ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

«Τα γιατροσόφια της γιαγιάς» …. Για τον πονόλαιμο και το βήχα

«Τα γιατροσόφια της γιαγιάς» …. Για τον πονόλαιμο και το βήχα

Όλοι σαν μικρά παιδιά, όταν αρρωσταίναμε οι γιαγιάδες μας, έφτιαχναν διάφορα «γιατροσόφια» να πιούμε με το ζόρι και με κλάματα βέβαια, ώστε να μας περάσει ο πονόλαιμος ή ο βήχας μας.

 

Τώρα λοιπόν που  μεγαλώσαμε, όχι μόνο δεν “κλαίμε” αλλά αναζητάμε τις παλιές φυσικές και αποτελεσματικές συνταγές των γιαγιάδων μας ώστε να αντιμετωπίσουμε οποίο τυχών κρυολόγημα μας.

 

ΖΕΣΤΑ ΡΟΦΗΜΑΤΑ.

Πίνοντας ζεστά ροφήματα,  θα μειωθεί ο πονόλαιμος και θα  βοηθήσουν επίσης στην λέπτυνση της βλέννας στους ρινικούς και αναπνευστικούς κόλπους. Τα ζεστά ροφήματα μας βοηθούν επίσης να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, το οποίο είναι σημαντικό όταν είμαστε άρρωστοι.

 

-ΘΥΜΑΡΙ.

Το θυμάρι είναι ιδανικό για την καταπολέμηση του βήχα, των λοιμώξεων του αναπνευστικού και της βρογχίτιδας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βράσουμε νερό και να προσθέσουμε σε αυτό 2 κ.γ. θριμματισμένα φύλλα θυμαριού. Μετά από 10 λεπτά κατεβάζουμε το μπρίκι και προσθέτουμε μέλι και λεμόνι.

 

ΜΕΛΙ.

Το μέλι βοηθάει πολύ στο βήχα. Φτιάξτε ένα ρόφημα και βάλτε σε αυτό μέλι αντί για ζάχαρη.

 

ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ.

Η γλυκόριζα έχει βλεννολυτικές και βρογχοδιασταλτικές, αντιοξειδωτικές και ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες. Γι’αυτό βράζουμε, σε ένα κατσαρολάκι για 15 λεπτά τη γλυκόριζα. Έπειτα περνάμε το μείγμα από ένα σουρωτήρι. Ρίχνουμε στο τέλος και λίγο μέλι και διατηρούμε το σιρόπι στο ψυγείο. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε όταν πονάει ο λαιμός μας είναι να πίνουμε 1 κ.γ. σιρόπι.

 

ΛΕΜΟΝΙ ΜΕ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ.

Για να καταπολεμήσουμε τον βήχα κόβουμε ένα λεμόνι στα τέσσερα και ρίχνουμε πάνω στη μια φέτα μαύρο πιπέρι και αλάτι. Έπειτα ρουφάμε τη σάρκα του λεμονιού.

 

ΑΛΕΣΜΕΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ.

Άλλος ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τον βήχα είναι να πάρουμε μερικά αμύγδαλα, να τα αλέσουμε και να τα ανακατέψουμε με 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού. Θα νιώσουμε αμέσως μεγάλη ανακούφιση.

 

ΑΛΑΤΟΝΕΡΟ

.Για να σταματήσει ο πόνος στον λαιμό μπορούμε να κάνουμε και γαργάρες με αλατόνερο. Παίρνουμε 1 φλ. ζεστό νερό και προσθέτουμε μέσα σε αυτό 1/2 κ.γ. αλάτι, και κάνουμε γαργάρες. Μπορούμε να στύψουμε και λίγο λεμόνι μέσα.

 

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ.

Τα φύλλα του φασκόμηλου είναι ένα από τα συνηθέστερα βότανα που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου, μαζί όμως με την εχινάκια η δράση του ενισχύεται ακόμα περισσότερο.

 

-ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ.

Είναι αποχρεμπτικό και με αντισηπτικές ιδιότητες.

Πολτοποιούμε 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους γλυκάνισου για κάθε1 φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήνουμε να τραβήξει για 10-20 λεπτά. Το σουρώνουμε και το πίνουμε. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα πίνουμε 3 και περισσότερα φλιτζάνια την μέρα.

(Αραιωμένο μπορούμε να το δώσουμε και στα παιδιά).

 

-ΤΟΝΩΤΙΚΟ ΡΟΦΗΜΑ ΜΕ ΚΟΝΙΑΚ. 

Για να ανακουφιστούμε από το πονόλαιμο και να  μας γεμίσει με ενέργεια και βιταμίνες, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι χυμό από δύο πορτοκάλια και ένα λεμόνι, μπόλικη κανέλα, 2 κουταλιές της σούπας μέλι και 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ και το  βάζουμε να ζεσταθεί. Λίγο πριν πάρει βράση, το βγάζουμε από το μάτι και το  πίνουμε.

 

-ΜΗΛΟΞΥΔΟ.

Το ξύδι είναι όξινο και μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια στον λαιμό και να καταπραΰνει τον πονόλαιμο. Μαλακώνει την βλέννα που μπορεί να προκαλεί μεγαλύτερο ερεθισμό στον λαιμό. Κάνουμε γαργάρες, χρησιμοποιώντας 1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο μηλίτη σε 235ml νερού. Αυτό μπορεί επίσης να συνδυαστεί και με τις γαργάρες με ζεστό αλατόνερο που αναφέρθηκαν παραπάνω. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο και 1 κουταλιά της σούπας μέλι στο τσάι σας.

 

ΩΜΟ ΣΚΟΡΔΟ.

Το σκόρδο έχει αντισηπτικές ιδιότητες και μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο της φαρυγγίτιδας. Η ουσία που περιέχει το σκόρδο ονομάζεται αλλικίνη. Αυτή η ουσία έχει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιιϊκές ιδιότητες. Ο καλύτερος τρόπος για την ανακούφιση από το  πονόλαιμο είναι απλά να μασήσουμε μια ωμή σκελίδα, ή να την πιπιλίσουμε για 15 μπορούμε όμως να το φάμε ωμό ανακατεμένο σε μια σαλάτα.

 

ΜΕΝΤΑ.

Το κύριο συστατικό της μέντας είναι η μενθόλη, η οποία δρα ως αποσυμφορητική ουσία που αραιώνει την βλέννα. Επίσης καταπραΰνει τον πονόλαιμο και  διευκολύνει το ξηρό βράζουμε τη μέντα σε ένα μπρίκι, αφήνουμε για 10’λεπτα και έπειτα το σουρώνουμε. Μπορούμε να βάλουμε και μέλι.

 

-ΡΑΚΟΜΕΛΟ.

Ένα μαγικό “φλισκουνι”(που το έλεγε η γιαγιά μου), είναι το ρακόμελο. Μαλακώνει το πονόλαιμο και βοηθάει στην αποσυμφόρηση του αναπνευστικού. Βάζουμε σε ένα μπρίκι 1 κούπα ρακί,1κ.σ μέλι,1ξυλο κανέλας και 3-4 καρφάκια γλυκάνισο. Μόλις βράσει το κατεβάζουμε από τη φωτιά το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το πίνουμε.

 

 

ΠΑΝΤΑ Η ΦΥΣΗ ΘΑ ΔΙΝΕΙ ΤΑ  “ΘΑΥΜΑΤΑ” ΤΗΣ, ΟΣΟ ΥΠΆΡΧΟΥΝ  ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ.

 

 

 

 

Related posts

«Προσοχή» ο Ε.Ο.Φ. ανακαλεί παρτίδες του Mucosolvan

Newsroom

Μάνγκο: Το φρούτο που πρέπει να τρώει κάθε γυναίκα στην εμμηνόπαυση!!!

Το σπανάκι βοηθάει στο αδυνάτισμα