ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ειδήσεις

Βγήκαν και πάλι στους δρόμους τα τρακτέρ στη Βόρεια Ελλάδα

Βγήκαν και πάλι στους δρόμους τα τρακτέρ στη Βόρεια Ελλάδα

Μετράνε δυνάμεις σήμερα οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα, που βγαίνουν με τρακτέρ και μηχανήματα σε επίκαιρα σημεία των δρόμων, ανά περιοχή, με σκοπό να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις ώς τις 20 Οκτωβρίου, στα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

Στο επίκεντρο των διαμαρτυριών βρίσκεται το αυξημένο κόστος καλλιέργειας με καύσιμα, λιπάσματα και γεωργικά εφόδια να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.

Στο επίκεντρο των διαμαρτυριών των αγροτών στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται το αυξημένο κόστος καλλιέργειας με καύσιμα, λιπάσματα και γεωργικά εφόδια να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.
● Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στις 20 Οκτωβρίου, στα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica.

Στις κινητοποιήσεις που ξεκινούν σήμερα μαζική συμμετοχή αναμένεται να έχουν οι αγρότες της Ημαθίας (ροδακινοπαραγωγοί κυρίως), στον κόμβο της Κουλούρας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσο Χαλκίδη, η κινητοποίηση αυτή αποτελεί «μια πρώτη αντίδραση του αγροτικού κόσμου που έχει γονατίσει τόσο από την τρομακτική αύξηση του κόστους παραγωγής όσο και από την απουσία κυβερνητικών μέτρων για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κρίσης στηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα».

Από σήμερα μεγάλες συγκεντρώσεις αγροτών αναμένονται στη Νάουσα, την Κρύα Βρύση Πέλλας, τις Σέρρες, την Καστοριά, τη Φλώρινα (σ.σ.: όπου οι μηλοπαραγωγοί είναι στα κάγκελα), στο Αμύνταιο, στον Τύρναβο και άλλες περιοχές.

Στη Θεσσαλονίκη, οι ρυζοπαραγωγοί της Χαλάστρας επίσης ετοιμάζονται πυρετωδώς για κινητοποιήσεις, καθώς υφίστανται τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, με τα καύσιμα να έχουν ξεφύγει, επισημαίνοντας πως «ακόμη και το μέτρο για την επιστροφή πετρελαίου σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει τις πραγματικές αυξήσεις».

Η έξοδος των τρακτέρ

Η έξοδος των τρακτέρ στους δρόμους αποφασίστηκε σε μεγάλη σύσκεψη των αγροτοσυνδικαλιστών που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στη Βέροια. Εκεί καλλιεργητές περιέγραψαν με γλαφυρό τρόπο τα προβλήματα, με ισχυρή δόση θυμού προς την κυβέρνηση την οποία θεωρούν αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατάσταση γιατί, όπως έλεγαν, «δεν μας στηρίζει»…

Οι τιμές και η έλλειψη λιπασμάτων, το κόστος των αγροτικών εφοδίων και του πετρελαίου που καθημερινά ακριβαίνουν δεν επιτρέπουν κανέναν προγραμματισμό. Στους συνεταιρισμούς και στα καφενεία της επαρχίας, στα χωριά της Κεντρικής Μακεδονίας, οι προβληματισμοί και η γκρίνια είναι καθημερινά, καθώς οι δαπάνες παραγωγής είναι πια δυσθεώρητες και απρόβλεπτες. Οι σκέψεις των μπλόκων και των διαμαρτυριών είχαν πέσει στο τραπέζι από καιρό, αλλά ο χειμώνας με το βαρύ ενεργειακό τινάζει στον αέρα τον σχεδιασμό και του πιο συνετού νοικοκύρη που ασχολείται με τη γεωργία. Κάπως έτσι, ήρθαν και οι αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες ξεκινούν σήμερα (Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη) και θα κλιμακωθούν στα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη, στις 20-23 Οκτωβρίου.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει ανακοινωθεί απαιτεί:

● Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, επιδότηση αγροεφοδίων και ζωοτροφών καθώς και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά και στα είδη πρώτης ανάγκης για όλους

● Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους

● Αμεση καταβολή αποζημιώσεων που δεν έχουν δοθεί

● Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες

● Καμιά διακοπή ρεύματος σε σπίτια και γεωτρήσεις.

Related posts

Πλεύρης: Tην επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για πιστοποιητικά

Νίκος Ανδρουλάκης: Σε εκλογικό συναγερμό τίθεται το ΠΑΣΟΚ: «Δεν θα κάνουμε διακοπές αυτό το καλοκαίρι»

Γερμανία: Στις δύο μονάδες η διαφορά SPD – CDU/CSU -Μετά το τελευταίο debate

Newsroom