Κοινοποιείστε το άρθρο

Βιταμίνη D: Με ποιες ασθένειες συνδέεται στο ανθρωπινό σώμα

 

Οι άνθρωποι που ζούμε σε ηλιόλουστες χώρες όπως η Ελλάδα μας θεωρούμε δεδομένο πως δεν έχουμε πρόβλημα επάρκειας της βιταμίνης D στον οργανισμό μας.

Η βιταμίνη D “ενεργοποιείται” από την έκθεση στον ήλιο οπως όλοι γνωρίζουμε ,αλλά  αυτό πιθανότατα ίσχυε κάποτε τώρα πια όμως με την ευρεία χρήση αντηλιακών χειμώνα καλοκαίρι και τον πολυάσχολο τρόπο ζωής η έκθεση στον ήλιο έχει μειωθεί σημαντικά στον άνθρωπο και πολλοί είναι αυτοί που αποδεικνύεται πως παρουσιάζουν έλλειψη της βιταμίνης D.

 

Ενδείξεις ότι δεν παίρνετε αρκετή βιταμίνη D

 

  • Αδυναμία στους μυς και τα οστά

Το σώμα μας σταματά να δημιουργεί οστική μάζα γύρω στα 30, και η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να επιταχύνει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης.

  • Νιώθετε μελαγχολία

Η κατάθλιψη, οι εναλλαγές της διάθεσης και η μελαγχολία συνδέονται με έλλειψη βιταμίνης D, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς επιδρά στις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη διάθεση.

  • Χρόνιες ασθένειες των ούλων

Η επάρκεια σε βιταμίνη D είναι σημαντική για τη στοματική υγεία. Η περιοδοντίτιδα είναι μία χρόνια ασθένεια των ούλων, επικίνδυνη αν δεν θεραπευτή. Μελέτες υποδεικνύουν πως υπάρχει άμεση επίδραση της ηλιοφάνειας στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης περιοδοντίτιδας.

 

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση

Έρευνες έχουν συνδέσει την υπέρταση με την έλλειψη βιταμίνης D, ενώ οι άνθρωποι που έχουν επαρκείς ποσότητές της στον οργανισμό φαίνεται πως έχουν πίεση μέσα στα φυσιολογικά όρια.

  • Κόπωση και υπνηλία

Θεωρείται πια επιστημονικά αποδεδειγμένη η σχέση μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.

  • Αύξηση βάρους

Πολλοί ερευνητές σχετίζουν την ανεπάρκεια βιταμίνης D με την παχυσαρκία και με νόσους που σχετίζονται με το αυξημένο βάρος. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D βοηθούν στην απώλεια βάρους σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς με αποδεδειγμένη ανεπάρκειά της.

  • Αυξήστε την πρόσληψη της βιταμίνης D

15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, π.χ. φορώντας κοντομάνικο ή σορτς, χωρίς αντηλιακό αρκούν για να συνθέσει ο οργανισμός την πολύτιμη αυτή βιταμίνη. Άλλοι τρόποι να την αυξήσετε είναι παίρνοντας συμπληρώματα, πάντα όμως με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, ενώ τα λιπαρά ψάρια και τα έλαιά τους, ο κρόκος του αβγού και τα ενισχυμένα γαλακτοκομικά, δημητριακά και σιτηρά είναι επίσης καλές πηγές της.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο