ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Αποδράσεις

Βόλτα στον Ισθμό της Κορίνθου: Το διάσημο Κανάλι που χωρίζει την Πελοπόννησο από την ηπειρωτική Ελλάδα (βίντεο)

Ισθμός της Κορίνθου: ένα από τα πιο εμβληματικά έργα στη Νεότερη Ιστορία της Ελλάδος

Το διάσημο Κανάλι της Κορίνθου – Ισθμός της Κορίνθου είναι το απόλυτο τοπόσημο του Δήμου μας που χωρίζει την Πελοπόννησο από την ηπειρωτική Ελλάδα και συνδέει τον κόλπο της Κορίνθου με τον Σαρωνικό κόλπο.

 

Η διώρυγα της Κορίνθου, εντυπωσιακή όσο και η ιστορία της

Μια ιδέα αρχαία: πώς θα αποφευχθεί ο περίπλους της Πελοποννήσου για τα πλοία; Πώς θα κοπεί η γη στα δύο; Ο Περίανδρος σκεφτόταν ήδη τη διώρυγα από τότε που η Κόρινθος ήταν από τις σπουδαιότερες πόλεις της Ελλάδας. Μετά από αυτόν, πολλοί προσπάθησαν: Νέρωνας, Ανδριανός, Καλλιγούλας, Βυζαντινοί και Ενετοί… Τελικά, η διώρυγα ολοκληρώθηκε το 1893. Έξι χιλιόμετρα κομμένης γης, ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Το Κανάλι της Κορίνθου, αν και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν μια ιδέα και ένα όνειρο που χρονολογείται πάνω από 2000 χιλιάδες χρόνια. Αρκετοί άρχοντες της αρχαιότητας ονειρεύτηκαν να διανοίξουν τον Ισθμό. Ο πρώτος που πρότεινε μια τέτοια επιχείρηση ήταν ο τύραννος Περίανδρος τον 7ο αιώνα π.Χ.

Ωστόσο, οι τεχνικές δυνατότητες στην αρχαιότητα κατέστησαν αδύνατη την υλοποίησή του. Αντ ‘αυτού, ανέπτυξε την “Διόλκο”, η οποία εξυπηρετούσε το σκοπό της μεταφοράς πλοίων σε τροχήλατο όχημα και τα μετέφερε από τη μια πλευρά στην άλλη. Τα απομεινάρια της Αρχαίας Δίολκου παραμένουν άθικτα μέχρι σήμερα.

Η ιδέα του ανοίγματος του καναλιού αναζωπυρώθηκε ξανά κατά τα τέλη του 1800. Μετά από αρκετά χρόνια και πολλές δοκιμές, ολοκληρώθηκε τελικά η διώρυγα της Κορίνθου και άρχισε να λειτουργεί στις 25 Απριλίου 1893.

Το κανάλι της Κορίνθου χρησιμοποιείται ακόμα σήμερα, αν και πολλά νεότερα και μεγαλύτερα πλοία είναι πολύ μεγάλα για να περάσουν από αυτό. Ωστόσο, το κανάλι χρησιμοποιείται ακόμα από πολλά μικρότερα πλοία, γιοτ και οργανώνονται επίσης κρουαζιέρες όπου μπορείτε να ταξιδέψετε με πλοίο κατά μήκος του καναλιού.

Σήμερα το κανάλι της Κορίνθου είναι το 2ο πιο επισκέψιμο αξιοθέατο στην Ελλάδα μετά τον Παρθενώνα.

Απολαύστε  από ψηλά το διάσημο Κανάλι της Κορίνθου με το Point Of View GR και το greekaffair 

 

Related posts

Τζια: Μια ανάσα από την Αθήνα

Newsroom

Νυμφαίο: Χειμερινές διακοπές με ατμόσφαιρα παραμυθιού

Σπήλαιο Καστανιάς: Είναι πλούσιο σε πυκνότητα ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων και μορφών, ενώ κατατάσσεται και στα καλύτερα στο είδος του σε όλη την Ευρώπη