ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή Νέα

ΗΠΑ: Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μία παγκόσμια οικονομική καταστροφή;

ΗΠΑ: Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μία παγκόσμια οικονομική καταστροφή; – Ντόμινο πανικού μετά τις καθυστερήσεις πληρωμών

 

Η υπουργός Οικονομικών ζήτησε άμεση κινητοποίηση του Κογκρέσου γιατί η στάση πληρωμών στις ΗΠΑ κοντοζυγώνει.

 

Η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να μείνει πίσω στους λογαριασμούς της τον επόμενο μήνα -και ακόμη και να αθετήσει το χρέος της- εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το ανώτατο όριο του κρατικού δανεισμού ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μια αποτυχία που θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική καταστροφή και πανικό στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

 

Το εφιαλτικό χρονοδιάγραμμα

Ακολουθεί χρονοδιάγραμμα του Reuters που δείχνει πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί ένας καταιγισμός καθυστερημένων πληρωμών, με βάση την προειδοποίηση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ότι μπορεί να ξεμείνει από μετρητά ήδη από την 1η Ιουνίου, καθώς και τις καθημερινές φορολογικές εισπράξεις και υποχρεώσεις δαπανών που προβλέπει το Bipartisan Policy Center, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον.

ΙΟΥΝΙΟΣ 1

Τα ταμειακά διαθέσιμα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών θα στερέψουν, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το ανώτατο όριο χρέους. Τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά έσοδα της ημέρας δεν θα ήταν αρκετά για να καλύψουν περίπου 101 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποχρεώσεις δαπανών που έχει υποσχεθεί το Κογκρέσο.

 

Ποιος δεν θα πληρωνόταν; Πιθανώς όλοι όσοι περίμεναν επιταγή.

Εάν το υπουργείο Οικονομικών λειτουργούσε βάσει ενός σχεδίου που καταρτίστηκε το 2011, δεν θα επέλεγε ποιους λογαριασμούς θα πλήρωνε και αντίθετα θα περίμενε μέχρι να έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς μιας ολόκληρης ημέρας. Οι πάροχοι ιατρικών υπηρεσιών θα έπαιρναν 47 δισεκατομμύρια δολάρια για πληρωμές από το Medicare, το δημόσιο πρόγραμμα ασφάλισης υγείας των ΗΠΑ για τους ηλικιωμένους. Οι στρατιώτες θα έμεναν επίσης απλήρωτοι.

 

Οι επενδυτές της Wall Street θα μπορούσαν να πληρωθούν προς το παρόν, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι.

Με τις πληρωμές του κεφαλαίου του χρέους να λήγουν – συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων την 1η Ιουνίου – το Υπουργείο Οικονομικών θα δανειζόταν μόλις όσο χρειάζεται για να καλύψει τα οφειλόμενα και να παραμείνει κάτω από το όριο του χρέους. Εάν οι επενδυτές αρνούνταν να δανείσουν αυτά τα χρήματα από φόβο ότι δεν θα τους επιστραφούν, η Αμερική θα μπορούσε να αρχίσει να χάνει πληρωμές και να εισέλθει σε αδυναμία πληρωμής του χρέους της, κλονίζοντας το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

2 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ακόμα και αν η Ουάσινγκτον συνέχιζε να πληρώνει τα χρέη στην ώρα τους, τα χρηματιστήρια πιθανότατα θα έπεφταν σε λιποθυμία. Αυτό θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι και τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δράσουν γρήγορα. Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ελέγχουν τη μία αίθουσα του Κογκρέσου, απαιτούν απότομες περικοπές δαπανών σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους στην αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.

Χωρίς συμφωνία, άλλη μια ημέρα επιταγών μπορεί να μην βγει. Οι συνταξιούχοι και άλλοι δικαιούχοι κοινωνικής ασφάλισης δεν θα λάβουν 25 δισεκατομμύρια δολάρια που τους οφείλονται. Οι πολιτείες δεν θα έπαιρναν 2 δισεκατομμύρια δολάρια που τους οφείλονται για τις επιδοτήσεις ασφάλισης υγείας Medicaid για τους φτωχούς. Μέχρι αυτή τη στιγμή, μεγάλα τμήματα της χώρας δεν θα πληρώνονταν.

6 ΙΟΥΝΙΟΥ

Οι κατασκευαστές όπλων και άλλες εταιρείες που προμηθεύουν τον αμερικανικό στρατό δεν θα εισέπρατταν 2 δισεκατομμύρια δολάρια που τους οφείλονται.

7 ΙΟΥΝΙΟΥ

Περίπου μια εβδομάδα μετά την κρίση, είναι πιθανό κάποιες επιταγές να βγουν τελικά. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα είχε εισπράξει περίπου 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους από τότε που σταμάτησε να μπορεί να προσθέτει στο χρέος, αρκετά για να καλύψει τους λογαριασμούς από την 1η Ιουνίου. Όμως θα συνέχιζαν να έρχονται περισσότεροι λογαριασμοί και οι Αμερικανοί που περίμεναν καταθέσεις επιστροφών φόρων στις 7 Ιουνίου δεν θα έπαιρναν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια που τους οφείλονταν.

8 ΙΟΥΝΙΟΥ

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διαχειρίζονται οι πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις δεν θα λάβουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την προγραμματισμένη χρηματοδότηση. Η κρίση θα βαθαίνει στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, καθώς οι ομοσπονδιακές ασφαλιστικές πληρωμές θα καθυστερούν περισσότερο.

15 ΙΟΥΝΙΟΥ

Τα πράγματα θα γίνονταν ιδιαίτερα επικίνδυνα στις 15 Ιουνίου, όταν το Υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να καταβάλει στους επενδυτές περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές τόκων για το εθνικό χρέος. Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε το 2014 – μετά από άλλη μια παρ’ ολίγον σύγκρουση με το ανώτατο όριο του χρέους – ότι είναι τεχνικά σε θέση να δώσει προτεραιότητα στις πληρωμές τόκων έναντι άλλων υποχρεώσεων.

Εφόσον αυτή η ικανότητα επιβεβαιωθεί, η ημερήσια εισροή εσόδων από τη φορολογία των επιχειρήσεων θα έδινε στο Υπουργείο Οικονομικών αρκετά μετρητά για να καταβάλει την πληρωμή του χρέους. Αλλά τα έσοδα δεν θα κάλυπταν όλους τους άλλους λογαριασμούς που λήγουν στις 15 Ιουνίου, όπως οι μισθοί των στρατιωτικών.

Related posts

O Ζελένσκι απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ να τον φυγαδέψουν – «Θέλω πολεμοφόδια, όχι μεταφορικό»

Πολεμικό κλίμα σε Ιερουσαλήμ και Λωρίδα της Γάζας

Το Ανώτατο Γερμανικό Δικαστήριο «πάγωσε» το Ταμείο Ανάκαμψης

Newsroom