Κοινοποιείστε το άρθρο

Κορωνοϊός: Ελληνικό φάρμακο αδρανοποιεί τον covid -19 σε 48 ώρες – Ποιοι καθυστερούν την έγκριση

Η χρήση ειδικών Τ-λεμφοκυττάρων δίνει νέες ελπίδες για τη θεραπεία από τον κορωνοϊό σύμφωνα με τον Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο διευθυντή της Αιματολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη.

Ο Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος εξήγησε ότι η ερευνητική ομάδα παρασκεύασε ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό, στη συνέχεια τα πολλαπλασίασαν και τα μετέφεραν στον οργανισμό άλλου ασθενή με κορωνοϊό.

Μέχρι στιγμής η μέθοδος έχει εφαρμοστεί σε μια ασθενή που βρισκόταν λίγο πριν από τη διασωλήνωση. Με την άδειά της, της χορηγήθηκαν τα ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα και η εξέλιξη της υγείας της ήταν εντυπωσιακή αφού μέσα σε δυο ημέρες βελτιώθηκε θεαματικά και σε μια εβδομάδα βγήκε από το νοσοκομείο.

Όπως εξήγησε ο ο διευθυντής της Αιματολογικής κλινικής του Παπανικολάου μιλώντας στο Mega,  θα πρέπει τα ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα να τα χορηγήσουν σε 70 με 100 ασθενείς «για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για το εάν τελικά το φάρμακο κάνει καλό και σε τι ποσοστό».

Ποιοι καθυστερούν την έγκριση

Η προκλινική μελέτη για τα Τ- λεμφοκύτταρα ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020. Ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκου ενέκρινε στο τέλος Απριλίου του 2021 τη μελέτη αλλά όπως επεσήμανε ο κ. Αναγνωστόπουλος, η Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας καθυστέρησε την έγκριση καθώς ζήτησε να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια επιλεξιμότητας των ασθενών που θα συμμετείχαν στη μελέτη.

Όπως είπε ο διευθυντής της Αιματολογικής κλινικής του Παπανικολάου, με τόσο αυστηρά κριτήρια δεν θα μπορούσαν να βρουν ασθενείς για τη μελέτη και έκαναν ένσταση εξηγώντας στην  Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας ότι σε όλο τον κόσμο τα κριτήρια είναι λιγότερο αυστηρά από εκείνα που η ίδια η ομάδα μελέτης είχε θέσει.

Η ένσταση έγινε δεκτή, τώρα, όμως, θα πρέπει να γίνει εκ νέου έγκριση της μελέτης, γεγονός που ακόμα δεν έχει γίνει. Όπως είπε η ομάδα είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει στη χορήγης των ειδικών Τ-λεμφοκυττάρων σε 50 με 100 ασθενείς και περιμένει να δοθεί έγκριση.

Όσον αφορά στις παρενέργειες εξήγησε ότι η πιθανότητα να εμφανιστούν είναι μικρότερη από 1% ενώ μπορούν να αντιμετωπιστούν. Επεσήμανε ακόμα ότι σε άλλους ιούς τα ειδικά Τ- λεμφοκύτταρα είχαν ποσοστό επιτυχίας 90%.

Οι επικεφαλής της μελέτης

Δυο γυναίκες είναι επικεφαλής της πρωτοποριακής μελέτης.  Η Ευαγγελία Γιαννάκη αιματολόγος γονιδιακής, κυτταρικής θεραπείας και η Αναστασία Παπαδοπούλου βιοχημικός, η οποία μετέφερε την τεχνογνωσία της παρασκευής των ειδικών Τ-λεμφοκυττάρων από το Χιούστον.

Μάλιστα όπως είπε ο  Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος αν και της πρότειναν από το Χιούστον να την χρηματοδοτήσουν με πολλά κονδύλια και να συγκροτήσει τη δική της ερευνητική ομάδα, εκείνη αρνήθηκε για να συνεχίσει την έρευνα στην Ελλάδα και το νοσοκομείο Παπανικολάου.

What’s your Reaction?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο