ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤαξίδιαΤουρισμός

Βόρεια Εύβοια: Ένας τόπος που αναγεννάτε από τις στάχτες του

Βόρεια Εύβοια: Ένας τόπος που αναγεννάτε από τις στάχτες του

Αμέτρητοι οι λόγοι για να επιλέξεις πρώτα τη Βόρεια Εύβοια ως τον επόμενο σου προορισμό. Εξίσου αμέτρητοι και οι λόγοι για να χρήσεις φαβορί τη Βόρεια Εύβοια ως τον ιδανικό φετινό προορισμό διακοπών για σένα.

Οι παραλίες της καλύπτουν όλα τα γούστα ενώ τα ιαματικά της λουτρά ανακουφίζουν τους θεραπευόμενους επισκέπτες από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα! Τι άλλο σε περιμένει;

Εμπειρίες πολιτισμού, φύσης και γαστρονομίας καθώς και εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα.

Αν είσαι ταξιδιώτης που αντιλαμβάνεται γρήγορα την ενέργεια που μεταδίδει ο κάθε προορισμός, τότε τα Λιχαδονήσια βρίσκονται εδώ για σένα προκειμένου να… «συνδεθείς!». Ό,τι σου περιγράψαμε βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα είτε αποφασίσεις να ταξιδέψεις οδικώς είτε ακτοπλοϊκώς από την Αρκίτσα. (Επίλεξε το δεύτερο αν θεωρείς αναπόσπαστο κομμάτι των καλοκαιρινών σου διακοπών την επιβίβαση σε πλοίο ή την αίσθηση της αλμύρας καθώς αγνατεύεις από το κατάστρωμα!).

Ναι, οι πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021 επηρέασαν αυτόν τον τόπο. Πλέον, όμως, η φύση έχει αρχίσει να αναγεννάται και η Βόρεια Εύβοια μας ξανασυστήνεται ως ένας ξεχωριστός και υπέροχος προορισμός διακοπών. Και επειδή δεν είναι τυχαίο ότι οι New York Times τη συμπεριλαμβάνουν στους 52 προορισμούς για έναν καλύτερο κόσμο, σου λέμε ότι αν αναζητάς ένα μέρος για διακοπές που θα κάνει και εσένα κομμάτι της αναγέννησης αυτού του μοναδικού τόπου, τότε έλα στη Βόρεια Εύβοια.

 

Γίνε και εσύ κομμάτι της επόμενης μέρας της Βόρειας Εύβοιας μέσα από τις επιλογές που θα κάνεις για τις διακοπές σου, στηρίζοντας τις προσπάθειες των ανθρώπων της. Όποτε και αν την επισκεφθείς, αναζήτησε πρωτοβουλίες προστασίας και αναγέννησης της φύσης και στήριξε ενεργά την τοπική κοινωνία, αγοράζοντας ντόπια προϊόντα. #bepartofnorthevia

 

Ανακάλυψε την Αιδηψό, τη μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας

Aπό το πρόγραμμά σου δύσκολα μπορεί να λείπει η Αιδηψός -η πιο δημοφιλής λουτρόπολη της Ελλάδας- και οι στιγμές ευεξίας που αξίζει να προσφέρεις στον εαυτό σου. Στα λουτρά της Αιδηψού σύμφωνα με τη μυθολογία ανακτούσε τις δυνάμεις του ο Ηρακλής έπειτα από τους άθλους του. Πάνω από 80 θερμές πηγές πλούσιες σε μεταλλικά στοιχεία και ευεργετικές ιδιότητες, επιβλητικά κτήρια στο παραλιακό μέτωπο με εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία των αρχών του 1900 αλλά και παραδοσιακές ταβέρνες και καφέ, οδηγούν τον επισκέπτη να απορροφήσει πλήρως την ενέργεια της πόλης και να ζήσει την εμπειρία ευεξίας μέσα από έναν αργόσυρτο, αναζωογονητικό ρυθμό.

Στην Αιδηψό η απόλαυση δεν έχει όριο! Στο Δημόσιο Υδροθεραπευτήριο με την μεγάλη κοινόχρηστη πισίνα και τα εξατομικευμένα λουτρά, η αίσθηση της χαλάρωσης αγγίζει το απόλυτο. Αρκετά από τα ξενοδοχεία της πόλης προσφέρουν υπηρεσίες spa αποκλειστικά βασισμένες στα ιαματικά νερά, ενώ οι φυσικές της πηγές θερμαίνουν την θάλασσα ολόκληρο το χρόνο.

Μέρος της… «ίασης» είναι και το ποδήλατο! Νοίκιασε ένα και περιηγήσου στην πόλη και τη γύρω περιοχή, τη Σπηλιά του Σύλλα -η ονομασία της οποίας προέρχεται από έναν Ρωμαίο Στρατηγό που επισκεπτόταν τις ιαματικές πηγές για να θεραπευτεί από την αρθρίτιδα- ή και τις λίγο πιο μακρινές παραλίες του Αγίου Νικολάου και του Πόρτο Πεύκου, που σίγουρα αξίζουν την προσοχή σου.

Έχοντας φιλοξενήσει σπουδαίες προσωπικότητες όπως η Μαρία Κάλλας και η Γκρέτα Γκάρμπο, η Αιδηψός βρίσκει τον τρόπο να κάνει και σένα μέρος της ιστορίας της…

 

Απόλαυσε το ατμοσφαιρικό τοπίο της Λίμνης 

Το ήξερες ότι η λέξη εξόρμηση και η κωμόπολη της Λίμνης γίνονται λέξεις ταυτόσημες όταν μιλάμε για απόδραση στη Βόρεια Εύβοια; Χτισμένη αμφιθεατρικά, η Λίμνη, -με την μακρόχρονη ναυτική παράδοση-  έχει πάρει το όνομά της από την πάντα γαλήνια θάλασσα του Ευβοικού Κόλπου. Στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό του Αγγελή Φλόκου, μπορείς να μάθεις τα πάντα γι’ αυτήν της την παράδοση. Στον ίδιο χώρο συγκαταλέγονται και διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα του προορισμού.

Εμείς, σου προτείνουμε να κάνεις βόλτα στο παραλιακό τμήμα του οικισμού για να δεις τις γεμάτες πολύχρωμα λουλούδια αυλές, να μυρίσεις το φρέσκο ψάρι που σερβίρεται στις γραφικές ψαροταβέρνες, να αισθανθείς την ενέργεια που εκπέμπουν οι πλατείες με τα δροσερά πλατάνια τους και να γυρίσεις τα μικρά ταβερνάκια με το εξαιρετικής ποιότητας τσίπουρο ή ούζο και τα μεζεδάκια που ετοιμάζουν μόνο για σένα οι φιλόξενοι ντόπιοι.

Αν πάλι θέλεις να εκμεταλλευτείς τις διακοπές σου στη Βόρεια Εύβοια για ν’ανακαλύψεις τις παραδόσεις της περιοχής, μάθε πως μέσα και γύρω από τη Λίμνη υφαίνονται ακόμα υφάσματα σε παραδοσιακούς αργαλειούς. Το καλοκαιρινό Φεστιβάλ Ελύμνια¸ που διεξάγεται από 1 έως 15 Αυγούστου, σου εξιστορεί το ταξίδι των μυθικών Αργοναυτών από αυτή την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας. Τέλος, γύρω από τη Λίμνη θα βρεις πάνω από 32 εκκλησάκια, ενώ αν έχεις όρεξη για βουτιές οι καλύτερες παραλίες είναι το Κοχύλι και οι Ροβιές.

Πρόσφερε αγάπη στην Αγία Άννα

Η Αγία Άννα είναι μια περιοχή που επηρεάστηκε σημαντικά από τις πυρκαγιές και τώρα που ξαναγεννιέται χρειάζεται την δική μας «αγκαλιά». Ξεκινώντας από τον κύριο οικισμό που είναι χτισμένος σε μια πλαγιά, θα επισκεφθείς το πολύ ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο στο οποίο μπορείς να δεις την άμαξα της οικογένειας Αβέρωφ που μετέφερε τον Όθωνα και την Αμαλία κατά την επίσκεψή τους στην Εύβοια. Συνεχίζοντας στον παραθαλάσσιο οικισμό της Αγίας Άννας, θα βρεις μια εκτεταμένη ακτογραμμή στην πλευρά του Αιγαίου που αποτελεί και μία από τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες παραλίες της Βόρειας Εύβοιας με ταβέρνες, μπαρ και γήπεδο volley.

Η παραλία Αγκάλη της Αγίας Άννας έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της Βόρειας Εύβοιας ως προορισμού διακοπών. Ακόμα πιο ελκυστική την κάνουν οι δραστηριότητες για κάθε ηλικία που προσφέρουν πολλοί πάροχοι εμπειριών της περιοχής. Από ιππασία στην παραλία ή στο δάσος όπου θα έχεις την ευκαιρία να δεις τη σταδιακή αναγέννηση του φυσικού τοπίου, μέχρι river trekking στο φαράγγι της Μπολοβίναινας το οποίο θα διασχίσεις περπατώντας μέσα στα νερά του ποταμού Νηλέα που σε φτάνουν περίπου στη μέση. Δεν θα σου πούμε πολλά για το ηλιοβασίλεμα στην παραλία της Αγκάλης. Τα σκούρα βοτσαλάκια της παραλίας δημιουργούν την αίσθηση του μοναδικού, γοητευτικά απόκοσμου ηλιοβασιλέματος που σίγουρα όμοιο δεν θα έχεις ξαναδεί!

Εναλλακτικά, σου προτείνουμε όσο βρίσκεσαι για διακοπές στη Βόρεια Εύβοια να εξερευνήσεις την παραλία της Κρύας Βρύσης, την προέκταση της παραλίας της Αγίας Άννας. Βορειότερα, η παραλία Βασιλικά, με έκταση σχεδόν 4 χλμ., έχει άμμο και ψιλό βότσαλο αλλά και εξωτικούς κρυμμένους κολπίσκους που σε περιμένουν να τους ανακαλύψεις. Στην αμμώδη παραλία των Ελληνικών μπορείς να απολαύσεις μία από τις πιο ατμοσφαιρικές θέες της Βόρειας Εύβοιας καθώς έχεις την ευκαιρία να κολυμπάς και παράλληλα να περιεργάζεσαι το κοντινό σε απόσταση μικρό νησί με το εκκλησάκι του. Αν έχεις όρεξη και ανάσες, μπορείς να κολυμπήσεις μέχρι εκεί. Σε αυτό το σημείο να σου αναφέρουμε ότι στα νότια θα βρεις μια καταπληκτική τριλογία παραλιών –το Πήλι, τη Βλαχιά και το Σαρακήνικο– η μία καλύτερη από την άλλη.

 

Εξερεύνησε ακόμα περισσότερους παραθαλάσσιους οικισμούς 

Ξέρεις τι άλλο μαγικό θα ανακαλύψεις στις διακοπές σου στη Βόρεια Εύβοια; Εκτός από την Αιδηψό, τη Λίμνη και την Αγία Άννα, υπάρχουν και άλλοι πολλοί παραθαλάσσιοι οικισμοί στον Ευβοϊκό Κόλπο, ιδανικοί προς εξερεύνηση με… άλλο μάτι! Στις Ροβιές, οι παραλιακές ταβέρνες, τα καφέ και τα ουζερί σε δελεάζουν με ντόπια προϊόντα που έρχονται κατευθείαν από τα αγροκτήματα (ναι, μία από τις πιο εύφορες περιοχές της Εύβοιας, παρότι επηρεάστηκε από τις πυρκαγιές, παράγει ξανά νοστιμότατα προϊόντα). Εδώ, δεσπόζει ο μυστηριώδης μεσαιωνικός πύργος από την περίοδο της Φραγκοκρατίας, ο οποίος χρησίμευε κάποτε ως παρατηρητήριο πειρατών. Δίπλα, τα Ήλια έχουν μια μεγάλη, βοτσαλωτή παραλία και ζεστά νερά όλο τον χρόνο λόγω των ιαματικών πηγών.

Στα βορειοδυτικά, η περιοχή της Λιχάδας έχει ίσως τις πιο όμορφες και παρθένες παραλίες στη Βόρεια Εύβοια. Το Γρεγολίμανο και η Χρυσή Ακτή με άμμο, ρηχά νερά και πεύκα που ακουμπούν στη θάλασσα, θα σου προσφέρουν τη χαλάρωση και αναζωογόνηση που αναζητάς, ενώ η οργανωμένη πλαζ θα σε υποδεχτεί σε ένα μέρος ιδιαίτερης ομορφιάς. Αν πάλι θέλεις να κολυμπήσεις στην κυριολεξία στη «μύτη» της Βόρειας Εύβοιας τότε η παραλία Κάβος είναι η μόνη σου επιλογή. Ανεβαίνοντας λίγο πιο πάνω, βρίσκονται τα γραφικά χωριουδάκια Λουτρά Γιάλτρων και Άγιος Γεώργιος Λιχάδος, με αυθεντικές ψαροταβέρνες και καραβάκια που μεταφέρουν κόσμο σε ένα ακόμα μαγικό μέρος της Εύβοιας, τα Λιχαδονήσια.

Κατά μήκος της βόρειας ακτής, 5 χιλιόμετρα δυτικά της Ιστιαίας, βρίσκεται ο οικισμός Ωρεοί, με τον Ταύρο των Ωρεών να εκτίθεται κοντά στο λιμάνι, ένα μαρμάρινο γλυπτό 6 τόνων που χρονολογείται από την ελληνιστική εποχή! Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ακόμα μία παραλία της Βόρειας Εύβοιας, η Νησιώτισσα, με φανταστική αμμουδιά, καταγάλανα νερά, φοίνικες και με θέα ένα νησάκι που φιλοξενεί τα ερείπια ενός αρχαίου πύργου. Ακριβώς κατά μήκος της βόρειας ακτής, σε μία περιοχή όπου η Φύση αποδεικνύει ότι πάντα βρίσκει τον τρόπο να βλαστήσει ξανά, βρίσκεται το Πευκί, δημοφιλής προορισμός της Βόρειας Εύβοιας λόγω της οργανωμένης της παραλίας μήκους 4-5 χλμ. και των πολυάριθμων επιλογών σε ταβερνάκια και νυχτερινή διασκέδαση. Με τον Παγασητικό Κόλπο και τους θησαυρούς του Πηλίου ακριβώς απέναντι όπως και τα νησιά των Σποράδων -Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο-σε κοντινή απόσταση από εδώ, τα σκάφη αναψυχής βρίσκονται αγκυροβολημένα στο μικρό λιμάνι του Πευκίου έτοιμα να σαλπάρουν.

Κάνε μονοήμερη εκδρομή στα Λιχαδονήσια

Γαλαζοπράσινα νερά, εξωτικοί κόλποι, ένα ναυάγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το οποίο πρόκειται να γίνει σημείο κατάδυσης και μια οικογένεια μεσογειακής φώκιας που… μετανάστευσε από τις Σποράδες! Καλώς ήρθες στα Λιχαδονήσια! Τα νησάκια αυτά βρίσκονται στη βορειοδυτική ακτή της Εύβοιας και είναι σίγουρο πως θα σου χαρίσουν την αίσθηση της απόλυτης απόδρασης. Αναρωτιέσαι ήδη πώς μπορείς να πας στα Λιχαδονήσια; Πολύ εύκολα! Θα χρειαστεί να πάρεις καραβάκι από τον Άγιο Γεώργιο (κοντά στο Γρεγολίμανο) ή από τα Καμμένα Βούρλα, απ’ όπου οι ημερήσιες εκδρομές περιλαμβάνουν επίσκεψη σε υπέροχες παραλίες και σου επιτρέπουν να απολαύσεις την υποβρύχια μαγεία μέσα σε μία βάρκα με γυάλινο πυθμένα.

Αν είσαι λάτρης του επιτραπέζιου γνώσης Trivial Pursuit, τότε η ακόλουθη πληροφορία ίσως σου φανεί χρήσιμη. Οι νησίδες διαμορφώθηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο, ύστερα από έναν μεγάλο σεισμό το 426 π.Χ όπου ανάγκασε διάφορα σημεία του νησιού να υποχωρήσουν στον βυθό και να δημιουργηθεί με την πάροδο του χρόνου η αίσθηση ότι τα Λιχαδονήσια είναι οι δικές μας… Μπαχάμες!

 

Αναγνώρισε τη διαφορά στη γεύση των ντόπιων προϊόντων 

Εδώ ο κατάλογος είναι μακρύς! Η ξεχωριστή κουζίνα της Βόρειας Εύβοιας έχει να αφηγηθεί πολλές γαστρονομικές ιστορίες.

Αρωματισμένο με θυμάρι, πεύκο, ακόμα και με τον σπάνιο συνδυασμό μάραθου και γλυκάνισου, το μέλι αποτελεί την ναυαρχίδα των τοπικών προϊόντων της Βόρειας Εύβοιας και μπορείς να το προμηθευτείς στα χωριά, τους πάγκους, στην άκρη των δρόμων καθώς και σε εξειδικευμένα καταστήματα που πωλούν και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα, όπως βασιλικό πολτό και καλλυντικά με βάση το κερί. Μάλιστα, στη Βόρεια Εύβοια ανέλαβε δράση και η ομάδα Beegin, μία εξαιρετική συλλογική προσπάθεια για την αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος των μελισσών.

Στη Βόρεια Εύβοια οι τοπικές ποικιλίες οίνου πρωταγωνιστούν!

Τα επισκέψιμα οινοποιεία όπως στα Γιάλτρα (Οινοποιείο Βρυνιώτη) και την Ιστιαία (Οινοποιείο Κουτσογιωργάκη), όπου θα μάθεις τα πάντα για το Βραδιανό, τον Καρτσιώτη και τις λευκές Ασπρούδες, σκαρφαλώνουν λίγο πιο ψηλά στη λίστα των must-taste επιλογών σου!

Το ήξερες πως στη Βόρεια Εύβοια παράγονται γκουρμέ προϊόντα; Παραγωγοί σε περιοχές όπως η Στροφυλιά μετατρέπουν απλά υλικά – κόκκινες πιπεριές, ελιές και σαρδέλες – σε προϊόντα υψηλής γαστρονομικής αξίας και τα διανέμουν σε όλη την Ελλάδα.

Βόρεια Εύβοια, κάθε σημείο και μια γαστριμαργική γιορτή. Στις Ροβιές, ο ιδιαίτερα δραστήριος συνεταιρισμός ελαιοπαραγωγών θα λειτουργήσει επισκέψιμο ελαιοτριβείο στο οποίο θα μπορείς να ζήσεις την εμπειρία γευσιγνωσίας ελαιόλαδου, ενώ ελαιοτριβεία θα βρεις και σε άλλες τοποθεσίες που ζωντανεύουν την περίοδο της φθινοπωρινής συγκομιδής. Στον Ταξιάρχη συλλέγονται και αποξηραίνονται σύκα, όπου τα προϊόντα του ομώνυμου συναιτερισμού έχουν χαρακτηριστεί ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).

Στη Λίμνη και την Κύρινθο, τα ρόδια χαρίζουν τον πολύτιμο χυμό τους, η Ιστιαία και οι Κεχριές παράγουν τυριά, όπως η φέτα που ωριμάζει σε βαρέλια μέχρι να ταιριάξει απόλυτα η γεύση της με το τοπικό κρασί και το τσίπουρο.

Πριν τελειώσει η εκδρομή σου στη Βόρεια Εύβοια, σε συμβουλεύουμε να δοκιμάσεις καρύδια στο Πευκί, προϊόντα που παράγονται από οικογενειακές καλλιέργειες λαχανικών (ξεχωρίζουν για τη γεύση τους οι κόκκινες πιπεριές από τη Λίμνη) αλλά και άγριο μάραθο που προσθέτει ιδιαίτερο άρωμα σε τόσα πολλά τοπικά πιάτα. Εννοείται όλα αυτά (καθώς, φυσικά, και τα ντόπια κρέατα και θαλασσινά) μπορείς να τα απολαύσεις σε παραδοσιακές ταβέρνες σε κάθε προορισμό της Βόρειας Εύβοιας.

 

Γνώρισε τη θρησκευτική κληρονομιά της Βόρειας Εύβοιας

Μονή του Οσίου Δαβίδ

Κάνοντας μια επίσκεψη στα μοναστήρια της Βόρειας Εύβοιας, θα εμβαθύνεις ακόμα περισσότερο στον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής. Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, δίπλα στον ποταμό Κηρέα, κοντά στο Προκόπι, αποτελεί σημαντικό χριστιανικό προσκύνημα, καθώς εδώ βρίσκονται τα λείψανα του Αγίου που έφεραν Έλληνες πρόσφυγες από την Καππαδοκία μετά την ανταλλαγή πληθυσμών με την Τουρκία το 1923. (Την ιστορία αυτών των προσφύγων μπορείς να την μάθεις στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού το Προκόπι).

Κοντά στο Δρυμώνα βρίσκεται η Μονή του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος. Χτισμένη στη θέση της εκκλησίας που ίδρυσε ο Όσιος Δαυίδ της Εύβοιας τον 16ο αιώνα – και λειτούργησε ως κρυφό σχολείο για τον μη μουσουλμανικό πληθυσμό – το σημερινό μοναστήρι χρονολογείται από το 1870 και περιέχει τα λείψανα του ιδρυτή του. Ακριβώς νότια της Λίμνης, η Μονή του Αγίου Νικολάου Γαλατάκη (χτισμένη στη θέση αρχαίου ναού, αφιερωμένο στον θεό Ποσειδώνα) διαθέτει σπάνιες εικόνες, χειρόγραφα και άλλα κειμήλια, καθώς και έναν αμυντικό πύργο καθώς και όμορφη θέα στη θάλασσα. Άλλα θρησκευτικά αξιοθέατα περιλαμβάνουν τη Μονή του Αγίου Γεωργίου στα Ήλια, τη Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στις Ροβιές και το παρεκκλήσι της Παναγίας Ντινιούς κοντά στην Ιστιαία.

Διάδωσέ το! Το απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς σε περιμένει να το εξερευνήσεις

Τα άγνωστα φυσικά μνημεία της Βόρειας Εύβοιας έρχονται στην επιφάνεια και το απολιθωμένο δάσος της είναι βέβαιο πως θα κλέψει την παράσταση. Ενώ το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου έχει δίκαια κερδίσει διεθνή αναγνώριση, το απολιθωμένο δάσος της Βόρειας Εύβοιας στην περιοχή της Κερασιάς είναι σχεδόν άγνωστο. Σήμερα γίνονται προσπάθειες για την οριοθέτησή του μεταξύ των χωριών Κερασιά, Αγία Άννα και Παπάδες. Τα 10-15 εκατομμυρίων ετών απολιθωμένα απομεινάρια δέντρων και άγριας ζωής είναι από τα σημαντικότερα φυσικά μνημεία στην Ευρώπη, όπως θα μάθεις και εσύ κάνοντας μια επίσκεψη στο πρόσφατα ανακαινισμένο Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών στην Κερασιά. Εδώ, θα δεις παλαιοντολογικά ευρήματα που περιλαμβάνουν τα λείψανα προϊστορικών ελεφάντων, αλόγων και ρινόκερων, καθώς και ευρήματα από το απολιθωμένο δάσος καθώς και άλλα είδη άγριας ζωής.

Ζήσε συναρπαστικές εμπειρίες στο δάσος

Αν είσαι λάτρης των υπαίθριων δραστηριοτήτων και αναζητάς συναρπαστικές εμπειρίες στη φύση, να μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνεις στις διακοπές σου στη Βόρεια Εύβοια. Καθώς το πράσινο επιστρέφει και πάλι, μπορείς να απολαύσεις ξανά πεζοπορικές διαδρομές και να θαυμάσεις μοναδικής ομορφιάς καταρράκτες. Ανέγγιχτα από τις πυρκαγιές, στα όρη Τελέθριο και Λίχας ετοιμάσου να περπατήσεις πολλά σηματοδοτημένα μονοπάτια πεζοπορίας, τα οποία συνεχώς εμπλουτίζονται με νέες χαράξεις. Η καλύτερη εμπειρία είναι να συμμετάσχεις σε οργανωμένη πεζοπορική εκδρομή, όπου ο οδηγός μπορεί να σου πει πολύ αναλυτικά όλα όσα θέλεις να μάθεις για την τοπική χλωρίδα και πανίδα.

Τώρα, όταν πρόκειται για καταρράκτες, πραγματικά δεν ξέρουμε από που να ξεκινήσουμε. Ο καταρράκτης Δαφνοκούκι κοντά στα Ήλια, προσφέρεται για πεζοπορία και canyoning, ο προσβάσιμος (με τα πόδια ή το αυτοκίνητο) καταρράκτης Γερακιού κοντά στο Πευκί και ο καταρράκτης Κρέμαση στις Αγδίνες, αποτελούν κορυφαία σημεία για να απολαύσεις τη φύση. Πιο δημοφιλής είναι ο καταρράκτης του Δρυμώνα που βρίσκεται σε μια περιοχή που επλήγη από τις πυρκαγιές και σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών φυσικής προστασίας. Τι άλλο μπορείς να κάνεις στη Βόρεια Εύβοια από υπαίθριες δραστηριότητες; Ιππασία στην περιοχή Καματριάδες, στις πλαγιές του όρους Τελέθριο αλλά και στην Αγία Άννα, όπως αναφέραμε νωρίτερα.

Στην Εύβοια, η φύση συνεχίζει να πρωταγωνιστεί και μετά τις πυρκαγιές. Τα μέρη που δεν επλήγησαν εξακολουθούν να χαρίζουν μοναδικές στιγμές ανάσας και ευεξίας. Οι περιοχές που υπέστησαν ζημιά εξαιτίας των πυρκαγιών, δίνουν τώρα την πιο συγκλονιστική τους ερμηνεία. Αυτό και αν αξίζει να ζήσεις από κοντά, να δεις με τα μάτια σου, να παρατηρήσεις, ν’ αντιληφθείς, να δηλώσεις «παρών» σε μια φυσική διαδικασία που από το τίποτα γεννάει τα πάντα. Με πείσμα και δύναμη η φύση αυτού του τόπου παραδίδει μαθήματα ζωής, από την αρχή. Εμείς, όλοι μας, στεκόμαστε δίπλα στη Βόρεια Εύβοια!

 

Απόλαυσε στο έπακρο τις μαγικές ακτές της Βόρειας Εύβοιας 

Μια κλεφτή ματιά στα ήρεμα νερά και τις ακτές του Ευβοϊκού Κόλπου, σε περιοχές όπως η Λίμνη και οι Ροβιές και δε θα χρειαστεί δεύτερη πρόσκληση για να νοικιάσεις καγιάκ ή Stand up Paddleboard (SUP) ή – και γιατί όχι – να κάνεις μαθήματα στο κέντρο καταδύσεων στις Ροβιές ώστε να προετοιμαστείς για υποθαλάσσιες εξερευνήσεις. Για κάτι ακόμη πιο δραστήριο, οι παραλίες από την πλευρά του Αιγαίου, στο Πευκί, στη βόρεια ακτή ή στα Βασιλικά στα ανατολικά, προσφέρονται για windsurfing και kitesurfing. Σε άλλες παραλίες της Βόρειας Εύβοιας, πρωταγωνιστούν παραθαλάσσιες δραστηριότητες όπως το beach volley και γιόγκα.

 

Events στη Βόρεια Εύβοια

Αν είσαι κολυμβητής ανοιχτής θαλάσσης, η Βόρεια Εύβοια φιλοξενεί μια εκδήλωση που σίγουρα θα σε ενδιαφέρει. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης, ο οποίος διεξάγεται 1-3 Ιουλίου στο Πευκί, στοχεύει να γίνει το κολυμβητικό ισοδύναμο του Μαραθωνίου της Αθήνας, βασιζόμενος σε μια συναρπαστική προϊστορία. Η διαδρομή των 10 χιλιομέτρων είναι η ίδια με εκείνη που κολύμπησαν ο Σκυλλίας και η Ύδνα πριν από 2.500 χρόνια για να προειδοποιήσουν τους Έλληνες συμπατριώτες τους για μια επικείμενη περσική εισβολή. Αν η απόσταση σου φαίνεται μεγάλη, μην ανησυχείς- υπάρχουν επιλογές 1,5χλμ, 3χλμ και 5χλμ, καθώς και μια διαδρομή 800 μέτρων για τα παιδιά.

Related posts

Σκιάθος: Διακοπές στην απόλυτη φύση

Newsroom

Αίγινα: Tο νησί της «διπλανής πόρτας»

Δημοφιλείς οικογενειακοί προορισμοί στην Ελλάδα

Newsroom