ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οικονομία

ΑΑΔΕ: Ξεκινούν οι έλεγχοι της εφορίας σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ταξί

ΑΑΔΕ: Από «κόσκινο» θα περάσουν  υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και ταξί για να  διαπιστωθεί εάν τα δηλωθέντα εισοδήματα είναι αληθείς.

 

 

Υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και ταξί είναι οι πρώτοι οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ελεγχθούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα δηλωθέντα εισοδήματα και οι δαπάνες τους συνάδουν με τον τρόπο διαβίωσης.

 

Οπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι διασταυρώσεις σε όσους δηλώνουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα θα πραγματοποιηθούν ανά κλάδο, με έμφαση στους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους που εμφανίζονται στην εφορία με εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.

Ειδική ομάδα ελεγκτών θα αναλάβει τον έλεγχο κάθε κλάδου της ελληνικής οικονομίας ξεκινώντας από τις φορολογικές δηλώσεις, τις δηλώσεις ΦΠΑ και τις επιστροφές φόρου, τα δηλωθέντα στοιχεία που έχουν αναρτήσει στα myDATA, τα περιουσιακά στοιχεία τους, τις δαπάνες διαβίωσης, ακόμη και τις ενισχύσεις που έχουν λάβει.

Οπως προαναφέρθηκε, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και εκμεταλλευτές ταξί είναι οι πρώτοι που μπαίνουν στο μικροσκόπιο της εφορίας, καθώς από τα στοιχεία προκύπτει ότι αποφεύγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και δηλώνουν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα. Συγκεκριμένα:

– 3.011 ταξί έχουν POS, όταν μόνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν περισσότερα από 15.000 ταξί. Οι συναλλαγές με POS ανήλθαν στα 19 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

– 1.319 υδραυλικοί χρησιμοποίησαν POS το προηγούμενο έτος. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 15,95 εκατ. ευρώ.

– 1.153 ηλεκτρολόγοι διαθέτουν POS. Οι συναλλαγές με κάρτες έφθασαν τα 15,49 εκατ. ευρώ.

Σε όσους από την πρώτη κατηγορία των ελεγχομένων διαπιστωθεί ότι έχουν αποκρύψει εισοδήματα θα τους αποσταλεί σημείωμα με καταλογισμό φόρων και προστίμων, ενώ ταυτόχρονα θα κληθούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις. Μέσω των ειδικών στοχευμένων ελέγχων, ΥΠΕΘΟ και φορολογική διοίκηση θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν κρυφά εισοδήματα και παράνομη και αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας, αλλά και παράλληλα να περάσει το μήνυμα ειδικά στους επαγγελματίες ότι κανένας δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο. Οι επαγγελματίες που θα ελεγχθούν θα επιλεγούν βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, ενώ για τον έλεγχό τους θα χρησιμοποιηθούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Σημειώνεται ότι η χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου οδηγεί στον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος του φορολογουμένου μέσω της ανάλυσης της οικονομικής του κατάστασης, κάνοντας χρήση πληροφοριών από διάφορες πηγές, πέρα από τη δήλωση και τα επίσημα βιβλία και στοιχεία του.

 

Ενεργοποιούνται κυρίως σε περιπτώσεις όπου υπάρχει:

 

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να διαπιστωθεί εάν τα δηλωθέντα εισοδήματα και οι δαπάνες συνάδουν με τον τρόπο διαβίωσης.

– Αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων.

– Δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα (ατομικά ή/και οικογενειακά των φυσικών προσώπων).

– Υποψία/ένδειξη ότι το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος.

– Ζημιογόνο αποτέλεσμα που δηλώνεται από φυσικά πρόσωπα – μέλη εταιρειών.

Κατά την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, στην πράξη διενεργούνται ταυτόχρονα δύο είδη ελέγχου. Διενεργείται κατ’ αρχήν τακτικός έλεγχος φορολογίας εισοδήματος με τον συνήθη τρόπο, δηλαδή ελέγχονται οι πηγές προέλευσης των εισοδημάτων, η ορθή απεικόνιση αυτών στις φορολογικές δηλώσεις και στα λογιστικά βιβλία (σε περίπτωση άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας), η ορθή έκπτωση δαπανών αλλά και έλεγχος με τεκμαρτές δαπάνες. Οι τρεις έμμεσες τεχνικές ελέγχου βάσει των οποίων θα γίνουν οι έλεγχοι στους επαγγελματίες είναι οι ακόλουθες:

– Τεχνική της ανάλυσης της ρευστότητας του φορολογουμένου.

– Τεχνική της καθαρής θέσης.

– Τεχνική του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.

Related posts

Ενεργοποιείται η Α΄ φάση του μέτρου ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών

Newsroom

ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα καταβάλλονται σήμερα

Τα βήματα που προηγούνται μέχρι τον πλειστηριασμό του Ακινήτου