ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συναξάρι

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Μετεώρων

Το σπίτι του θεού: Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Μετεώρων, το πιο δυσπρόσιτο από τα Μοναστήρια των Μετεώρων.

Πάνω σ’ ένα πανύψηλο βράχο, στα βορειοδυτικά της μονής του Αγίου Στεφάνου, βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας.

 

Πρόκειται για το πιο δυσπρόσιτο από τα έξι μοναστήρια των Μετεώρων, άλλα πολύ εντυπωσιακό και αυτό. Λειτουργεί  ως μοναστήρι μέχρι και σήμερα, είναι ένα από τα 4 ανδρικά μοναστήρια των Μετεώρων και είναι και αυτό ανοιχτό για επισκέπτες. Η πρόσβαση στο μοναστήρι προϋποθέτει αρκετό περπάτημα και χρόνο από την πλευρά του επισκέπτη.
Η θεά ωστόσο από την κορυφή του βράχου θα αποζημιώσει όλους όσους επιλέξουν αυτό το μοναστήρι για επίσκεψη!!

Σύμφωνα με την παράδοση, χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται απόλυτα, η μονή χτίστηκε για πρώτη φορά το 1438 από κάποιο μοναχό Δομέτιο. Δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το πρόσωπο. Πολύ πιθανόν είναι και πριν από αυτή την εποχή, ήδη δηλαδή από τις αρχές του 14ου αιώνα, ασκητές να είχαν ανέβει στον βράχο και να είχαν κάνει τα ασκηταριά τους, όπως ακριβώς συνέβη και σε άλλους βράχους της περιοχής.

 Το καθολικό της μονής

Το Καθολικό της μονής τιμάται στο όνομα της Αγίας Τριάδας και βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του βράχου. Ο ναός  αν­τι­προ­σω­πεύ­ει την αρ­χαι­ό­τε­ρη σω­ζό­με­νη οι­κο­δο­μι­κή φά­ση του μοναστηριού και πρέπει να χτίστηκε το 1475/76.

Είναι ένας  μικρός ναός σε σχήμα σταυρού με δυο κίονες και χαμηλό τρούλο, χωρισμένος σε τρία μέρη, ιερό, κυρίως ναό και νάρθηκα. Ο ναός είναι σχετικά σκοτεινός, αφού δεν υπάρχουν πολλά παράθυρα..

Ο ευ­ρύ­χω­ρος  ε­σω­νάρ­θη­κας α­πο­τε­λεί με­τα­γε­νέ­στε­ρη προ­σθή­κη στον κυ­ρί­ως να­ό. Εί­ναι κι αυ­τός γεμάτος α­πό τοι­χο­γρα­φί­ες. Σύμφωνα με επιγραφή, χτί­στη­κε το 1689 και τοι­χο­γρα­φή­θη­κε το 1692 ε­πί μη­τρο­πο­λί­τη Στα­γών Αρ­σε­νί­ου και ε­πί η­γου­μέ­νου της μο­νής Ι­ω­νά.

 

Σήμερα…

Η αγιογράφηση που σήμερα σώζεται στον κυρίως ναό είναι έργο του ιερέα / ζωγράφου Αντωνίου και του αδελφού του Νικολάου και έγινε το 1741 , όταν Ηγούμενος της μονής ήταν ο Παρθένιος. Πρόκειται για συνέχεια της καλής μεταβυζαντινής ζωγραφικής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εσωτερικό του ναού….. μια επίσκεψη θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον….

Υπήρχε και πολύ ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο στον κυρίως ναό, που κλάπηκε το 1979 και έχει αντικατασταθεί από νεότερο.  Τότε χάθηκαν και οι εικόνες του τέμπλου. Το 1684 δίπλα στο ιερό προστέθηκε και ένα μικρό σκευοφυλάκιο.

Η μονή της Αγίας Τριάδας συμπληρώνεται και από άλλα κτίρια, όπως είναι η Τράπεζα, κελιά, αίθουσες υποδοχής και δεξαμενές, στα οποία όμως δεν έχουν πρόσβαση οι επισκέπτες της μονής.

Όλα όμως τα κτίρια και γενικότερα το εσωτερικό είναι ανακαινισμένο και περιποιημένο..
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το παρεκκλήσι του Τιμίου Ιωάννη του Προδρόμου. Είναι ένας μικρός  ναός με θόλο, λαξευμένος στον βράχο. Κτίστηκε και αγιογραφήθηκε το 1682

Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας είχε στην κατοχή του επίσης πολλά χειρόγραφα και κειμήλια, πολλά από τα οποία χάθηκαν ή κλάπηκαν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και αργότερα.
Κάποια χειρόγραφα που σώθηκαν φυλάσσονται στη μονή Αγίου Στεφάνου,  μιας και η μονή Αγίας Τριάδας παρέμεινε κλειστή για αρκετά χρόνια.

Χτισμένα πάνω στα βράχια

Τα μοναστήρια είναι όλα χτισμένα στα βράχια και λειτουργούν μέχρι και τις μέρες μας !
Η Αγία Τριάδα και στο βάθος φαίνεται η Πίνδος!

Παρελθόν, παρόν, μέλλον

Τα μετέωρα και η Ι.Μονή της Αγίας Τριάδας! Η φύση και η παράδοση…
Η ιστορία και η ζωή… Το παρελθόν και το παρόν! Οι μοναχοί και οι επισκέπτες.. όλα μαζί στον ίδιο τόπο!

Άνοιξη στα Μετέωρα

Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας.
Ίσως το πιο δύσκολο στην πρόσβαση, προϋποθέτει αρκετό περπάτημα.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ
ΘΕΡΙΝΟ

 

9.00πμ.  έως 12.30πμ.

3.00μμ. έως 5.00 μμ.

Εκτός Πέμπτης που είναι κλειστό

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ

 

9.00πμ.  έως 12.30πμ.

3.00μμ. έως 5.00 μμ.

Εκτός Πέμπτης που είναι κλειστό

 

Τηλέφωνο: 24320-22220

Related posts

Της Υπαπαντής σήμερα 2 Φεβρουαρίου, μία από τις σημαντικότερες 12 εορτές της θρησκείας μας, όπως αναφέρει η εκκλησία

6 Αυγούστου: Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος – Μεγάλη γιορτή σήμερα για την Ορθοδοξία

22 Ιουλίου: Σήμερα η εκκλησία γιορτάζει και τιμά τη μνήμη της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής