ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΚοινωνία

Ξεκίνησαν τα προβλήματα στον Ελληνικό Τουρισμό – Ανήσυχοι οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής – «Εάν δεν έχει αεροπλάνα, δεν θα έχει και τουρίστες από Ρωσία»

Ξεκίνησαν τα προβλήματα στον Ελληνικό Τουρισμό – Ανήσυχοι οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής – «Εάν δεν έχει αεροπλάνα, δεν θα έχει και τουρίστες από Ρωσία»

Οι Ρώσοι είναι μια σημαντική πηγή τουρισμού για τη Χαλκιδική. Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη ΕΕ θα κρατήσουν μακριά τους Ρώσους τουρίστες, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επαγγελματίες της περιοχής.

 

Οι κυρώσεις της Ε.Ε στη Ρωσία μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η απαγόρευση πτήσεων με κλείσιμο του εναέριου χώρου αναμένεται να οδηγήσει σε απώλεια των Ρώσων τουριστών από τα θέρετρα της Ελλάδας κατά την προσεχή τουριστική σεζόν.
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γιώργος Λασπάς μιλώντας στο Sputnik εξέφρασε τον προβληματισμό που διέπει τους ξενοδόχους καθώς παραδοσιακά χιλιάδες Ρώσοι επιλέγουν την περιοχή για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
«Εννοείται ότι υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία όχι μόνο τουριστικά, αλλά και γενικά στο τι μπορεί να φέρει ένας πόλεμος που είναι στη γειτονιά μας, δηλαδή στην Ευρώπη» δήλωσε προσθέτοντας ότι «τουριστικά φυσικά και έχουν παγώσει οι αγορές της Ρωσίας, αλλά και της Ουκρανίας ενώ και πέρσι είχαμε τουρίστες και από τις δύο αγορές».
Φέτος, όπως είπε ο κ. Λασπάς, «οι κρατήσεις είναι μηδαμινές, δεν υπάρχει τίποτα και είναι παγωμένα», ενώ διευκρίνισε ότι «ήδη υπάρχουν ακυρώσεις από τη ρωσική πλευρά».

Η ρωσική αγορά τουρισμού για τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά για τη Χαλκιδική ήταν από τις πολύ καλές παρά την πτώση στις αφίξεις εξαιτίας και του κορονοϊού.

«Είχε συρρικνωθεί το νούμερο και με την κατάρρευση του “Μουζενίδη” (σ.σ. τουριστικό γραφείο που κλονίστηκε λόγω πανδημίας μετά και τον θάνατο του ιδρυτή του) ήταν ακόμα πιο δύσκολα, αλλά μπήκαν πολλοί άλλοι “παίκτες” και προσβλέπαμε σε μια ανάπτυξη της ρωσικής αγοράς ξανά. Γιατί η Χαλκιδική τόσα χρόνια έχει brand στη Ρωσία και προσβλέπαμε σε ανάπτυξη. Δυστυχώς βλέπουμε ότι δεν θα έχουμε, όπως και για τουρίστες από όμορη χώρα στη Ρωσία θα είναι δύσκολο να προγραμματίσει διακοπές» ανέφερε.

Ανησυχία και στον δήμο Αριστοτέλη

Στον δήμο Αριστοτέλη που τα όριά του βρίσκονται και πλησίον του Αγίου Όρους που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών Ρώσων τουριστών, μεγάλη είναι η ανησυχία για τη φετινή τουριστική σεζόν με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε απώλεια εισοδημάτων.
Ο δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος ανέφερε ότι η περιοχή και ο ίδιος ο Δήμος Αριστοτέλη έχει επενδύσει σημαντικά στην προσέλκυση Ρώσων τουριστών ενώ μάλιστα το φετινό Πάσχα ανέμενε μια μεγάλη αποστολή φορέων και παραγόντων από την περιοχή της Αγίας Πετρούπολης.
«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία δημιουργούν ανάμεσα στις άλλες επιπτώσεις κι ένα βαθύ προβληματισμό για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης τόσο από τη Ρωσία όσο και από Ουκρανία προς την ανατολική Χαλκιδική και γενικότερα τον νομό Χαλκιδικής. 
Ο δήμος Αριστοτέλη έχει επενδύσει στη σχέση Ανατολικής Χαλκιδικής και Αγίας Πετρούπολης, έχει ενεργή αδελφοποίηση με τοπικό δήμο της Αγίας Πετρούπολης και για το επερχόμενο Πάσχα είχε οργανωθεί μια μεγάλη ρωσική αποστολή προς την περιοχή μας» δήλωσε ο κ. Βαλιάνος επισημαίνοντας ότι το Άγιο Όρος αποτελεί ένας από τους πόλους προσέλκυσης Ρώσων τουριστών στην περιοχή.
«Προφανώς και είμαστε υποχρεωμένοι να αναθεωρήσουμε όλη αυτή τη δραστηριότητα (σ.σ. τη στόχευση της ρωσικής αγοράς) από την οποία δεν παραιτούμαστε – πλην όμως οποιαδήποτε εξέλιξή της θα έχει να κάνει με όσα θα συμβούν το επόμενο χρονικό διάστημα στο ρωσο-ουκρανικό ζήτημα, γεγονός που μας θλίβει μεν αλλά είναι μια κατάσταση που ξεπερνά τη δική μας θέληση και τις δυνάμεις ενός περιφερειακού δήμου» ανέφερε.

Related posts

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Ενας νεκρός από τη φωτιά – Ξέσπασε στην κλινική Covid, πιθανότα την έβαλε ασθενής

Α.Σερβετάλης: «Σταματώ τις παραστάσεις που είναι μόνο για εμβολιασμένους – Δεν δέχομαι τον διαχωρισμό των ανθρώπων»

Newsroom

Κρεμλίνο: Έτοιμος ο Πούτιν να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

Newsroom