ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΟικονομίαΡοή Ειδήσεων

Υπ. Πολιτισμού: Έγκριση επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά

Με περιορισμό επιβατικού σταθμού κρουαζιέρας και μείωση όγκου και ύψους του ξενοδοχείου στο Πόρτο Λεόνε

Πράσινο φως έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού (Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων και Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς) για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτης Διαχείρισης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.

Ωστόσο, η έγκριση δόθηκε υπό ειδικούς όρους για τις επενδύσεις που προβλέπει το αναπτυξιακό σχέδιο. Ειδικότερα, σε σχέση με την επέκταση του επιβατικού λιμένα αναφέρεται ότι το έργο της ανάδειξης του κονώνειου τείχους και του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή πρέπει να συγχρονιστεί με το λιμενικό έργο της επέκτασης της κρουαζιέρας, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών απαιτούμενων εργασιών. Επίσης, όλες οι εργασίες βυθοκορήσεων, επιχωματώσεων και απόθεσης των βυθοκορημάτων στον θαλάσσιο και χερσαίο χώρο της νότιας επέκτασης της κρουαζιέρας να γίνουν με τη συνεχή επίβλεψη και τις κατευθύνσεις των συναρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων, για λόγους προστασίας των αρχαίων μνημείων που βρίσκονται σε γειτνίαση, δηλαδή του κονώνειου τείχους και του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι το μέγεθος των νέων κατασκευών για τον Επιβατικό Σταθμό Κρουαζιέρας στην Περιοχή της Νότιας Ζώνης του Λιμένα πρέπει να περιοριστεί στο απολύτως αναγκαίο για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά της χρήσης της κρουαζιέρας (άφιξη, αναχώρηση και συνοδές ανάγκες).

Η συνολική επιφάνεια δόμησης του κτιρίου δεν θα ξεπερνά τα 22.000 τ.μ., η επιφάνεια δόμησης του επιβατικού σταθμού δύναται να φτάσει τα 17.000 τ.μ. ενώ τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών θα έχουν επιφάνεια δόμησης 5.000 τ.μ. Η χωροθέτηση και ο εν γένει σχεδιασμός των εν λόγω κτιριακών εγκαταστάσεων πρέπει να εξασφαλίσουν τη θέση του χώρου της ναυμαχίας της Σαλαμίνας και την αμφίδρομη θέαση του εν λόγω χώρου και του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή. Στο πλαίσιο αυτό, να προβλεφθεί διάσπαση των όγκων του Επιβατικού Σταθμού Κρουαζιέρας στην περιοχή της Νότιας Ζώνης του Λιμένα και να μειωθεί κατά το δυνατόν το ύψος του κτιρίου για λόγους προστασίας και ανάδειξης του κονώνειου τείχους και του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή σε αυτό το τμήμα.

Τι αναφέρεται για τα 4 πολυτελή ξενοδοχεία

Για την αναδιαμόρφωση 2 αποθηκών σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, υπογραμμίζεται ότι οι εν λόγω αποθήκες πρέπει να διατηρηθούν και να μην κατεδαφιστούν για λόγους προστασίας του παρακείμενου αρχαιολογικού χώρου της Ηετιώνειας Πύλης. Σε ότι αφορά τη μετατροπή του κτιρίου της Παγόδας σε ξενοδοχείο 5 αστέρων και συνεδριακό Κέντρο τονίζεται ότι όλες οι επεμβάσεις στο κτίριο του Επιβατικού Σταθμού ΟΛΠ πρέπει να σεβαστούν και να μην αλλοιώνουν τα μορφολογικά και δομικά στοιχεία του κελύφους και του ύφους του. Τυχόν επεμβάσεις στο εσωτερικό του πρέπει να έχουν αναστρέψιμο χαρακτήρα. Σε ότι αφορά την κατασκευή ξενοδοχείου 5 αστέρων στο Πόρτο Λεόνε επισημαίνεται ότι πρέπει να γίνει μείωση του όγκου και του ύψους της προτεινόμενης κατασκευής, για λόγους προστασίας του κονώνειου τείχους και η χωροθέτηση αυτού να γίνει με τρόπο ώστε να εγγράφεται αρμονικά στο περιβάλλον του μνημείου.

Related posts

Ακριβότερος κατά 10 λεπτά o καφές από την Πρωτοχρονιά

Newsroom

Μητσοτάκης: Επιταχύνονται οι έρευνες για ανέρευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε έξι περιοχές της Ελλάδας

Σκυλακάκης: Όσο υπάρχουν μέτρα περιορισμού τόσο θα στηρίζονται οι επιχειρήσεις

Newsroom