ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΚοινωνία

Ξενώνας για άστεγους τοξικοεξαρτημένους από Δήμο Αθηναίων – ΟΚΑΝΑ – ΚΕΘΕΑ – Κώστας Μπακογιάννης: Κανένας μόνος του, κανένας αποκλεισμένος

Ξενώνας για άστεγους τοξικοεξαρτημένους από Δήμο Αθηναίων – ΟΚΑΝΑ – ΚΕΘΕΑ – Κώστας Μπακογιάννης: Κανένας μόνος του, κανένας αποκλεισμένος

Άνοιξε τις πόρτες του στην Αθήνα ο Ξενώνας Μεταβατικής Φιλοξενίας για να υποδεχθεί μια από τις πλέον κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες συνανθρώπων μας, τους άστεγους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών.

 

O Δήμος Αθηναίων με το Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ), ενώνοντας δυνάμεις με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), με την πολύτιμη αρωγή της “Αποστολής” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και με τη συνεργασία του «Δικτύου Ομότιμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών», της «PRAKSIS», των «Γιατρών του Κόσμου», του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας», του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», και του Οργανισμού «STEPS» δημιούργησαν μια νέα δομή προσωρινής – μεταβατικής φιλοξενίας προκειμένου να βρουν στέγη και φροντίδα συμπολίτες μας που είναι άστεγοι και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν προβλήματα εθισμού ή/και εξάρτησης από ψυχοδραστικές ουσίες.

Ο Ξενώνας θα παρέχει υπηρεσίες στέγασης, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, νοσηλευτικής φροντίδας, συμβουλευτικής, ψυχοκοινωνικής στήριξης, ένταξης, κατά προτεραιότητα σε Θεραπευτικά Προγράμματα Απεξάρτησης και διασύνδεσης με υπηρεσίες υγείας, νομικής συνδρομής, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης. Στο χώρο αυτό θα μπορούν να φιλοξενηθούν 70 άτομα (με δυνατότητα υποδοχής έως 140 ατόμων) και για διάστημα μέχρι 6 μήνες.

Η ασφάλεια ωφελούμενων και εργαζομένων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, γι αυτό και όλες οι υπηρεσίες θα παρέχονται από εξειδικευμένο προσωπικό των δύο Οργανισμών (ΟΚΑΝΑ-ΚΕΘΕΑ), σε 24ωρη βάση, με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα των φιλοξενούμενων και ακολουθώντας επιστημονικά τεκμηριωμένες και αποδεκτές μεθόδους παροχής των υπηρεσιών αυτών.

Αυτονόητο  είναι πως ειδική μέριμνα θα υπάρχει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και όλων των συναρμόδιων φορέων για την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, καθαριότητας, φωτισμού και ασφάλειας  σε όλη την περιοχή  που στεγάζεται ο ξενώνας.

Τους χώρους του Ξενώνα επισκέφθηκαν ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Αθανάσιος Θεοχάρης και ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Χρήστος Λιάπης.

«Σε αυτούς τους ανθρώπους δεν επιδιώκουμε να προσφέρουμε ένα σπίτι που απλά θα μένουν. Θέλουμε να τους δώσουμε την προστασία, την ιατρική περίθαλψη, τη φροντίδα και τις αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής που χρειάζονται. Το καταφέρνουμε μέσα από τη στενή συνεργασία μας με επιστήμονες, φορείς και τους πλέον ειδικούς. Ευχαριστώ τους ανθρώπους του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΘΕΑ και όλους όσοι ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί μας για να φτάσουμε στον στόχο. Να είμαστε εδώ, στα δύσκολα» τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

«Σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για όλους τους Έλληνες ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και άλλους φορείς απεξάρτησης προχωρά στην προστασία αστέγων χρηστών της πόλης. Πρόκειται για ένα αίτημα πολλών ετών για το κέντρο της Αθήνας, το οποίο υλοποιείται μέσα στη κρίση της πανδημίας. Ως ΟΚΑΝΑ φυσικά και δεν μπορούμε να απουσιάζουμε σε ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα. Με την εξειδικευμένη επιστημονική γνώση καθώς και την ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγισή μας στον ΟΚΑΝΑ συμβάλλουμε στην υποστήριξη των αστέγων χρηστών. Κερδίζουμε το στοίχημα με τους άστεγους χρήστες και τη μείωση της βλάβης, που τόσα χρόνια υπηρετούμε, με σεβασμό και ανθρωπιά προς τον εξαρτημένο άστεγο. Ο ΟΚΑΝΑ μαζί με τον Δήμο Αθηναίων απλώνει ένα δίχτυ προστασίας, μα πάνω από όλα ανθρωπιάς στις ευπαθείς ομάδες των χρηστών αστέγων” υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Αθανάσιος Θεοχάρης.

«Ο ξενώνας αστέγων χρηστών που υλοποιείται με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και τη συνεργασία του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ, δίνει μια συντονισμένη λύση, για την προστασία της ευαίσθητης αυτής ομάδας των συμπολιτών μας από τον SARS-CoV-2.

Ταυτόχρονα, απαντά με ουσιαστικό και καινοτόμο τρόπο στις αδήριτες ανάγκες για την ευρύτερη προστασία της Δημόσιας Υγείας, αλλά και για την αντιμετώπιση των συνθηκών αστεγίας και χρήσης, σε καθεστώς περιορισμένης κυκλοφορίας. Δράσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών αυτών και μάλιστα με την προοπτική μιας ολοκληρωμένης θεραπευτικής προσπάθειας απεξάρτησης και επανένταξης, για την επόμενη ημέρα, αποτελούν ένα πρωτόγνωρο παράδειγμα αποτελεσματικότητας, συνεργασίας, αλληλεγγύης και καινοτομίας για την Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της Απεξάρτησης στην Ελλάδα. Η έμπρακτη αγάπη για τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι δίνουν τον δύσκολο καθημερινό αγώνα της απεξάρτησης, ιδιαίτερα αυτές τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα, επιβεβαιώνεται και στις πρωτόγνωρες συνθήκες της Υγειονομικής Κρίσης που αντιμετωπίζουμε, καθώς δίνουμε άμεση και πολυεπίπεδη απάντηση στο οξύ πρόβλημα της επικίνδυνης αλληλεπίδρασης της τοξικοεξάρτησης και της αστεγίας με τη νέα Πανδημία, καθώς και στο χρόνιο πρόβλημα που αντιπροσωπεύει για την κοινωνία μας ο στιγματιστικός συνδυασμός της ανέστιας και περιπλανώμενης στην πόλη χρήσης. Γιατί, η COVID-19, κάποια στιγμή θα φύγει, οι εξαρτήσεις, όμως, θα μείνουν. Και θα πρέπει να είμαστε όλοι εκεί, ενωμένοι και αποτελεσματικοί, για την επόμενη ημέρα» αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Χρήστος Λιάπης.

Related posts

Βιολόγος του ΜΙΤ λέει ότι ο φόβος που προκαλείται για τον COVID-19 είναι η μεγαλύτερη απάτη για να χειραγωγηθούν οι οικονομίες

Newsroom

Πιερρακάκης σε ΚΕΔΕ: Έρχονται οι «Έξυπνες Πόλεις»

Newsroom

Άγκυρα: Τραβά γραμμές στο Αιγαίο-Απαιτεί αφοπλισμό Σαντορίνης – Αμοργού

Newsroom