ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οικογένεια - Παιδί

Τα οφέλη της παιδικής φιλίας – Πώς μπορούμε να την ενισχύσουμε;

Τα οφέλη της παιδικής φιλίας – Πώς μπορούμε να την ενισχύσουμε;

 

 

Ο κοινωνικός περίγυρος του παιδιού σας μεγαλώνει όταν ξεκινάει το σχολείο. Οι σχέσεις με άλλα άτομα – με τους συμμαθητές του – γίνονται πιο σημαντικές.

 

Τα παιδιά περνούν ένα σημαντικό μέρος του χρόνου και των καθημερινών κοινωνικών τους αλληλεπιδράσεων με τους φίλους τους μόλις ξεκινήσουν το σχολείο, αντικαθιστώντας τον χρόνο που περνούσαν παρέα με τα αδέρφια ή τους γονείς τους. Η εξέχουσα θέση των φίλων αυξάνεται ακόμη περισσότερο κατά την εφηβεία.

Οι φιλίες είναι καταλυτικής σημασίας για την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας στη σχολική ηλικία. Όταν το παιδί σας έχει κοντινούς φίλους, νιώθει ότι ανήκει σε μία ομάδα. Οι φίλοι του παιδιού σας νοιάζονται για εκείνο και αυτό το βοηθά αισθάνεται καλά με τον εαυτό του.

Οι φιλίες βοηθούν επίσης τα παιδιά να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες ζωής, όπως η συνεννόηση με άλλους ανθρώπους και η επίλυση συγκρούσεων και προβλημάτων. Τα παιδιά με αυτές τις δεξιότητες είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν κοινωνικές και συναισθηματικές δυσκολίες αργότερα στη ζωή τους.

 

Τα οφέλη της παιδικής φιλίας

 

Υπάρχουν πολλά οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν τα παιδιά από τη δημιουργία και τη διατήρηση παιδικών φιλιών. Πιο συγκεκριμένα, οι φιλικές σχέσεις

  • Συμβάλλουν στη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών
  • Βοηθούν στην αύξηση της ικανότητας του παιδιού για ενσυναίσθηση και αλτρουισμό
  • Ενισχύουν την ευτυχία, την ευημερία και την αυτοπεποίθηση και προάγουν μια θετική προοπτική για τη ζωή
  • Μειώνουν το άγχος
  • Αναπτύσσουν τις επικοινωνιακές δεξιότητες
  • Ενθαρρύνουν την καλή συμπεριφορά, όταν εντάσσονται σε ένα θετικό πλαίσιο

Πώς μπορούν λοιπόν οι γονείς και οι φροντιστές να βοηθήσουν τα παιδιά στη ζωή τους να δημιουργήσουν ισχυρές φιλίες; Αν και δεν υφίσταται κάποιος κανόνας τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες σχέσεων που θα καλλιεργήσουν βαθιές, ουσιαστικές συνδέσεις με τους άλλους. Να θυμάστε, όταν πρόκειται για φιλία, όλα είναι θέμα ποιότητας, όχι ποσότητας.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους οι ενήλικες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν θετικές φιλίες:

  1. Αποτελέστε πρότυπο φιλίας

Τα παιδιά υιοθετούν συμπεριφορές παρακολουθώντας τους ενήλικες στη ζωή τους. Επομένως, προσέξτε τη συμπεριφορά σας κάθε φορά που αλληλεπιδράτε με τους φίλους σας. Αποφύγετε, για παράδειγμα, να κουτσομπολεύετε ή να σχολιάζετε φίλους, ειδικά όταν τα παιδιά σας είναι σε απόσταση αναπνοής. Εάν έχετε φίλους που γνωρίζετε από την παιδική ηλικία, ενημερώστε τα παιδιά σας πόσο σημαντικές είναι αυτές οι μακροχρόνιες φιλίες της πρώιμης παιδικής ηλικίας.

  1. Ενθαρρύνετε τις φιλίες που είναι σημαντικές για το παιδί σας

Εάν το παιδί σας δημιουργήσει μια σημαντική σχέση που του φέρνει χαρά, υποστηρίξτε την, ακόμα κι αν τα παιδιά φοιτούν σε διαφορετικά σχολεία. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας έχει φίλους προσχολικής ηλικίας που τώρα πηγαίνουν σε διαφορετικό νηπιαγωγείο, αφιερώστε χρόνο για να δείτε αυτούς τους φίλους. Ακόμα κι αν αυτές οι συναντήσεις δεν είναι συχνές, βοηθούν τα παιδιά να αισθάνονται συνδεδεμένα και διευρύνουν τον κύκλο φίλων του παιδιού σας.

  1. Σεβαστείτε την προσωπικότητα του παιδιού σας

Όταν πρόκειται για τις σχέσεις με φίλους, είναι σημαντικό να αφήσετε το παιδί σας να είναι αυτό που είναι. Προσπαθήστε να μην συγκρίνετε τις φιλικές δεξιότητες του παιδιού σας με τις προσωπικότητες των αδερφών του ή άλλων παιδιών που γνωρίζετε. Ενώ ορισμένα παιδιά είναι εξωστρεφή και λατρεύουν να έχουν πολλούς φίλους, άλλα είναι χαρούμενα έχοντας μόνο λίγες στενές φιλίες. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να ενισχύετε τη μοναδική προσωπικότητα και τις συγκεκριμένες ανάγκες του παιδιού σας.

  1. Επικοινωνήστε και ακούστε το παιδί σας.

Με διαφορά, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας είναι να είστε διαθέσιμοι να ακούσετε. Το χτίσιμο των φιλιών πρώιμης παιδικής ηλικίας είναι ένα από τα πιο δύσκολα αναπτυξιακά στάδια που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Υποστηρίξτε το παιδί σας συζητώντας για δύσκολες καταστάσεις που προκύπτουν. Ωστόσο, με λίγη υποστήριξη και καθοδήγηση από τους γονείς και άλλους ενήλικες με επιρροή, τα περισσότερα παιδιά αναπτύσσουν τις κοινωνικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να κάνουν φίλους.

Γνωριμία με τους φίλους των παιδιών: γιατί είναι καλό

Η γνωριμία με τους φίλους του παιδιού σας σάς βοηθά να μάθετε για:

  • πώς είναι οι φίλοι
  • τι είδους επιρροή έχουν οι φίλοι στο παιδί σας
  • αν τα πάει καλά το παιδί σας με τους φίλους του
  • ποιον να προσκαλέσετε για ραντεβού και πάρτι γενεθλίων
  • άλλες οικογένειες με παιδιά παρόμοιας ηλικίας.

Εάν δεν είστε σίγουροι ποιοι είναι οι φίλοι του παιδιού σας, απλώς ρωτήστε ή παρατηρείστε με ποιον πηγαίνει το παιδί σας στην παιδική χαρά πριν ή μετά το σχολείο. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με τον δάσκαλο του παιδιού σας. Εάν συμβάλλετε στη μεταφορά των παιδιών στις αθλητικές και λοιπές δραστηριότητες αυτό μπορεί επίσης να σας δώσει την ευκαιρία να δείτε με ποιους τα πάει καλά το παιδί σας.

Γιώργος Γιαννακίδης, Κοινωνικός Λειτουργός – Επικεφαλής Χειριστής της Γραμμής ΕΛΙΖΑ 10454

Related posts

Αυτοεκτίμηση εφήβων και ο ρόλος των γονιών

Newsroom

Ο κ. Πιερρακάκης με τον ΕΚΑΜ και η Δ.Ι.Σ. με τους ψευδοπροφήτες… #ΕΚΑΜ

Newsroom

Grooming: Το φαινόμενο της αποπλάνησης ανηλίκων και συμβουλές προς τους γονείς

Newsroom