ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή Νέα

Τζόρτζια Μελόνι: Η Ιταλία συνεχίζει να σκέφτεται την έξοδο από την πρωτοβουλία «Belt and Road»

Τζόρτζια Μελόνι: Η Ιταλία συνεχίζει να σκέφτεται την έξοδο από την πρωτοβουλία «Belt and Road»

 

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δεν έχει ακόμη λάβει οριστική απόφαση σχετικά με τον αμφιλεγόμενο ρόλο της Ιταλίας στην πρωτοβουλία της Κίνας «Belt and Road», αφού αρχικά είχε δηλώσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από το επενδυτικό σύμφωνο.

 

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της αξιολόγησής μας, η οποία είναι πολύ ευαίσθητη και επηρεάζει πολλαπλά συμφέροντα», δήλωσε η Μελόνι σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero την Κυριακή.

 

Η Ιταλία μπορεί να έχει “καλές σχέσεις” με την Κίνα “ακόμη και σε σημαντικούς τομείς ενδιαφέροντος με το Πεκίνο, χωρίς απαραίτητα να αποτελεί μέρος ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου”, είπε. Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα της G7 που έχει ενταχθεί στη κινεζική πρωτοβουλία “Ζώνης και το Δρόμος”, αλλά “δεν είναι ο κύριος δυτικός ή ευρωπαϊκός εμπορικός εταίρος της Κίνας”, είπε.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ιταλία υπέγραψε την πρωτοβουλία «Ζώνη και Δρόμος» το 2019, όταν ο Τζουζέπε Κόντε ήταν πρωθυπουργός. Το πρόγραμμα, μια σύγχρονη προσπάθεια για την αναβίωση ιστορικών εμπορικών δρόμων που συνδέουν την Κίνα με την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, έχει χρηματοδοτήσει έργα υποδομής ύψους 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τον Μάιο, η Μελόνι συζήτησε με τους συμμάχους της G-7 το ενδεχόμενο η Ιταλία να αποσυρθεί από τη συμφωνία, χωρίς ωστόσο να ληφθεί τελική απόφαση. Η κυβέρνηση της Μελόνι θα πρέπει να λάβει την τελική απόφαση για το αν θα αποχωρήσει μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, διαφορετικά το σύμφωνο θα ανανεωθεί αυτόματα για πέντε χρόνια.
Η Ευρώπη αναπροσαρμόζει τη σχέση της με την Κίνα, επιδιώκοντας να μειώσει τις εξαρτήσεις της από την αυταρχική χώρα, αποφεύγοντας παράλληλα μια σκληρή αποσύνδεση που θα αναστάτωνε τις δυτικές οικονομίες.
Οι συνεχιζόμενες στενές σχέσεις του Πεκίνου με τη Μόσχα έχουν δοκιμάσει περαιτέρω τις ευρωπαϊκές σχέσεις με την Κίνα.

Related posts

Κωνσταντινούπολη: Κάλεσμα για μουσουλμανική προσευχή μέσα στην Αγιά Σοφιά!

Newsroom

Ο Μασκ αρχίζει τώρα μαζικές απολύσεις στο Twitter

Newsroom

Αυστηρό διάβημα της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν