ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Επικαιρότητα

Ν. Δραμας: Εκεί που η φύση και ο άνθρωπος ζουν την πλήρη αρμονία.

Ν. Δραμας: Εκεί που η φύση και ο άνθρωπος ζουν την πλήρη αρμονία.

 

Στα χωριά του καπνού οι θιασώτες της παράδοσης. Στα σύνορα της Ελλάδας οι ακρίτες του Νευροκοπίου. Στον κόρφο της Ροδόπης οι υδάτινες φλέβες του Παρανεστίου. Στη Δράμα, φύση και άνθρωπος ζουν την πλήρη αρμονία.

greekaffair.gr_LARGE_t_242261_54623911

Επτάμισι ώρες απ’ την Αθήνα. Μιάμιση ώρα απ’ τη Θεσσαλονίκη, 30 λεπτά απ’ την Καβάλα κι έφτασες. Κι όσο μεγάλο κι αν είναι το ταξίδι, το αξίζει.

Ο Νομός Δράμας τα έχει όλα: έθιμα, σύγχρονες εκδηλώσεις-θεσμούς, φαντασμαγορικά τοπία, πληθώρα μονοπατιών, απέραντη φύση και ανθρώπους καλοσυνάτους, γλεντζέδες, αυθεντικούς.

Η πλούσια αγροτική ιστορία πηγάζει απ’ τα καπνά, αποτυπώνεται στα επιβλητικά καπνομάγαζα που ριζώνουν στην καρδιά της Δράμας και στα άλλοτε ακμάζοντα καμπίσια περίχωρα.

Η αρχέγονη παράδοση υποτάσσεται στη λατρεία του Διονύσου, διανθίζεται με τη μεικτή πολιτισμική ταυτότητα των γηγενών Μακεδόνων και των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν εδώ με την ανταλλαγή πληθυσμών. Αποτυπώνεται με τρόπο τελετουργικό στα χωριά της Προσοτσάνης, της Δράμας και στον βουνίσιο Βώλακα.

Στη δυτική άκρη της εύφορης γης ξετυλίγεται ο υπόγειος θησαυρός του Αγγίτη· το μοναδικό επισκέψιμο ποτάμιο σπήλαιο της χώρας.

Τον ουρανό σχίζει απέναντί του το Μενοίκιο, στα σωθικά του διακλαδίζονται οικότοποι απαράμιλλης οικολογικής και αισθητικής αξίας, ενώ οι πιθανές πορείες που το διασχίζουν περνούν κι απ’ το ονομαστό καστανόδασος.

Το αντίπαλον δέος Φαλακρό, χωρίζει τη γόνιμη πεδιάδα από το λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου. Πατάτες, ντανιασμένα ξύλα, αγροτοκτηνοτροφικά χωριά και ένα κάρο οχυρά συνιστούν την πιο παγωμένη γωνιά της Ελλάδας.

greekaffair.gr_LARGE_t_242261_54623912

Οι γυμνές κορυφές του (για να μην ξεχνιόμαστε), χάρη στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού μαγνητίζουν τους ορκισμένους των χειμερινών σπορ, ενώ την άνοιξη, όταν γεμίζει λουλούδια, μεταμορφώνεται σε έναν πρώτης τάξεως βοτανικό παράδεισο.
Δάση και πάλι δάση
Το βορινό κομμάτι της Δράμας αγγίζει τα βουλγαρικά σύνορα και διατρέχεται από τη στιβαρή κορμοστασιά της κεντρικής Ροδόπης. Σε αυτό το σημείο συσπειρώνονται γύρω της (μέσα της) οι απανταχού φυσιολάτρες. Ερευνητές, φωτογράφοι, οδοιπόροι, πεζοπόροι, ποδηλάτες, οπαδοί του 4Χ4 και απλοί λάτρεις της φύσης συρρέουν κατά κύματα για να χορτάσουν εικόνες, εμπειρίες και βιώματα καταιγιστικής ομορφιάς.

Είναι και το υδάτινο στοιχείο που παίζει τον ρόλο του. Ποτάμια θες; Τεχνητές λίμνες; O Νέστος (και τα παρακλάδια του) αγκαλιάζει τα ανατολικά άκρα του Νευροκοπίου και ονοματίζει το παρακείμενο Παρανέστι, την πύλη εισόδου στο Παρθένο Δάσος Φρακτού.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αυτό, και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Συνορεύει με τα επίσης ξακουστά Δάση Ελατιάς και Σημύδας (όλα ενταγμένα στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης) και ονομάστηκε έτσι καθώς κρύβει μέσα του ένα -εδώ και μισή χιλιετία- αδιατάρακτο οικοσύστημα.

Το κηρυγμένο Μνημείο της Φύσης τελεί υπό καθεστώς απόλυτης προστασίας, μα το συμπαγές δασικό σύμπλεγμα στις παρυφές του (πλασμένο από μεγαλειώδεις καταρράκτες, οξιές, βελανιδιές, μέχρι και ψυχρόβια δέντρα της Κεντρικής και βόρειας Ευρώπης) δεν υπολείπεται ούτε σε μαγεία, ούτε σε σπουδαιότητα.

Πολυπληθής βιοποικιλότητα λοιπόν και ονειρική συνύπαρξη. Ανθρώπων και φύσης. Στην πλουσιοπάροχη -από όπου και να την πιάσεις- Δράμα.

9
* Οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις
Τον Σεπτέμβριο επικεντρώνεις στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Τον Οκτώβριο τρέχεις στον Υπερμαραθώνιο Αγώνα Παρθένου Δάσους Παρανεστίου. Συμμετέχεις στα καστανομαζέματα της Μικρόπολης, στο Πάτημα της Αγουρίδας στους Πύργους. Τα Χριστούγεννα παίρνεις μέρος στην Ονειρούπολη. Τα Θεοφάνια γίνεσαι ένα με τους Αράπηδες.

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

«ΔΕΝ ΈΤΥΧΕ ΝΑ ΒΡΩ ΑΥΤΌ ΠΟΥ ΨΑΧΝΩ»

Newsroom

O Αλ. Μπουρλά δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro»: «Την άνοιξη θα είμαστε σε καλή θέση  για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω»

Newsroom

Να παίρνεις το καλό από τους ανθρώπους και να το μοιράζεις

Newsroom