ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Ταξίδια

Βέροια: Ένα ταξίδι στους Αιώνες

Βέροια, Προικισμένοι με ασύγκριτη φυσική ομορφιά, μεγάλη ιστορία και πολιτιστικά επιτεύγματα, ο ταξιδιωτικός προορισμός ισοδυναμεί με ανεξάντλητη πηγή εμπειριών.

aliakmonas-potamos

 

Στις πλαγιές του βουνού Βερμίου, του κατάφυτου από έλατα, καστανιές, οξιές και φλαμουριές και περιτριγυρισμένη ΒΑ από τα Πιέρια όρη και τον Αλιάκμονα ποταμό, βρίσκεται η Βέροια. Διατρέχοντας τους αιώνες, η ευρύτερη περιοχή της Βέροιας, η προσφιλής γη των αρχαίων Μακεδόνων, κληροδοτεί στις επόμενες γενιές τους θησαυρούς μιας ένδοξης ιστορίας.

Καθώς καλύπτει μια διαδρομή 2500 χρόνων, η ώσμωση πολιτισμών και εποχών έχει αφήσει το αποτύπωμά της σε κάθε γωνιά της. Στις συνοικίες της, στα έργα τέχνης, στις συνήθειες και τα έθιμα, στην τοπική κουζίνα. Περιηγηθείτε στα σοκάκια της ιστορίας, αφουγκραστείτε το πνεύμα άλλων εποχών, σε μια πόλη με σύγχρονο αέρα που συνεχίζει επάξια την ανεκτίμητη κληρονομιά της. Όλες οι εποχές του χρόνου προσφέρουν στον επισκέπτη πολυάριθμες ευκαιρίες για θρησκευτικό, αρχαιολογικό και φυσιολατρικό τουρισμό.

Αξίζει να δείτε στην Βέροια

arxaiologiko-mouseio-veroias

Αιγές- Μουσείο Βεργίνας
Οι Αιγές αποτέλεσαν το λίκνο της δυναστείας των Τημενίδων, αυτής που θα δώσει στην ανθρωπότητα τον Φίλιππο Β΄ και τον Μ. Αλέξανδρο, οι οποίοι ξεκινώντας από τις Αιγές, θα αλλάξουν την ιστορία της Ελλάδας κα της ανθρωπότητας.

Η επίσκεψη στο Μουσείο βασιλικών τάφων Αιγών αποτελεί μια μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία που συναρπάζει, συγκινεί και διδάσκει. Στο υπόγειο κτήριο που εγκιβωτίζει και προστατεύει τα αρχαία μνημεία, ο επισκέπτης ξετυλίγει το κουβάρι της μνήμης. Μέσα σε μια υποβλητική ατμόσφαιρα, όπου κυριαρχεί το  σκοτάδι, λάμπουν φωτισμένα τα αρχαία αντικείμενα.

Η θέα του τάφου του Φιλίππου Β΄ και των θησαυρών που εκτίθενται κοντά στον τόπο που βρέθηκαν, γεννά ανείπωτο θαυμασμό και δέος. Η χρυσή λάρνακα με το δεκαεξάκτινο αστέρι, το χρυσό στεφάνι του ηγεμόνα, το χρυσό διάδημα και το χρυσοπόρφυρο ύφασμα της συζύγου του, οι μοναδικές τοιχογραφίες -άριστα δείγματα της ζωγραφικής- είναι μερικά μόνο από τα αριστουργήματα  που θα θαυμάσετε.

Στις Αιγές η σκαπάνη του αρχαιολόγου Μ. Ανδρόνικου συνάντησε την ιστορία! Αυτήν που δόξασε ο άξιος διάδοχος του βασιλιά. Ο γιος του, ο Μ. Αλέξανδρος.


Τις παραδοσιακές συνοικίες 19ου αι.

grafiki-synoikia-mparouta
Η Μπαρμπούτα, η εβραϊκή συνοικία διατηρεί τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της με τα περίτεχνα αρχοντικά, τα απλά σπίτια με τις εβραϊκές επιγραφές και το κτήριο της Συναγωγής.

moni-kalipatirasΣτην Κυριώτισσα, τη χριστιανική συνοικία, θαυμάστε τις βυζαντινές εκκλησίες, περπατήστε στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης και επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο στο ανακαινισμένο αρχοντικό.

Τα βήμα του Αποστόλου Παύλου 

ta-vimata-toy-apostoloy-payloy


Ο Απόστολος Παύλος δίδαξε στη Βέροια τον 1ο αι. μ.Χ., όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους. Το ιστορικό μνημείο αποτελεί σημείο αναφοράς των απανταχού Χριστιανών.

Τα χιονοδρομικά κέντρα

veria
Για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου και τα 3-5 Πηγάδια, προσφέρονται για τουριστικό, αλλά και αθλητικό σκι. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι άριστες συνθήκες χιονιού, ο ελεύθερος ορίζοντας και η ηλιοφάνεια χαρίζουν στον επισκέπτη στιγμές διασκέδασης και ευεξίας. Και οι δύο περιοχές ενδείκνυνται τους εαρινούς και θερινούς μήνες για ορειβασία, ορεινή ποδηλασία και πεζοπορία, καθώς διασχίζονται από το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

Κρυμμένοι θησαυροί της Βέροιας

veria_-1

Οινογνωσία στην Ημαθία
Η ιστορία της αμπελουργίας και της παραγωγής οίνου στη Μακεδονία  χάνεται στα βάθη του χρόνου. Οι αμπελώνες της Ημαθίας, και ιδιαίτερα της Νάουσας, γίνονται αντικείμενο ευμενών σχολίων από Γάλλους περιηγητές ήδη από τον 19ο αι., οπότε και η Νάουσα αναδεικνύεται σε κέντρο παραγωγής κρασιού.

Σήμερα, χαρακτηρισμένη ως Διεθνής Πόλη Αμπέλου και Οίνου, εξακολουθεί να παράγει κρασί που διακρίνεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την ποιότητά του -όσον αφορά τη γεύση, την υφή και την πυκνότητά του- με κατοχυρωμένη την Ονομασία Προέλευσης.

 

Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Το Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας στεγάζεται στον Μύλο του Μάρκου, ένα πρόσφατα ανακαινισμένο βιομηχανικό κτίριο των αρχών του αιώνα, το οποίο βρίσκεται στη γειτονιά της διατηρητέας συνοικίας της Κυριώτισσας.

 

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας
Πώς μια Δημόσια βιβλιοθήκη μιας μικρής πόλης γίνεται παγκόσμιο πρότυπο και σημείο αναφοράς ανθρώπων όλων των ηλικιών και μορφωτικών επιπέδων; Όταν άνθρωποι δημιουργικοί, με όραμα και θέληση, πιστεύουν στη δυναμική των συνανθρώπων τους, αυτό είναι εφικτό. Βραβευμένη με το βραβείο «Πρόσβαση στη Γνώση 2010» του ιδρύματος του Μπιλ και της Μελίντας Γκέιτς, αποτελεί σήμερα «κέντρο για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της γνώσης και της καινοτομίας» με τους πολυάριθμους τίτλους βιβλίων που διαθέτει, την ψηφιοποίηση πολλών από αυτούς, την μέριμνα για την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία, την ενεργή διαδικτυακή παρουσία κ.α.

Πάρτυ στον Αλιάκμονα
Εάν πετύχετε το Φεστιβάλ Αλιάκμονα τον Ιούλιο, θα παρακολουθήσετε συναυλίες σε ένα πευκόφυτο χώρο στις όχθες του ποταμού, με τη δυνατότητα για πολλές δραστηριότητες και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Χανιά: Ένα χαρμάνι πολιτισμών και φυσικών τοπίων

Οι Έξι πιο εντυπωσιακοί προορισμοί μοναστηριακού τουρισμού στην Ελλάδα

Ικαρία: To νησί με το μυστικό της μακροζωίας.

Newsroom