ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οικονομία

Ξαφνική άνοδος της τιμής του σιταριού – Φόβοι για νέες ανατιμήσεις ειδών διατροφής

 

Ξαφνική άνοδος της τιμής του σιταριού – Φόβοι για νέες ανατιμήσεις ειδών διατροφής

Η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας επηρεάζει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα για μία σειρά πρώτων υλών, από το σιτάρι και το καλαμπόκι έως βασικά μέταλλα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο καθώς η παραγωγή τους στις περιοχές αυτές είναι μεγάλη

 

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφουν οι διεθνείς τιμές για το σιτάρι και το καλαμπόκι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάνοντας πιο ορατό τον κίνδυνο ανατιμήσεων σε μία σειρά βασικών ειδών διατροφής, όπως το ψωμί και τα μακαρόνια.

 

Οι τιμές στο σιτάρι αυξάνονται σήμερα 5,6%, ενώ είχαν αυξηθεί κατά 6% προχθές, μετά την αναγνώριση από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Η τιμή του καλαμποκιού σημείωνε σήμερα αύξηση πάνω από 5%, ενώ είχε εκτιναχθεί επίσης την Τρίτη.

Γιατί επηρεάζεται η εφοδιαστική αλυσίδα

Η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας επηρεάζει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα για μία σειρά πρώτων υλών, από το σιτάρι και το καλαμπόκι έως βασικά μέταλλα, όπως ο χαλκός και το νικέλιο, και βέβαια το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο καθώς η παραγωγή τους στις περιοχές αυτές είναι μεγάλη.

Η Ουκρανία θεωρείται ο σιτοβολώνας της Ευρώπης, ενώ η παραγωγή σιτηρών είναι μεγάλη και στη Ρωσία, με τις δύο χώρες να έχουν αθροιστικά το 29% της παγκόσμιας παραγωγής. H Ουκρανία έχει, επίσης, μεγάλη παραγωγή κριθαριού και σίκαλης, όπως και καλαμποκιού.

«Αν και η θεριστική περίοδος είναι ακόμη αρκετούς μήνες μακριά, μία παρατεταμένη σύγκρουση θα προκαλούσε ελλείψεις στο ψωμί το φθινόπωρο», δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Keelvar, Alan Holland.

Ο χαλκός και το νικέλιο

H Ουκρανία αύξανε σταθερά τις εξαγωγές πρώτων υλών τα τελευταία χρόνια και είναι, επίσης, μεγάλος προμηθευτής μεταλλευμάτων.

Η Ρωσία ελέγχει περίπου το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων χαλκού και είναι μεγάλος παραγωγός νικελίου και πλατίνας. Η διεθνής τιμή του χαλκού σημείωνε σήμερα οριακή αύξηση.

Το νικέλιο είναι βασική πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπαταριών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ ο χαλκός χρησιμοποιείται ευρύτατα στη βιομηχανία ηλεκτρονικών και στις κατασκευές κατοικιών.

«Η αμερικανική βιομηχανία chips βασίζεται στο ουκρανικής προέλευσης νέον και η Ρωσία εξάγει μία σειρά στοιχείων που είναι πολύ σημαντικά για την κατασκευή ημιαγωγών, μηχανών αεροσκαφών, αυτοκινήτων και φαρμάκων», δήλωσε αναλυτής.

Με πληροφορίες από CNBC

Related posts

Αλλαγές έρχονται στις υπερωρίες: Χρήματα τέλος …- Θα πληρώνονται με έξτρα άδεια ή ρεπό

Newsroom

Αριθμός μετρητή ΔΕΔΔΗΕ: Ποιος είναι & πού τον βρίσκω για να κάνω μέτρηση;

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Αύριο η καταβολή στους δικαιούχους

Newsroom