ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Εθνική τραγωδία: Πνίγηκε η Θεσσαλία, θα πεινάσει όλη η χώρα

Εθνική τραγωδία: Πνίγηκε η Θεσσαλία, θα πεινάσει όλη η χώρα

 

Βούλιαξαν €8 δισ. της συνολικής συνεισφοράς της περιοχής του θεσσαλικού κάμπου στην οικονομία

 

Στα 12 δισ. ευρώ το κόστος από την ανικανότητα του «επιτελικού κράτους» να προστατέψει την υγεία, την ασφάλεια και την παραγωγή στον Θεσσαλικό Κάμπο. Την ίδια ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ο σύζυγός της έχει επιδοτηθεί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό κράτος, ενώ ερευνάται η ενεργή συμμετοχή του στο σκάνδαλο των εμβολίων) κοροϊδεύουν τους πληγέντες για δήθεν ευρωπαϊκή βοήθεια της τάξης των 2,25 δισ. ευρώ.

Το αληθές είναι ότι πρόκειται για ανακατανομή πόρων που έτσι κι αλλιώς θα διοχετεύονταν στην Ελλάδα (ΕΣΠΑ 2014-20, Ταμείο Ανάκαμψης-ΕΣΠΑ 2021-27).

Αυτό ωστόσο που έχει σημασία είναι ότι το ποσό των 2,25 δισ. ευρώ, ακόμη κι αν προστεθούν τα επιπρόσθετα ποσά από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο μπορεί να διαθέσει έως 400 εκατ. ευρώ αναλόγως του ύψους της τελικής ζημιάς, δεν φτάνουν όχι για να αποκαταστήσουν τις καταστροφές σε βάθος χρόνου αλλά ούτε για να ανακουφίσουν τους πληγέντες – ακόμη βοά η διαφήμιση του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού για δήθεν αντιπλημμυρικά έργα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ μετά το 2020 και την επέλαση του Ιανού. Επρόκειτο για νεροποντή που έπληξε τότε κυρίως την Καρδίτσα και απαιτήθηκε περί το 1 δισ. ευρώ για αποκατάσταση ζημιών σε έργα κυρίως βιτρίνας και όχι ουσίας. Ακόμη κι έτσι η τωρινή θεομηνία που έπληξε το σύνολο του Θεσσαλικού Κάμπου και όχι μόνο τον νομό Καρδίτσας υπολογίζεται σε τετραπλάσιου μεγέθους καταστροφή. Οι δε επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία και επομένως στην κοινωνία χαρακτηρίζονται ανυπολόγιστες, δεδομένης της δεσπόζουσας θέσης του Κάμπου στον πρωτογενή τομέα.

€6 δισ. τουλάχιστον η ζημιά σε βάθος πενταετίας μόνο από την παραγωγή

Ο πρωτογενής τομέας κυριαρχεί στον Θεσσαλικό Κάμπο και μια σειρά από επαγγέλματα εξαρτώνται από αυτόν. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος αρκεί να αναφέρουμε (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ) ότι 54.402 άνθρωποι έχουν αποκλειστική απασχόληση στην πρωτογενή παραγωγή, άλλοι 1.493 την έχουν ως κύρια απασχόληση διατηρώντας και άλλη δευτερεύουσα και 10.108 έχουν δευτερεύουσα απασχόληση την πρωτογενή παραγωγή με άλλη ως κύρια. Η συνολική εισφορά του στο ΑΕΠ είναι περί τα 8 δισ. ευρώ ετησίως. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για απώλειες τουλάχιστον του 30% αυτών σε βάθος τριετίας, συνεπώς για περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Στην πράξη οι ετήσιες απώλειες για την κοινωνία του Θεσσαλικού Κάμπου και την ελληνική οικονομία ανέρχονται σε 2,3 δισ. ευρώ ετησίως ή 6 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας αν υπολογίσουμε τη σταδιακή ένταξη των πληγεισών περιοχών.

Ανω των €500 εκατ. το κόστος στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις

Οι ζημιές στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις του Θεσσαλικού Κάμπου ακόμη δεν έχουν καταγραφεί. Πληροφορίες από τις επιχειρήσεις που έχουν ασφαλίσει βιομηχανίες στην περιοχή κάνουν λόγο για ζημιές της τάξης των 350 εκατ. ευρώ. Ωστόσο τεράστιες είναι οι ζημιές από το γεγονός ότι έχει σταματήσει η παραγωγή και δεν μπορούν να βρεθούν πρώτες ύλες.
€200-400 εκατ. οι ζημιές ετησίως στη φυτική παραγωγή.

Κατά την ΕΛΣΤΑΤ η καλλιεργήσιμη γη του Θεσσαλικού Κάμπου ανέρχεται σε 3.470.692 στρέμματα. Εξ αυτών 74,2% είναι αροτραίες καλλιέργειες, το 0,9% είναι αμπέλια, το 11,7% δενδρώδεις καλλιέργειες (κυρίως μήλα, ακτινίδια, κάστανα). Η πλημμυρισμένη επιφάνεια ανέρχεται σε περίπου 1 εκατ. στρέμματα, στα οποία έχει επικαθίσει ίζημα που τα κάνει ακατάλληλα για καλλιέργεια για πέντε έτη. Ουσιαστικά το 28,8% της καλλιεργήσιμης γης τίθεται εκτός καλλιέργειας, ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για την παραγωγική αλυσίδα και το εισόδημα των ανθρώπων. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η Θεσσαλία παράγει το ένα τρίτο σιταριού και κριθαριού της χώρας, το 38% του βαμβακιού, το 53% της βιομηχανικής ντομάτας, το 54,7% των αχλαδιών, το 39% των κάστανων, το 26% των καρυδιών κ.λπ. Η συνολική ζημιά ετησίως υπολογίζεται περί τα 200-400 εκατ. ευρώ.

€4 δισ. το κόστος των αντιπλημμυρικών

Αν δεν υπάρξει συνολική αντιμετώπιση με φράγματα στον Πηνειό και στους παραπόταμους που διασχίζουν τον Θεσσαλικό Κάμπο, κάθε φορά θα υπάρχει το ίδιο πρόβλημα. Οπως αποτιμούν ανώτερα στελέχη μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, ο ανασχεδιασμός του Πηνειού απαιτεί αντιπλημμυρικά έργα της τάξης των 4 δισ. ευρώ (φράγματα με αξιοποίηση του δυναμικού του νερού, καθαρισμός ρεμάτων και διαπλατύνσεις στις κοίτες ποταμών με απομάκρυνση των καταπατήσεων).

€50 εκατ. οι απώλειες ζωικού κεφαλαίου σε βάθος τριετίας

Ο Θεσσαλικός Κάμπος αριθμεί περίπου 1,85 εκατ. αιγοπρόβατα, γύρω στις 210.000 αγελάδες και σχεδόν 180.000 χοιρινά. Οι τέσσερις νομοί (Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Μαγνησία) παράγουν το 19,4% του εγχώριου πρόβειου και το 13,7% του εγχώριου αιγείου γάλακτος. Ακολουθούν η βοοτροφία, που παράγει το 18,5% της ελληνικής παραγωγής βόειου κρέατος και το 19,7% του βόειου γάλακτος, και η χοιροτροφία, που παράγει το 10% της εθνικής παραγωγής χοιρινού κρέατος. Η συμβολή ανά ζώο στο οικογενειακό ετήσιο εισόδημα του κτηνοτρόφου ανέρχεται σε 114 ευρώ, όπερ μεθερμηνευόμενο η ζημιά μόνο από τις 150.000 απώλειες ζώων –σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις– ανέρχεται σε 16,6 εκατ. ευρώ – χωρίς να περιλαμβάνεται ο πληθυσμός των πουλερικών. Αν αναλογιστούμε ότι η αναπλήρωση αυτού του ζωικού κεφαλαίου θα πάρει τουλάχιστον τρία έτη, η ζημιά υπολογίζεται σε πάνω από 50 εκατ. ευρώ.

Εως €1 δισ. οι ζημιές σε εθνική οδό και συνολικά στο οδικό δίκτυο

Το πλημμυρισμένο τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε 60-70 χλμ. Για αυτό το τμήμα προσώρας γίνονται μόνο εκτιμήσεις. Αν έχουν πληγεί οι επιχωματώσεις, τότε το κόστος ανέρχεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ/χλμ. Ηδη ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμά τις ζημιές στο οδικό δίκτυο στα 500-600 εκατ. ευρώ.

50.000 μελίσσια χάθηκαν, κόστος €10 εκατ.

Το ξύλινο κουτί (κυψέλη) κοστίζει 35 ευρώ, ενώ μαζί με τι μέλισσες φτάνει τα 130-150 ευρώ. Δεδομένης της εποχής, οι κυψέλες ήταν γεμάτες μέλι, που σημαίνει 200 ευρώ ανά κυψέλη για τον μελισσοπαραγωγό.

€120-150 εκατ. η καταστροφή στο βαμβάκι

Στη λάσπη 170.000 τόνοι σύσπορου ή 60.000 τόνοι εκκοκκισμένου βάμβακος. Αγνωστη η απώλεια για την επόμενη πενταετία, που υπολογίζεται σε πάνω 300 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια αριθμεί περί το 1,6 εκατ. στρέμματα.

 

 

 

 

 

Πηγή www.documentonews.gr

Related posts

Έφυγε από τη ζωή o μεγάλος μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος- Διαβάστε την πορεία της ζωής του

Newsroom

Το σουβλάκι το ελληνικό λαϊκό έδεσμα του λαού αυξάνεται στα 3 ευρώ από την 1η Μαΐου

Newsroom

Η φύση μας μιλάει, μας δίνει παραδείγματα, μας δείχνει τη ζωή!

Newsroom