυτόχρονα βλέπουμε ότι η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο, όπως ο πληθωρισμός. Αυτό την ώρα εάν αυτό συνεχιστεί, θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνική κρίση».

Χαρακτήρισε την απλή αναλογική δίκαιο σύστημα και τόνισε πως «τα κόμματα πρέπει να έχουν την πολιτική επάρκεια και πρόνοια για να σχηματίζουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Εκτιμώ πως μπορεί να σχηματιστεί προοδευτική πλειοψηφία. (…) Θέλουμε να είμαστε πρώτοι με καθαρή διαφορά». Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε «αδιανόητο να μην είναι πρωθυπουργός ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος», υπογραμμίζοντας πως τους πρωθυπουργούς τους «εκλέγει ο λαός».

«Εμείς λέμε καθαρά ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή γιατί η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα. Η αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί και με την απλή αλλαγή εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί πρώτος με καθαρή διαφορά. Ο κ. Βαρουφάκης δεν ξέρω αν θα είναι στη Βουλή, αυτό θα το αποφασίσει ο λαός. Εμείς θα συζητήσουμε με βάση τις προγραμματικές μας προτάσεις», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Εκτίμησε δε πως το ζήτημα της ακρίβειας, σε πολύ μεγάλο βαθμό θα επικαθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα. «Εγώ δεν εστιάζω στα ζητήματα της ακρίβειας ως γεγονός. Εστιάζω σε εναλλακτικές ώστε να επουλωθεί αυτό το τραύμα. Στην Ελλάδα καταγράφηκε 62% ενεργειακός πληθωρισμός, την ώρα που στην Ευρώπη καταγράφηκε 39%. Αυτή είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη. Άφησε τα καρτέλ της ενέργειας ανεξέλεγκτα. Ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ όταν ξεκινούσε η κρίση», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα υπερκέρδη της ΔΕΗ και των υπολοίπων παραγωγών είναι 1,5 δισ., με την κυβέρνηση να βάζει τη ΡΑΕ να τα κατεβάσει στα 900 εκατ. για να τα φορολογήσει με 90%, είπε και ρώτησε: «Την είδατε τη φορολόγηση με 90%;».

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι προφανές ότι σχεδιάζει εκλογές Σεπτέμβρη και του ζήτησα να σταματήσει την υποκρισία και την αβεβαιότητα και να ορίσει τώρα ημερομηνία εκλογών. (…) Το πιο κρίσιμο από τις προτάσεις μου είναι να ορίσει ο κ. Μητσοτάκης μια διακομματική επιτροπή που να διασφαλίσει ίσο χρόνο προβολής για όλα τα κόμματα. Εμείς λοιπόν λέμε να μην πάμε σε τοξικές εκλογές, αλλά με όρους ισοτιμίας», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

 

 

 

Πηγή www.ethnos.gr & OPEN TV 

Related posts

Ευάγγελος Αποστολάκης : Σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία είμαστε μόνοι μας

Πέτσας: Φέτος το Πάσχα θα το γιορτάσουμε μένοντας σπίτι

Newsroom

Δημοσκόπηση Metron Anlysis: Από 38,2% έως 43,8% η Νέα Δημοκρατία, από 16,9% έως 21,3% ο ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom