ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή ΝέαΕιδήσειςΡοή Ειδήσεων

Η «Μεγάλη Αμερική» αποχωρεί ηττημένη από τους ισλαμιστές Ταλιμπάν

Η «Μεγάλη Αμερική» μετά από 20 χρόνια πολέμου, αποχωρεί ηττημένη με κατεβασμένη την κεφαλή από το Αφγανιστάν

Το θέαμα -αν μου επιτρέπεται η λέξη- είναι θλιβερό. Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι που παρέμειναν στο Αφγανιστάν με κίνδυνο της ζωής τους, μοιράστηκαν ένα βίντεο με τα αμερικανικά ελικόπτερα να μεταφέρουν τους διπλωμάτες των Ηνωμένων Πολιτειών από την πρεσβεία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

 

Αναγκαστικά, πολλοί άνθρωποι, εκτός και εντός της Αμερικής, θυμήθηκαν το Βιετνάμ… Και την άτακτη υποχώρηση των Αμερικανών.

Από το πρωί της Κυριακής διεξάγεται μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση εκκένωσης, που σίγουρα ξεπερνά αυτήν της Σαϊγκόν. Επιχειρούν 5 χιλιάδες πεζοναύτες υπό την κάλυψη πολεμικών αεροσκαφών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικά βομβαρδιστικά βρίσκονται στον αέρα και σε φιλικές βάσεις για να κτυπήσουν στην περίπτωση που απειληθούν αμερικανικές ζωές.

  • Αλλωστε ο πρόεδρος Μπάιντεν, που δέχεται σκληρή κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους αλλά και τα μέσα ενημέρωσης, προειδοποίησε χθες το βράδυ ότι θα απαντήσει εάν οι Ταλιμπάν θέσουν σε κίνδυνο τους Αμερικανούς διπλωμάτες.

Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Ευλαμπία Ρέβη.

Σημείωσε σχετικά:

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικοινώνησε με την πολιτική ηγεσία των Ταλιμπάν και μετέφερε την προειδοποίηση. Είπε να μην τολμήσουν να ενοχλήσουν Αμερικανό πολίτη.

Πηγή του Λευκού Οίκου ενημέρωσε ότι οι Ταλιμπάν, μέχρι της στιγμής, δεν έχουν ενοχλήσει την επιχείρηση εκκένωσης. Και σημείωσε ότι αν αλλάξει αυτό το δεδομένο θα αλλάξει η στρατιωτική στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Βεβαίως, για να μην δημιουργούνται άλλες εντυπώσεις, η άνωθεν εντολή προς το Πεντάγωνο είναι να αφιερωθούν, οι αμερικανικές δυνάμεις, μόνο στην επιχείρηση εκκένωσης των διπλωματών και σε τίποτα άλλο.

Άλλωστε ο κ. Μπάιντεν δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας των αποφάσεων του. Το Σάββατο το βράδυ προέδρευσε σύσκεψη κορυφής από το Καμπ Ντέιβιντ, όπου συμμετείχαν η διπλωματική και στρατιωτική ηγεσία, όπως και τα στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Υπογράμμισε ότι αυτόν τον πόλεμο δεν θα τον “κληροδοτήσει” στον επόμενο πρόεδρο της Αμερικής.

Δήλωσε ότι:

Είμαι ο τέταρτος πρόεδρος που ηγείται της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν – δύο Ρεπουμπλικανοί, δύο Δημοκρατικοί. Δεν θα κληροδοτήσω αυτόν τον πόλεμο σε έναν πέμπτο”.

Οι ευθύνες για την κατάσταση, όπως αυτή δημιουργήθηκε τις τελευταίες ώρες με την πτώση και της Καμπούλ, επιρρίπτονται στον κ. Μπάιντεν, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δικαιολογείται πως απλά κληρονόμησε τις αποφάσεις του προηγούμενου προέδρου, του “ψεκασμένου”  Ντόναλντ Τραμπ.

Ενώ δεν απέχει της αλήθειας αυτό που ισχυρίζεται ο κ. Μπάιντεν, είχε τον χρόνο να αλλάξει τις αποφάσεις του κ. Τραμπ, ο οποίος είχε προχωρήσει σε συμφωνία με την πολιτική πτέρυγα των Ταλιμπάν. Ή μάλλον νόμιζε ότι πέτυχε συμφωνία μαζί τους. Κούνια που τον κούναγε…

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι «μεταφέρουμε τους άνδρες και τις γυναίκες της πρεσβείας μας προς το αεροδρόμιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος έστειλε πολυάριθμες στρατιωτικές δυνάμεις».

  • «Αυτό (που βλέπετε), είπε «δεν είναι Σαϊγκόν. Όποιος θέλει τον πιστεύει…

Δυστυχώς για την Αμερική, μετά από 20 χρόνια πολέμου, φεύγει με κατεβασμένο το κεφάλι από το Αφγανιστάν. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Τρεις εβδομάδες πριν από την 20η μαύρη επέτειο της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο, οι ΗΠΑ …παραδίδουν ξανά το Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν.

Στο μεταξύ είχαν χάσει στους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, απ’ όπου επίσης αποχώρησαν, πολλούς στρατιώτες και είχαν ξοδέψει μερικά τρισεκατομμύρια δολάρια. Γιατί;

Related posts

Κεραμέως: Καμία απολύτως συζήτηση για αναστολή λειτουργίας σχολείων

Κώδωνα αφύπνισης κρούει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος:Oι ισχυροί σεισμοί στον Κορινθιακό επαναλαμβάνονται κάθε 25-30 χρόνια, είμαστε στα 27

Newsroom

Πράσινος Δακτύλιος: Ελεύθερη κυκλοφορία για οχήματα υγραερίου, φυσικού αερίου, υβριδικά, ηλεκτρικά και Euro 6 έως 120 gr CO2

Newsroom