ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πολιτισμός

«Αγγελογραφίες»: Εικαστική παρέμβαση στην Καβάλα

«Αγγελογραφίες»: Εικαστική παρέμβαση στην Καβάλα

«Καμβάς» του εικαστικού καλλιτέχνη Κώστα Ηρακλή Γεωργίου οι δημόσιοι χώροι της πόλης

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου, με τίτλο «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία…», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Καβάλα από τις 6 έως τις 9 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί παράλληλα, σε δημόσιους χώρους της πόλης, εικαστική παρέμβαση-δράση, με τίτλο «Αγγελογραφίες», του εικαστικού καλλιτέχνη Κώστα Ηρακλή Γεωργίου.

Πρόκειται για μία έκθεση έργων ζωγραφικών σχεδίων, με μορφές Αγγέλων, που έχουν αναπαραχθεί σε ειδικό καμβά, σε μεγάλες διαστάσεις. Τα έργα θα αναρτηθούν μέσα στην πόλη της Καβάλας, σε επιλεγμένα κτίρια, ώστε να δίνεται η εντύπωση μιας ενιαίας καλλιτεχνικής έκθεσης-δράσης. Η πόλη της Καβάλας θα μετατραπεί ουσιαστικά σε μια υπαίθρια γκαλερί, ένα εκθετήριο.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, τα συγκεκριμένα έργα δεν μεταφέρουν την θρησκευτική διάσταση της εικόνας των Αγγέλων. Έχουν στοιχεία-δάνεια από την πλούσια πνευματική και εικονογραφική παράδοση της ζωγραφικής τέχνης του Βυζαντίου, που συλλειτουργούν, δημιουργικά, σε αρμονική σχέση με την σύγχρονη τέχνη, προτείνοντας ταυτόχρονα εικονιστικά πρότυπα μιας νέας, μορφολογικά, εικαστικής αφήγησης ενυδατωμένης από την παράδοση.

Η χρήση του συμβόλου των Αγγέλων στους δημόσιους χώρους της πόλης υπονομεύει ενεργά την πραγματικότητα που βιώνει η χώρα. Η «ματιά μας» αδυνατεί ν’ αναγνωρίσει άμεσα και γρήγορα τα συμβαίνοντα, γλιστρά πάνω σ’ αυτά, αδυνατώντας να δώσει σαφείς ερμηνείες και, κατά συνέπεια, μένει αδρανής χωρίς να έχει την δυνατότητα να τα οικειοποιηθεί και να τα υπερβεί.

Ο καθένας μας κουβαλά μέσα του τον δικό του Άγγελο. Συμβολίζει το παιδί που ήμασταν κάποτε και που το ξεχάσαμε, τη χαμένη αθωότητα με τίμημα την ενήλικη σοφία. Μία ενήλικη σοφία που στον παρόντα χρόνο έχει ανάγκη την υπέρβαση με όχημα την ελπίδα.

«Άδοντες καί Ψάλλοντες ἐν τῇ καρδίᾳ…»

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου και πέρα από τις «Αγγελογραφίες», θα υπάρξουν και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα: οι Βυζαντινές Χορωδίες Μουσικών Σχολείων από όλη την Ελλάδα θα ψάλλουν ύμνους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παράδοσης στους Ναούς της πόλης και θα παρουσιάσουν σε επιλεγμένους χώρους έργα από τη Λόγια και Δημώδη Ελληνική Μουσική Παράδοση.

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να αναδειχθεί η Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική (Εκκλησιαστική και Δημοτική) ως ολοκληρωμένο μουσικό σύστημα, με την παράλληλη προβολή του λειτουργικού και προσευχητικού χαρακτήρα της βυζαντινής μουσικής.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει ποικίλες συναυλίες από τα συμμετέχοντα Μουσικά Σχολεία και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, καθώς και τη μεγάλη τελική συναυλία με τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων, που θα λάβει χώρα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Επίσης, θα δοθούν διαλέξεις από διακεκριμένους μουσικούς και μουσικολόγους, με θέμα την ψαλτική τέχνη της ορθόδοξης Εκκλησίας και τη δημοτική μας μουσική.

Info: 
Μουσικό Σχολείο Καβάλας
Διευθυντής: Ιωάννης Κακάρας

Κώστας Ηρακλής Γεωργίου

Διοργάνωση:
Δήμος Καβάλας
Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως & Θάσου
Μουσικό Σχολείο Καβάλας

Με την υποστήριξη:
της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης
του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Π.Ε. Καβάλας – Θάσου)
Του ΤΕΙ Καβάλας
του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας
του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας
του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Καβάλας
της Καλλιτεχνικής Επιτροπής  Μουσικών Σχολείων
της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας
της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας
του Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Καβάλας

Με τη στήριξη και τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και επιστημόνων.

Υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Related posts

Πάνος Λασκαρίδης : Μόνο ένας βλάξ θα αρμάτωνε αποστολή με καράβι – Οργισμένη απάντηση στις κατηγορίες για ανέλκυση αρχαίων

O Γυάλινος Κόσμος: με την Κάτια Δανδουλάκη στον ρόλο της Αμάντας – περιοδεία το καλοκαίρι

«Ιφιγένεια η εν Ταύροις» στο θέατρο Φλόκα