ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Υπέρταση και Κολπική Μαρμαρυγή

Υπέρταση και Κολπική Μαρμαρυγή

 

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη αρρυθμία σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Ο φλεβόκομβος, που είναι ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς, παύει να λειτουργεί και στη θέση του αναδύονται διάφορες ηλεκτρικές εστίες στο επίπεδο των κόλπων (προθάλαμος της καρδιάς) που δουλεύουν άναρχα, μη ρυθμικά, αυξάνοντας την καρδιακή συχνότητα συνήθως σε επίπεδα 100-150 παλμών το λεπτό. Η κολπική μαρμαρυγή ξεκινάει συνήθως με παροδικά επεισόδια (παροξυσμική), τα οποία με το πέρας του χρόνου γίνονται πιο συχνά και καταλήγει σε μόνιμη (χρόνια).

Αιτίες εμφανίσης κολπικής μαρμαρυγής

Τα πιο συχνά αίτια κολπικής μαρμαρυγής είναι:

  • – η αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση
  • – τα χρόνια καρδιολογικά νοσήματα (καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσος, κτλ)
  • – ο υπερθυρεοειδισμός
  • – οι πνευμονοπάθειες
  • – η προχωρημένη ηλικία

Συμπτώματα και διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής

Τα κύρια συμπτώματα είναι το αίσθημα παλμών (φτερούγισμα στο στήθος), εύκολη κόπωση, ζάλη, αδυναμία και καταβολή. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχει κάποιο σύμπτωμα και η υποψία να τεθεί από την ένδειξη αρρυθμίας που έχουν κάποια σύγχρονα πιεσόμετρα. Όταν προϋπάρχει σοβαρή δυσλειτουργία στην καρδιά, είναι δυνατόν η εκδήλωση της κολπικής μαρμαρυγής να οδηγήσει σε δύσπνοια ή και σε οξύ πνευμονικό οίδημα.

Η διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να γίνει μόνο με καταγραφή της αρρυθμίας σε ηλεκτροκαρδιογράφημα ή σε χόλτερ ρυθμού στην περίπτωση της παροξυσμικής.

Επιπλοκές της κολπικής μαρμαρυγής

Η κολπική μαρμαρυγή συνήθως δεν επηρεάζει σοβαρά την καρδιακή λειτουργία. Πολλοί ασθενείς ζουν με τη χρόνια κολπική μαρμαρυγή χωρίς να παρουσιάζουν ιδιαίτερα συμπτώματα. Η σοβαρότερη επιπλοκή είναι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια σε διάφορα όργανα του σώματος με πλέον επικίνδυνο απ’ όλα το εμβολικό επεισόδιο στον εγκέφαλο, το οποίο προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί περίπου 500 εγκεφαλικά επεισόδια τον χρόνο. Ο κίνδυνος αυτός μειώνεται >80% υπό την κατάλληλη αγωγή (αντιπηκτικά).

Θεραπεία κολπικής μαρμαρυγής

Η θεραπεία ξεκινάει πάντα από την πρόληψη και σε αυτό το επίπεδο είναι πολύ σημαντικός ο καλός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, η διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης, η μετριασμένη κατανάλωση αλκοόλ και η ρύθμιση πιθανών υποκείμενων νοσημάτων.

Η χρήση αντιπηκτικών μειώνει δραστικά τον κίνδυνο εγκεφαλικών και η απόφαση για χορήγησή τους βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια. Πρακτικά, όλοι οι υπερτασικοί ασθενείς, καθώς και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή ανεξάρτητα από το αν είναι το πρώτο επεισόδιο ή χρόνια κολπική μαρμαρυγή.

Ο καρδιολόγος, μετά και από συζήτηση με τον ασθενή, θα αποφασίσει αν θα ελέγξει μόνο την καρδιακή συχνότητα με βραδυκαρδιακά φάρμακα ή αν θα χρησιμοποιήσει αντιαρρυθμικά φάρμακα για να «φτιάξει» την αρρυθμία και να διατηρήσει τον ασθενή σε φυσιολογικό (φλεβοκομβικό) ρυθμό. Στη στρατηγική διατήρησης του φυσιολογικού ρυθμού, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και η επεμβατική κατάλυση (ablation) της κολπικής μαρμαρυγής που έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από το hypertasi.gr

Related posts

Φούσκωμα: Επτά τρόποι να απαλλαγείτε οριστικά

Δημήτρης Κούβελας: Ένας νέος έχει 7 φορές πιθανότητα να πάθει θρόμβωση μετά από εμβολιασμό (βίντεο)

Χάρβαρντ: Τρώτε θαλασσινά για καλό σεξ και πολλά παιδιά

Newsroom