ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΟικονομία

Μητσοτάκης: Επιταχύνονται οι έρευνες για ανέρευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε έξι περιοχές της Ελλάδας

Μητσοτάκης: Επιταχύνονται οι έρευνες για ανέρευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε έξι περιοχές, στόχος να έχουμε εικόνα μέχρι το 2023 

«Ανακοινώνουμε την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα είναι πιθανό, δεν είμαστε, βέβαιοι, είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάσει τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στο θαλάσσιο χώρο, σε ζώνες πάντα αποκλειστικής εκμετάλλευσης,» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που έγινε στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρίας Υδρογονανθράκων.

«Έχουμε ενδείξεις που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους. Οφείλουμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν υπάρχουν αποθέματα τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Θα το ξέρουμε τέλος του 2023», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του κατά την επίσκεψή του στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον η μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και η αναζήτηση ορυκτών λύσεων που θα εγγυηθούν επάρκεια και καλύτερες τιμές αποτελούν μονόδρομο για την πατρίδα μας.

Ξεκαθάρισε ότι ο νέος δρόμος δεν μας απομακρύνει από τους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών ρύπων ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να αποφασίσουμε αν η Ελλάδα θα είναι μόνο κόμβος αποθήκευσης και μεταφοράς ή και χώρα παραγωγός φυσικού αερίου.

«Η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο στο νέο ενεργειακό τοπίο», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ερχόμαστε να ανακοινώσουμε μια ακόμα σημαντική επιλογή, της χώρας παραγωγού πια».

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι έρευνες αφορούν έξι εκτάσεις στην  περιφέρεια Ηπείρου και οι άλλες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο, στον Κυπαριασσιακό Κόλπο και στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα οι περιοχές ειναι οι εξής:

1. Περιοχή 2, ΒΔ της Κέρκυρας.
2. Περιοχή Ιόνιο.
3. Περιοχή 10 (Κυπαρισσιακός).
4. Δυτικά Κρήτης.
5. Νοτιοδυτικά Κρήτης.
6. Ιωάννινα (χερσαία περιοχή και η πλέον ώριμη).

Τις έρευνες θα «τρέξουν» δυο ελληνικές εταιρίες, οι οποίες δεσμεύονται να ξεκινήσουν πρόγραμμα ερευνών έως το τέλος του 2023. Πρέπει μέχρι τότε να γνωρίζουμε εάν έχουμε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην εκμετάλλευσή του, είπε ο πρωθυπουργός.

Οι εταιρίες αυτές θα επικεντρωθούν στους μεγάλους πιθανούς στόχους εξόρυξης φυσικού αερίου.

Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα ερευνών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023 και μπορεί οι πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις να γίνουν πριν το τέλος του επόμενου χρόνου.

«Εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμες ποσότητες θα υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές από εθνικό πλούτο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Related posts

Kοινωνικός τουρισμός 2021-2022 αποτελέσματα: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες με τους δικαιούχους

Αναστολή δρομολογίων της TΡΑΙΝΟΣΕ στη διαδρομή Αθήνα-Καλαμπάκα-Αθήνα

Newsroom

Επίδομα ασθενείας: Ποιοι το δικαιούνται – Τι πρέπει να κάνετε αν κολλήσετε κορωνοϊό

Newsroom