Κοινοποιείστε το άρθρο

Θησαυροί από τη Σμύρνη στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού – «Αγια-Σοφιά» (photos) 

Μικρές ιστορίες που αποκαλύπτουν όμως τόσο πολλά για τις ζωές ανθρώπων οι οποίοι, στις αρχές του 20ού αιώνα, ξεριζώθηκαν από τις αλησμόνητες πατρίδες, κρύβουν τα πολύτιμα κειμήλια που θα φιλοξενηθούν στο υπό ανέγερση Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού – «Αγια-Σοφιά».

Οι κάτοχοί τους τα εμπιστεύονται στο χώρο που φιλοδοξεί να αποτελέσει την Κιβωτό της Ρωμιοσύνης. Από τις πλέον πρόσφατες δωρεές στο μουσείο είναι τέσσερα αντικείμενα διαφορετικά μεταξύ τους που όμως όλα προέρχονται από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας.

Πρόκειται για ένα κολιέ κι ένα δαχτυλίδι με μαργαριτάρια και δύο μπαούλα, ένα ψάθινο κι ένα ξύλινο.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε τα στοιχεία της κατόχου του σετ των κοσμημάτων ούτε και του δωρητή των μπαούλων.

Ωστόσο για τα δύο μπαούλα, αυτό της κεντρικής φωτογραφίας και εκείνο που ακολουθεί, γνωρίζουμε πως αποτελούν κειμήλια της ίδιας οικογένειας από τη Σμύρνη. Το ψάθινο μπαούλο ήρθε στην Αθήνα με τον Ξεριζωμό κλείνοντας μέσα ό,τι χώρεσε από μια ολόκληρη ζωή.

Το άλλο έφυγε από τη Σμύρνη για την Αμερική και δεν επέστρεψε ποτέ, γιατί στο μεταξύ έγινε η Μικρασιατική Καταστροφή.

Κάθε κειμήλιο που φθάνει στο Μουσείο επιβεβαιώνει αυτό που όλοι υποπτευόμαστε: Θα αποτελέσει ένα χώρο όπου η συλλογική μνήμη θα βρει στέγη ενώ θα αναδειχθούν οι κάθε λογής ιστορίες που τα συνοδεύουν, φέρνοντας στο φως λεπτομέρειες από τη ζωή και τα δεινά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

 

 

 

Πηγη pontosnews.gr

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο