ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μουσεία

Βεργίνα: Ταξιδεύοντας στους βασιλικούς τάφους του Φιλίππου Β’ πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Βεργίνα: Ταξιδεύοντας στους βασιλικούς τάφους του Φιλίππου Β’ πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

 

Μόλις μία ώρα από τη Θεσσαλονίκη, ένα αρχαιολογικό θαύμα προστατευμένο από την UNESCO, σε προσκαλεί να ταξιδέψεις στην πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας και να εξερευνήσεις τον ταφικό θάλαμο του Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 

 

Οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας (αρχαίες Αίγες) ταξιδεύουν κάθε επισκέπτη στο κέντρο του ξακουστού Βασιλείου της Μακεδονίας, το οποίο κυριάρχησε στην Ελλάδα και όχι μόνο, τον 4ο αιώνα π.Χ.

Εδώ έζησε και πέθανε ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β’ από το 382-336 π.Χ. και εδώ στέφθηκε βασιλιάς ο γιος του, ο Μέγας Αλέξανδρος, λίγο πριν ξεκινήσει το χτίσιμο της θρυλικής του αυτοκρατορίας.

Σήμερα, η Βεργίνα μας δίνει μια σαφή εικόνα για την αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Δεν πρόκειται απλά για ένα αρχαιολογικό θαύμα, αλλά για έναν από τους μεγαλύτερους χώρους ταφής στον κόσμο – μαζί με τις Μυκήνες, την Τροία και την Κοιλάδα των Βασιλέων στην Αίγυπτο – επειδή, όπως κι αυτοί, οι σημαντικότεροι τάφοι (συμπεριλαμβανομένου του Φιλίππου Β’) ανακαλύφθηκαν ασύλητοι και άθικτοι.

Οι βασιλικοί τάφοι, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν μόλις το 1970 και πλέον αποτελούν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκονται στο εσωτερικό ενός καλυμμένου με γρασίδι λόφου, μιμούμενοι τον αυθεντικό ταφικό τύμβο.

Μαζί με τον βασιλικό τάφο του Φιλίππου Β’ είναι και αυτός του έφηβου γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου (Αλέξανδρος IV) καθώς και άλλων μελών της οικογένειας, μαζί με μερικούς από τους πιο εμβληματικούς θησαυρούς της αρχαίας ελληνικής περιόδου.

Τάφος του βασιλιά Φιλίππου Β της Μακεδονίας

Η κηδεία του Φιλίππου Β’ το 336 π.Χ. ήταν μια από τις πιο πολυτελείς της αρχαίας περιόδου, οπότε ο ταφικός του θάλαμος δεν θα μπορούσε να είναι λιτός. Μοιάζει με κάτι ανάμεσα σε παλάτι και ναό, έχει κολώνες και ένα προθάλαμο. Στην πρόσοψη του τάφου, καθώς και στο ταφικό κρεβάτι από χρυσό και ελεφαντόδοντο που βρίσκεται στο θάλαμο, βρίσκονται τα πορτραίτα των δύο βασιλιάδων (Φίλιππος και Αλέξανδρος), οι οποίοι απεικονίζονται σε μια σκηνή κυνηγιού. Η Θρακιώτισσα σύζυγος του Φίλιππου, η Μήδα, θάφτηκε στον προθάλαμο του τάφου.

Το θέατρο των Αιγών

Όπως κάθε σπουδαίος τόπος της αρχαιότητας, έτσι και οι Αιγές είχαν το δικό τους θέατρο. Αυτό που κάνει όμως αυτό το θέατρο ιδιαίτερο, είναι ότι σύμφωνα με ιστορικούς, είναι το σημείο όπου ο Φίλιππος Β’ δολοφονήθηκε από έναν σωματοφύλακα ενώ γιόρταζε το γάμο της κόρης του. Αυτό επέτρεψε στον Αλέξανδρο να αναλάβει το θρόνο και να επεκτείνει τη διάσημη ελληνική αυτοκρατορία του μέχρι την κοιλάδα του Ινδού και τη βόρεια Αφρική.

Οι τάφοι των βασιλισσών

Ανάμεσα στις 300 μικρότερες τοποθεσίες ταφής που βρίσκονται γύρω από την περιοχή είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους γυναικείους τάφους της αρχαίας Μακεδονίας. Σε αυτούς βρίσκεται και μία από τους συζύγους του Αλεξάνδρου Α'(498-454 π.Χ.), που θάφτηκε μαζί με περισσότερα από 20 μικρά αγάλματα. Πιστεύεται επίσης ότι εκεί βρίσκεται και η σωρός της κόρης του Φιλίππου Β’ καθώς και της μητέρας του (Ευρυδίκη)

Το παλάτι

Η λάμψη των Αιγών φαίνεται και από τα ερείπια του τεράστιου παλατιού που κατασκευάστηκε την περίοδο της βασιλείας του Φιλίππου Β’. Χτισμένο σε λόφο, το παλάτι ήταν τριπλάσιο σε μέγεθος από τον Παρθενώνα. Φιλοξενούσε αίθουσες δεξιώσεων στο ισόγειο και ήταν ορατό από χιλιόμετρα, συμβολίζοντας τη δύναμη και την ομορφιά και αποτέλεσε πρότυπο για όλα τα παλάτια που χτίστηκαν τους επόμενους αιώνες.

Το Μουσείο

Αυτό που θα σου μείνει αξέχαστο είναι σίγουρα η ξεχωριστή αύρα του Μουσείου βασιλικών τάφων των Αιγών. Τίποτα δεν αντιπροσωπεύει περισσότερο εκείνη την εποχή,  από τα εκθέματα μέσα στον τύμβο – την χρυσή λάρνακα που περιείχε τα οστά του Φιλίππου Β, το περίπλοκο χρυσό στεφάνι που φορούσε κατά την καύση του, την τεράστια πανοπλία του, τα κοσμήματά του και άλλα αντικείμενα της εποχής – όλα λουσμένα με ένα μοναδικό φως.

 

 

Related posts

Ηράκλειο: Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Μεσαράς – «Ένα εμβληματικό έργο»

Τρία νέα μουσεία στον κατάλογο των αναγνωρισμένων από το ΥΠΠΟΑ μουσείων

Το πρώτο Μουσείο Ποδηλάτου στην Ελλάδα είναι γεγονός!