Κοινοποιείστε το άρθρο

Πασχαλινό τραπέζι – Τσουνάμι ακρίβειας χτυπάει εκατομμύρια καταναλωτές 

Ακριβότερο έως και κατά 25% το φετινό πασχαλινό τραπέζι, την ώρα που ο τζίρος στο λιανεμπόριο έχει μείωση της τάξης του 30%

 

Απανωτά είναι τα κύματα των ανατιμήσεων που έρχονται να πλήξουν εκατομμύρια καταναλωτές σε όλη την Ελλάδα την ώρα που το πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να είναι κατά 25% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν υπάρξει ήδη περικοπές εισοδημάτων, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στην κατανάλωση. Σύμφωνα με την εταιρεία μέτρησης της κατανάλωσης Nielsen IQ, το πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ εμφάνισαν απώλειες 1,4% σε αξία και υποχώρηση 4,9% στον όγκο των ταχυκίνητων κωδικών σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός τον Μάρτιο εκτινάχθηκε στο 8,9%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τα τελευταία 27 χρόνια, δηλαδή από το 1995, με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής να εκτιμά στο δυσμενές του σενάριο ότι μπορεί να φτάσει φέτος στο 11,01%.

Μεγαλώνει η ζημιά

Παράλληλα, πολλαπλασιάζεται η ζημιά στον ευρύτερο τζίρο του λιανεμπορίου από τις τεράστιες ανατιμήσεις στα προϊόντα του πασχαλινού τραπεζιού, όπως αναφέρει το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής. Η συμβολή της πασχαλινής περιόδου στο ΑΕΠ δεν ξεπερνά τα 1,5 δισ. ευρώ, ωστόσο το «σοκ» που προκαλεί η ακρίβεια οδηγεί τους καταναλωτές να απέχουν και από αγορές άλλων προϊόντων και υπηρεσιών. Ως αποτέλεσμα, ο συνολικός τζίρος αυτής της περιόδου μπορεί να χάσει έως και 30%, όπως τονίζει το ΠΕΣΑ.

Στο Συμβούλιο εκτιμούν πως οι τιμές στον οβελία είναι στα 13 ευρώ/κιλό (σε κάποιες περιπτώσεις και 15 ευρώ), έναντι 12 ευρώ πέρυσι (στη χονδρική είναι ήδη στα 7-8,5 ευρώ για τα αρνιά και 7,5-9,5 ευρώ για τα κατσίκια), ενώ υπάρχουν ανατιμήσεις ως +30% για τα οπωροκηπευτικά.

Οι αυξήσεις τιμών στα τυροκομικά φτάνουν το +7% και έως +15% για τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής (τσουρέκια, σοκολατένια αυγά κ.τ.λ.) και +18% τα αρτοσκευάσματα.

7 στους 10 καταναλωτές έχουν μειώσει τις αγορές

Παράλληλα, 7 στους 10 καταναλωτές έχουν μειώσει «πολύ» και «αρκετά» τις αγορές τους στα σούπερ μάρκετ και 8 στους 10 σε ένδυση/υπόδηση το πρώτο τρίμηνο του έτους. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Netrino.

Αναφορικά με τις αγορές στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με την έρευνα της Netrino, σε ποσοστό 47,5% οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι τις μείωσαν «πολύ» και «αρκετά», 25% τις μείωσαν «λίγο» και 27% «καθόλου». Μεγαλύτερη μείωση στις αγορές παρατηρείται σε Λάρισα (54%) και Πάτρα (51%).

Την Κυριακή που λειτούργησαν τα καταστήματα του λιανεμπορίου οι καταναλωτές ήταν μουδιασμένοι και η κατανάλωση περιορισμένη, παρά την αυξημένη κίνηση μπροστά στις βιτρίνες. Οι πωλήσεις ήταν υποτονικές και ο μέσος όρος επισκεψιμότητας στα μαγαζιά μονοψήφιος, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πτώση τζίρου

Οι έμποροι, από την πλευρά τους, περιμένουν να μπει στις μισθοδοσίες των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα το δώρο του Πάσχα και το επίδομα των 200 ευρώ ελπίζοντας σε μια βελτίωση της εικόνας. Ωστόσο, με το πασχαλινό τραπέζι να είναι 25% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι, η απώλεια τζίρου των υπόλοιπων κλάδων είναι απίθανο να επουλωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό κόστος για το σύνολο των πασχαλινών δαπανών υπολογίζεται για μία τετραμελή οικογένεια στα 300 ευρώ. Οι εκτιμήσεις για τις ανατιμήσεις είναι αποκαλυπτικές.

Εξετάζοντας το προφίλ των ερωτηθέντων, αυτοί που έχουν μειώσει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό («πολύ και αρκετά») τις αγορές τους στα σούπερ μάρκετ το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι κυρίως γυναίκες (50%) και άτομα άνω των 45 ετών (51%).

Μείωσαν κατακόρυφα τις αγορές ειδών ένδυσης και υπόδησης

Σύμφωνα με την έρευνα, στην αγορά ένδυσης και υπόδησης 8 στους 10 (ποσοστό 81%) έχουν μειώσει «πολύ και αρκετά» τις αγορές τους το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ποσοστό 10% των ερωτηθέντων έχει μειώσει «λίγο», ενώ «καθόλου» απαντά μόνο το 9% των ερωτηθέντων.

Πολύ μεγάλη μείωση στις αγορές των ερωτηθέντων παρατηρείται σε Λάρισα (92%) και Πάτρα (88%). Αθήνα και Θεσσαλονίκη κινούνται σε ποσοστά μεταξύ 80% και 84%, ενώ η μικρότερη μείωση (66%) εμφανίζεται στο Ηράκλειο.

 

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο