ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Βασίλης Δάρρας: Ένας από τους πιο αναγνωρισμένους παιδονευρολόγους στον κόσμο

 

Ελληνική Ευφυΐα: O Βασίλης Δάρρας είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους παιδονευρολόγους στον κόσμο.

Εργάζεται ως Καθηγητής Παιδιατρικής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ενώ είναι και Διευθυντής της Παιδονευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Βοστόνης.

Η έρευνά του επικεντρώνεται στη μοριακή γενετική, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των νευρομυϊκών παθήσεων σε παιδιά. Συγκεκριμένα, το βασικό ερευνητικό πεδίο του, είναι η Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία (SMA), μια ιδιαίτερα σπάνια νευρομυϊκή πάθηση, η οποία οδηγεί σε ελαφρά ή σοβαρή κινητική αναπηρία, καθήλωση σε αμαξίδιο, και σταδιακά στον θάνατο.

Ο Δρ. Δάρρας επέβλεψε τις κλινικές δοκιμές του Spinraza (νουσινερσένη), του μόνου φαρμάκου που εγκρίθηκε από το FDA (Food and Drug Administration), για τη θεραπεία όλων των τύπων SMA, έπειτα από συναρπαστικά αποτελέσματα.

Το Spinraza δουλεύει πάνω στη συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη που προκαλεί την SMA, ενισχύοντας μια πρωτεΐνη σε ένα αντίστροφο αντίγραφο του ελαττωματικού γονιδίου. Δεν θεραπεύει την ασθένεια, αλλά μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη, και σε ορισμένες περιπτώσεις, να οδηγήσει σε βελτιώσεις.

Ο Βασίλης Δάρρας γεννήθηκε από αγρότες γονείς στην Καστανιά της Σάμου, όπου και τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο. Το Γυμνάσιο και το Λύκειο τα τελείωσε αριστούχος στη Δάφνη, στην Αθήνα. Το 1971 εισήχθη πρώτος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1977, αριστούχος.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Ελλάδα και επηρεάστηκα έντονα από διάφορους γιατρούς στην οικογένειά μου. Ένας από τους θείους μου, με άφηνε να τον παρακολουθώ να θεραπεύει τους ασθενείς και να τον βοηθώ να κάνει εμβολιασμούς στα σχολεία», λέει ο ίδιος.

Στη συνέχεια επέλεξε να ειδικευθεί στη Παιδιατρική και έφυγε με υποτροφία σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Στο πλαίσιο της ειδικότητάς τους έκανε συγχρόνως και τη διδακτορική του διατριβή για το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γενετική στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και αργότερα στο Χάρβαρντ όπου έλαβε την ειδικότητα του Νευρολόγου Παιδιάτρου. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Ελλάδα και στη συνέχεια ακολούθησε στο ίδιο Πανεπιστήμιο την ακαδημαϊκή του καριέρα.

Σήμερα, εκτός της κλινικής παρακολούθησης ασθενών και της διδασκαλίας, μετέχει σε ερευνητικά προγράμματα και είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών συγγραμμάτων.

Πηγη

Related posts

Μητσοτάκης στη Le Figaro: Η ένταση θα οδηγήσει σε μέτρα κατά της Τουρκίας

Newsroom

Φρούριο η Αθήνα και πάλι : 4.000 αστυνομικοί (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ), ελικόπτερα & drones για την επέτειο δολοφονίας Γρηγορόπουλου

Newsroom

Η ΤΖΕΙΝ ΜΠΙΡΚΙΝ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου «Gainsbourg Symphonique» ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ