ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
ΕιδήσειςΟικονομία

Βαθαίνει η ύφεση στην Ευρώπη – Φόβοι ότι θα ξεπεράσει το 10% στην Ελλάδα

Βαθαίνει η ύφεση στην Ευρώπη – Φόβοι ότι θα ξεπεράσει το 10% στην Ελλάδα

 

Ο φόβος αρχίζει να κυριεύει τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη και να επαναφέρει μνήμες του περασμένο Μαρτίου – Απριλίου, όταν και οι εκτιμήσεις για μεγάλη ύφεση, που δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν, διαδέχονταν η μία την άλλη.

Οι μεγάλοι οίκοι θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα να αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για την ύφεση, ειδικά την Ευρώπη, μετά την απόφαση των περισσότερων κυβερνήσεων να προχωρήσει σε μερικό ή ολικό lockdown.

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αναθεώρηση των προβλέψεων για την πορεία των οικονομικών θα είναι επί τα χείρω. Και βέβαια στην αναθεώρηση αυτή θα συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η ύφεση για την χώρα μας θα υπερβεί το 10%. Στο οικονομικό επιτελείο ακόμη τηρούν στάση αναμονής και δεν προχωρούν σε αναθεώρηση, την οποία εκ των πραγμάτων θα κάνουν στις 20 Νοεμβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η κατάθεση του προϋπολογισμού στην Βουλή.

Σύμφωνα πάντως και κάποιες ανεπίσημες πληροφορίες ίσως και κάτω από κάποιες προϋποθέσεις μπορεί τελικά η ύφεση να περιοριστεί σε μονοψήφιο αριθμό μέσα στο 2020, ειδικά βέβαια αν τελικά η πανδημία καμφθεί μερικώς και μπορεί να λειτουργήσει η χριστουγεννιάτικη αγορά έστω και στο μίνιμουμ.

Το καλό νέο, μεταξύ των πολλών κακών, είναι ότι τα δύο επόμενα τρίμηνο το 4ο του 2020 και το 1ο του 2021 είναι παραδοσιακά από πλευράς οικονομικής δραστηριότητας, τα χαμηλότερα του έτους, κάτι που σημαίνει οι επιπτώσεων θα είναι σχετικά περιορισμένες.

Τα χρηματιστήρια πάντως την εβδομάδα που πέρασε θύμισαν ημέρες Μαρτίου, όταν και το ένα sell off διαδεχόταν το άλλο. Οι επενδυτές φοβούνται ότι έρχεται και δεύτερο κύμα βαθιάς ύφεσης, μετά από αυτό του 2ου τριμήνου του 2020. Ένα ακόμη στοιχείο που  ενισχύει το κακό κλίμα στις αγορές, είναι η διαφαινόμενη νίκη του Μπάιντεν στις αυριανές εκλογές στις ΗΠΑ. Παραδοσιακά όταν η Wall Street υποχωρεί παραμονές εκλογών, τότε οι επενδυτές προβλέπουν αλλαγή του ενοίκου στον Λευκό Οίκο. Αν θα επαληθευτούν ή όχι θα φανεί σε κάτι λιγότερο από 48 ώρες.

Μαύρη Τετάρτη

 

Την περασμένη Τετάρτη ο δείκτης Dow Jones λίγο έλειψε να έχει απώλειες πάνω από 1.000 μονάδες, κάτι που είχε να συμβεί από τον περασμένο Μάρτιο. Στις ΗΠΑ βέβαια δεν υπάρχει lockdown, ούτε μερικό, ούτε ολικό, παρά μόνο εκλογές. Εκεί οι επενδυτές φαίνεται να προτιμούν τον Ντόναλτ Τραμπ, αλλά όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το αντίθετο με αποτέλεσμα οι μετοχές να πιέζονται.

Πολλά θα εξαρτηθούν πάντως από αυτή την εβδομάδα, αφού θα φανεί κατά πόσο οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων θα είναι συγκρατημένοι ή το αντίθετο και βέβαια πόσο διατεθειμένες είναι οι θεσμικοί φορείς της Ευρώπης να στηρίξουν την πραγματική οικονομία με μία ακόμη – νέα – ισχυρή ένεση ρευστότητας.

 

 

Πηγή: newsit.gr

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Καρδίτσα από τους πλημμυροπαθείς της κακοκαιρίας «Ιανός»

Newsroom

Άλμα για ακόμα μια φορά κατέγραψε ο πληθωρισμός το 12,1% έφτασε το μήνα Ιούνιο

check

Παραιτήθηκε η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021»