“Βαρβάκειος Αγορά”: Μια ιστορία 150 χρόνων περίπου.

varvakeios-3

Η Βαρβάκειος Δημοτική Αγορά Αθηνών μπορεί να περηφανεύεται ότι στην ιστορία των 150 περίπου χρόνων της έχει ταΐσει γενιές και γενιές Αθηναίων.

Η ανάγκη της Αθήνας να αποκτήσει μια μοντέρνα – σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα – Δημοτική Αγορά, είχε συνειδητοποιηθεί από το 1874 επί δημαρχίας Παναγή Κυριακού οπόταν τέθηκαν οι πρώτες σκέψεις. Μέχρι τότε λειτουργούσε σε παράγκες στις παρυφές της αρχαίας αγοράς, στο τέρμα της σημερινής οδού Αιόλου, στη θέση της Ρωμαϊκής αγοράς και στο Γυμνάσιο του Αδριανού.

Η απόφαση της ανέγερσης εξεδόθη το 1876, στα πλαίσια υλοποίησης του πολεοδομικού σχεδίου της Αθήνας που προέβλεπε το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου, Ερμού και Αθηνάς. Ενώ οι εργασίες ξεκίνησαν το 1878 με τη δωρεά του μεγάλου εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη, οι καθυστερήσεις ήταν τεράστιες. Αφορμή για την επιτάχυνση του έργου ήταν οι καταστροφή της παλιάς αγοράς στο Μοναστηράκι από πυρκαγιά, κάνοντας την ανάγκη να επισπευσθούν οι εργασίες επιτακτική.

Η Νέα Αγορά ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στην πόλη το 1886, ενώ στη θέση της παλιάς αγοράς έγιναν ανασκαφές οπόταν ανακαλύφθηκε ο χώρος της σημερινής Ρωμαϊκής αγοράς μέχρι την οδό Ηφαίστου. Η ανακαίνισή της έγινε έναν αιώνα μετά, μεταξύ των ετών 1979-1996.

Η Βαρβάκειος αγορά, ορίζεται από τα κτήρια που καλύπτουν το οικοδομικό τετράγωνο ανάμεσα στις οδούς Αθηνάς, Σοφοκλέους, Αιόλου και Ευριπίδου.

varvakeios-2

Ο πιο ζωντανός χώρος της Βαρβακείου Αγοράς και ο περισσότερο επισκέψιμος είναι αυτός της Ψαραγοράς που βρίσκεται στο κέντρο του οικοδομήματος, κάτω από την εντυπωσιακή δίρριχτη στέγη. Στο χώρο αυτό σύμφωνα με τον “Νέστορα” και πρόεδρο των εμπόρων της, Σπύρο Κοράκη, υπάρχουν γύρω στους 100 επαγγελματίες εμπόρους ψαριών – άλλοι στα περιμετρικά μαγαζιά της στοάς και άλλοι στους κεντρικούς πάγκους – που απασχολούν περί τους 400 υπαλλήλους, διακινούν 5-10 τόνους ψαριών, ιχθυηρών και θαλασσινών και εξυπηρετούν σε καθημερινή βάση πάνω από 3.000-5.000 καθημερινούς πελάτες.

varvakeios-1

Τα ψάρια που θα βρεις εδώ είναι για κάθε γούστο. Προτεραιότητα όμως έχουν τα ψάρια του λαού: σαρδέλα, κολιός, αθερίνα, μαριδάκι, γόπα, φρέσκος βακαλάος και γαύρος. Βέβαια στην αγορά, ανάλογα με την εποχή, θα βρεις ψάρια από όλες τις κατηγορίες. Από τα αφρόψαρα και τα μεσαία μέχρι τα ψάρια για γερά κομποδέματα. Μπαρμπούνια, μυλοκόπια, κέφαλοι, σαργοί, μένουλες, τόννοι, ξιφίες, γλώσσες, πεσκανδρίτσες μέχρι τις πιο ακριβές συναγρίδες, τσιπούρες, σφυρίδες. Κάθε πάγκος έχει τους προμηθευτές του αλλά και την πελατεία του. Για όσους δεν έχουν σχέση εμπιστοσύνης με τους εμπόρους κάποιες διευκρινίσεις είναι απαραίτητες, ειδικά στον όρο του πελαγίσιου, που είναι μεν σαφές σαν μήνυμα έναντι του ψαριού από ιχθυοτροφείο, αλλά καμιά φορά χρειάζεται και επιπλέον αποσαφήνιση τίνος πελάγους!

Μια πρωινή βόλτα στην ψαραγορά είναι αφορμή να γνωρίσεις την «ψαρογεωγραφία» του Αιγαίου. Μηχανιώνα, Καβάλα, Κύμη, Σκύρος, Νάξος, Πάρος, Κάλυμνος, Σύμη οι κυριώτεροι τόποι προμήθειας ψαριών.

Η πιο θριαμβευτική μέρα της Ψαραγοράς είναι η Καθαρά Δευτέρα, όταν όλη η Αθήνα από τα χαράματα συνωστίζεται για να διαλέξει τα θαλασσινά της για το εορταστικό σαρακοστιανό τραπέζι.

www.greekaffair.gr