ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Ξεκινά δρομολόγια νέα εμπορική σιδηροδρομική εταιρεία στην Ελλάδα

Ξεκινά δρομολόγια νέα εμπορική σιδηροδρομική εταιρεία στην Ελλάδα

Σύμβαση για τη μίσθωση τροχαίου υλικού μεταξύ της ΓΑΙΑΟΣΕ, για δύο ντιζελάμαξες και δύο ηλεκτράμαξες, υπογράφει τις αμέσως επόμενες ημέρες η νέα ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρεία Rail Cargo Logistics-Goldair.

Η εταιρεία, που αποτελεί κοινοπραξία των Αυστριακών Σιδηροδρόμων (Rail Cargo Logistics GmbH) με την ελληνική εταιρεία Goldair (51%) και έχει αδειοδοτηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, αναμένεται να ξεκινήσει εμπορευματικές μεταφορές, αρχικά στον άξονα Θεσσαλονίκης – Ειδομένης, τους αμέσως επομένους μήνες. Γίνεται έτσι η δεύτερη ιδιωτική εταιρεία, μετά την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (που πέρασε 100% στη Ferrovie Dello Stato Italiane SpA), η οποία θα λειτουργεί στην Ελλάδα, ενώ σύντομα αναμένεται η έναρξη της δραστηριοποίησης και τρίτης: της Piraeus Europe Asia Rail Logistics LTD (Pearl), η οποία συνδέεται με συμφέροντα παράλληλα με αυτά των εκ της Ασίας εισαγωγών, όπως της Cosco. Η σύμβαση μίσθωσης τροχαίου υλικού μεταξύ της ΓΑΙΑΟΣΕ και της εταιρείας Rail Cargo Logistics-Goldair θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου.

Οι εξελίξεις αυτές σχετίζονται ασφαλώς με την ανάπτυξη της χώρας ως κέντρου διαμετακομιστικού εμπορίου μετά και την ιδιωτικοποίηση και ανάπτυξη των δύο μεγαλύτερων λιμανιών, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Ομοίως, η αρχική ενεργοποίηση της Rail Cargo Logistics-Goldair στον άξονα Θεσσαλονίκης – Ειδομένης συναρτάται με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ και την προβλεπόμενη αύξηση των φορτίων από και προς την κεντρική Ευρώπη και μάλιστα σε ένα τμήμα του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου που είναι σύμφωνα με τους ειδικούς σε καλύτερη κατάσταση από τα υπόλοιπα. Επισημαίνεται, πάντως, πως εκκρεμεί ακόμα η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης με το λιμάνι του ΟΛΘ, έργο που κρίνεται απαραίτητο, καθώς η προσδοκώμενη αύξηση των μεταφορών θα δημιουργήσει και θα αντιμετωπίσει προβλήματα από τη διασταύρωση με το οδικό δίκτυο στην περιφέρεια της χερσαίας ζώνης του λιμανιού.

Αν και δεν αναμένονται άμεσα δραστικές αλλαγές στα μερίδια των εμπορευματικών μεταφορών στην ελληνική αγορά, γεγονός είναι πως αλλάζει το σιδηροδρομικό τοπίο. Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν το de facto άνοιγμα της ελληνικής σιδηροδρομικής αγοράς μετά και τις σχετικές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπενθυμίζεται πως εδώ και 1,5 χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Υπουργών της Ε.Ε. έχουν εγκρίνει την 4η δέσμη μέτρων της Ε.Ε. για τον «Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σιδηροδρομικό Χώρο». Με αυτή τη δέσμη και μετά σχετική ενσωμάτωσή της στα εθνικά δίκαια όλες οι ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές επιχειρήσεις θα μπορούν από το 2020 και μετά, υπό προϋποθέσεις, να παρέχουν σιδηροδρομικές μεταφορές σε ολόκληρη την Ε.Ε.

 

 

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Related posts

«CHAMELEON» στο Studio Μαυρομιχάλη από την Ομάδα THREE

Σύρος: Εντοπίστηκε σορός παιδιού στο λιμάνι της Ερμούπολης

ΟΛΜΕ: Στάση εργασίας και συμμετοχή στο μαθητικό συλλαλητήριο

Newsroom