ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Βελανίδια Λακωνίας: Ένας μικρός παράδεισος στην άκρη της Λακωνίας

velanidia

Βελανίδια Λακωνίας: Ένας μικρός παράδεισος στην άκρη της Λακωνίας

velanidiaΒελανίδια Λακωνίας  αυτό το « μικρό ψαροχώρι » που κρύβει μικρούς αληθινούς θησαυρούς.

Θα τους αντιληφθεί κάποιος με το που αντικρίσει από ψηλά το πανέμορφο κόλπο όπου μέσα εκεί έχει δημιουργηθεί  ένα μικρο λιμανάκι το μοναδικό του οικισμό των Βελανιδιών . Η απουσία των πολλών οχημάτων και η καθημερινή  ηρεμία που αποπνέει αυτό το μικρό χωριουδάκι  υποβάλλει τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή . Όλα στα Βελανίδια   κινούνται με χαλαρούς ανθρώπινους ρυθμούς.

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ, ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

velanidia-2

Το χωριό των Βελανιδίων βρίσκεται σχεδόν στην  άκρη της χερσονήσου του Μαλέα, στην ανατολική πλευρά του όρους Κριθίνα και ατενίζει το Μυρτώο Πέλαγος.

Αρχικά ο οικισμός ξεκίνησε να χτίζεται το 1718 στη θέση “Παλιοκαμάρες”, όπως μαρτυρούν παλαιά χαλάσματα που υπήρχαν  κοντά στο ναό του Αγίου Παντελεήμονος που ήταν ο κυριότερος ναός των Βελανιδίων μέχρι που χτίστηκε ο νεος ναός της Παναγιάς της  Μυρτιδιώτισσας.

Παναγιάς της  Μυρτιδιώτισσας.

Την ίδρυση του χωριού στην συγκεκριμένη θέση, υποθέτουμε γύρω στα 1770, έγινε με την εγκατάσταση Σπετσιωτών φυγάδων μετά τα Ορλωφικά. Κατά μία εκδοχή και σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Χάσλακ εδώ τοποθετείται η αρχαία πόλη Σίδη, και πιο συγκεκριμένα στο όρμο του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται νοτιοανατολικότερα προς τον Κάβο Μαλέα.

Στα Βελανίδια το μικρο αυτό ψαροχώρι  μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο Μαλέα και τον Φάρο Καβομαλέα, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.

Η άκρη του Πάρνωνα στην θάλασσα, εκεί που τα 600μ. του βουνού συναντούν κάθετα το Μυρτώο Πέλαγος  και πλήθος καραβιών από την αρχαιότητα έως σήμερα, συνάντησαν τη σιωπή του βυθού. Η Aκρα της Ελλάδας που λατρεύτηκε και τραγουδήθηκε από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα όπως κανένα άλλο θαλάσσιο μονοπάτι.

Στην διαδρομή προς τον φάρο προβάλουν μικρά  βυζαντινά εκκλησάκια, όπως του Αγίου Μύρωνα και του Αγίου Γεωργίου,  ενώ ερειπωμένοι ανεμόμυλοι καταγάλανα καθαρά νερά και μικρές παραλίες συνθέτουν το παζλ της παραδεισένιας αυτής ομορφιάς . Πάνω από τον Άγιο Μύρο βρίσκεται και το Γερμανικό Παρατηρητήριο, θεωρούταν να πούμε ένα από τα σημαντικότερα γερμανικά παρατηρητήρια της μεσογείου.

Το χωρίο βελανίδια απέχει από την Νεάπολη μόνο  14 χλμ.Άσφαλτος

Related posts

«Μάρτης» ή «Μαρτιά» ένα παμπάλαιο έθιμο

Newsroom

Σιδηροδρομικά ατυχήματα: Οι προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν

Το νέο Kia Sorento έρχεται στην αγορά σε υβριδική και plug-in υβριδική επιλογή