ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τεχνολογία & Διαδίκτυο

Κυβερνοασφάλεια: Ποτέ δεν είναι νωρίς για να συνομιλήσεις με τα παιδιά σου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

#Κυβερνοασφάλεια

Ποτέ δεν είναι νωρίς για να συνομιλήσεις με τα παιδιά σου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

 

Δείχνοντας στο παιδί σου πως ενδιαφέρεσαι για τον ψηφιακό του κόσμο είναι ένα πρώτο βήμα στο να κάνεις το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας ένα σύνηθες θέμα προς συζήτηση.

Για πολλές οικογένειες, το ορόσημο της έναρξης μιας ακόμα σχολικής χρονιάς για τα παιδιά τους εορτάζεται με φωτογραφίες τους, ντυμένα με καινούρια ρούχα, αστραφτερά παπούτσια και χαμόγελα μπροστά στο σπίτι τους είτε στο σχολείο.

 

Ωστόσο αυτή η φαινομενικά αθώα “τελετουργία”, αποτέλεσε το θέμα συναγερμού του Αυστραλιανού κέντρου της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης των παιδιών, προκειμένου οι γονείς να είναι προσεκτικοί, όσον αφορά την κοινοποίηση φωτογραφιών των παιδιών τους, καθώς και λεπτομέρειες με την τοποθεσία του σχολείου, όπως επίσης και να ελέγχουν τις ρυθμίσεις απορρήτου στις συσκευές τους, καθώς ακόμα και αυτές οι “αθώες φωτογραφίες”, έχουν χρησιμοποιηθεί από σεξουαλικούς εγκληματίες που στοχεύουν παιδιά.

Όταν πρόκειται για την κυβερνοασφάλεια, η πρώτη μέρα του σχολείου δεν είναι το μόνο γεγονός προς ανησυχία.

 

Τα μεγαλύτερα παιδιά, ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο μέσω ποικίλων συσκευών και εφαρμογών για το σχολείο αλλά και για ψυχαγωγία, κάνοντάς τα ακόμα πιο επιρρεπή στους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο. Ο Stephen Kho, ειδικός στην κυβερνοασφάλεια της Avast, αναφέρει πως οι γονείς θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα σχετικά με το πως απατεώνες και άλλοι διαδικτυακοί κίνδυνοι μπορούν να είναι παρόντες σε όλες τις κοινές εφαρμογές.

“Το Λύκειο είναι η χρονική περίοδος όπου πολλά παιδιά έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, εξηγεί. “Το Instagram, το TikTok και το Discord απαιτούν από τους χρήστες να είναι 13 ετών και άνω, και ως εκ τούτου τα 11χρονα και 12χρονα θέλουν εξίσου να συμβαδίσουν με αυτήν την νόρμα”.

“Με το να είναι σε επαγρύπνηση οι γονείς και οι κηδεμόνες σχετικά με το ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν τα παιδιά τους, μπορούν να συζητήσουν μαζί τους και να τους παρέχουν την κατάλληλη καθοδήγηση ώστε να προστατεύουν την ιδιωτικότητά τους, να μένουν ασφαλείς και να έχουν μια αλληλεπίδραση με σεβασμό προς τους άλλους”.

 

Η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας που τους ωθεί να νιώθουν άνεση με τέτοιες συζητήσεις είναι επιτακτική.

 

“Είναι πολυ σημαντικό για τους γονείς να κάνουν τέτοιες συζητήσεις με τα παιδιά τους και συγκεκριμένα το τι θα περιλαμβάνει το ποιόν της συζήτησης εξαρτάται από την ηλικία, την ωριμότητα των παιδιών και την ατομική γνώση για το τι χρειάζονται” εξηγεί. “Ρωτήστε τα, εάν έχουν δει κάποιο αστείο βίντεο που θα μπορούσαν να μοιραστούν μαζί σας. Η ουσία αυτών των ερωτήσεων συνίσταται στο να δείξετε στο παιδί σας, πως ενδιαφέρεστε για τον ψηφιακό τους κόσμο”.

Μπορεί να είναι απαιτητικό για τους γονείς να ελέγχουν ή ακόμα να κατανοήσουν κάποιες εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους, ωστόσο όμως είναι απαραίτητο, προκειμένου να έχουν εμπεριστατωμένες αποφάσεις σχετικά με το που πρόκειται να εκτεθούν τα παιδιά τους. Σύμφωνα με τον Kho, οποιαδήποτε εφαρμογή που περιλαμβάνει συνομιλία με αγνώστους μπορεί να είναι σενάριο απατεωνιάς.

“Υπάρχει περίπτωση οι απατεώνες να παριστάνουν συνομηλίκους τους, με σκοπό να αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες ή προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο, τα οποία οδηγούν σε διαδικτυακό εκφοβισμό ή και εξαναγκασμό” αναφέρει.

Οι γονείς και κηδεμόνες πρέπει να γνωρίζουν με ποιες εφαρμογές οι νέοι ασχολούνται. Εκτός από το TikTok και το Instagram υπάρχει σωρεία εφαρμογών στο κινητό και Η/Υ για συνομιλίες, παιχνίδια, ανταλλαγή φωτογραφιών και ζωντανή μετάδοση, ελκύοντας νέους από όλο τον κόσμο.

Ο Kho συνιστά την δημιουργία κάποιων σταθερών θεμελίων σχετικά με την χρήση εφαρμογών και λογισμικού, όπως επίσης και την δημιουργία και χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης (με τακτική ενημέρωση) και την εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου λογισμικού προστασίας από ιούς. Κατανοώντας πως λειτουργεί το “ψάρεμα” (phishing) είναι επίσης σημαντικό.

“Το Διαδίκτυο παρέχει στα παιδιά μία μεγάλη ποικιλία δυνατοτήτων για κοινωνική δικτύωση, αυτο-έκφραση, μόρφωση και ψυχαγωγία, όμως ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να επικοινωνήσεις με τα παιδιά τους για την ασφαλή χρήση των συσκευών και εφαρμογών” αναφέρει.

Υπάρχει πλούτος υλικού διαδικτυακής ασφάλειας διαθέσιμο για τους γονείς, το οποίο μπορεί να τους βοηθήσει για το πως να προστατέψουν την οικογένειά τους στο διαδίκτυο.

 

 

Πηγή  www.csii.gr

Related posts

Οι ανθρώπινες σχέσεις στο βωμό της ηλεκτρονικής επικοινωνίας

Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Οι επτά σημαντικές καινοτομίες που αφορούν άμεσα τον πολίτη

Newsroom