ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Περιβάλλον

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου της ανατολικής Αττικής

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος  θανάτου της ανατολικής Αττικής.

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες μόνο μέρες από το τραγικό γεγονός της καταστροφικής πλημμύρας, που έπληξε την περιοχή της Μάντρας στη δυτική Αττική και εδώ σ΄ εμάς, στην ανατολική πλευρά του ίδιου νομού ο τρόμος πλανάται.

Mε τη μορφή της επικείμενης κατασκευής και λειτουργίας στην περιοχή του Γραμματικού του ΧΥΤΑ-εκτρώματος, χτισμένου μέσα στην κοίτη του ρέματος …!

Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες εξελίξεις η περιφερειάρχης Αττικής, κ. Ρένα Δούρου, προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες αποπεράτωσής του προκειμένου να λειτουργήσει αν είναι δυνατόν εντός του 2017, δείγμα ότι δυστυχώς δεν διδασκόμαστε από τα λάθη μας.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Είναι γεγονός ότι η πολιτική διαχείρισης των σκουπιδιών στη χώρα μας αποτελεί μια περιβαλλοντική πληγή, με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν κάθε χρόνο στη μεγαλύτερη «χωματερή» των Βαλκανίων, στη Φυλή Αττικής, επιβαρύνοντας την υγεία και απειλώντας τη ζωή των κατοίκων της Δυτικής Αττικής. Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι της εν λόγω περιοχής έχουν αρχίσει έναν εύλογο αγώνα, τον οποίο κι εμείς, όπως και κάθε σκεπτόμενος και ευαισθητοποιημένος άνθρωπος, στηρίζουμε και επικροτούμε.


Όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία είκοσι χρόνια προκειμένου να δώσουν λύση στο πρόβλημα, ακολουθούν την ίδια απαρχαιωμένη και προβληματική τακτική, κατασκευάζοντας τους προ πολλού ξεπερασμένους σ’ ολόκληρη την Ευρώπη ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ. Τη στιγμή που στην Ευρώπη η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί μια αρκετά προσοδοφόρα διαδικασία στην οικονομία των κρατών-μελών της ΕΕ, στην Ελλάδα, αποτελεί ένα ακόμα αγκάθι, προσθέτοντας δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού κώδικα και αφαιρώντας τεράστια ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσα από τα πρόστιμα που καλούμαστε κάθε χρόνο να πληρώνουμε. Η προτεινόμενη «λύση» στο πρόβλημα ήταν η αναζήτηση περιοχών για την κατασκευή ΧΥΤΑ αφού τότε, ακόμα και η πρακτική της ΕΕ αυτή την εποχή ήταν ανάλογη. Αναζητήθηκε ο χώρος για την κατασκευή του και προτάθηκαν οι περιοχές, ανάμεσά τους το Μαύρο Βουνό Γραμματικού, η Κερατέα, ο Ελαιώνας κ.α. Σε ορισμένες από αυτές, υπήρχαν ήδη κάποιες υποτυπώδεις υποδομές και προϋποθέσεις (δρόμοι, εγγύτητα στην πηγή, γεωμορφολογική πληρότητα, μακριά από κατοικημένη περιοχή κλπ). Μετά από τη δυναμική κινητοποίηση των κατοίκων της Κερατέας, ακυρώθηκαν οι προτάσεις και οι προσπάθειες κατασκευής ΧΥΤΑ στα Μεσόγεια, με μια δικαστική απόφαση-σταθμό (απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών υπ. αριθμ. 2983/24 Ιουνίου 2011).
Η συγκεκριμένη απόφαση δικαιώνει τους κατοίκους και τη δημοτική αρχή της Κερατέας και αποτελεί ένα δυνατό «προηγούμενο» για κάθε δίκαιη απαίτηση των πολιτών της χώρας μας να προστατεύουν το αναφαίρετο από το σύνταγμα δικαίωμα της άμυνας και της αντίστασης ενάντια σε κάθε εγκληματική και αυθαίρετη πράξη και πρωτοβουλία είτε κρατική είτε ιδιωτική (βλ. συμφέροντα μεγαλοεργολάβων) που απειλεί τη ζωή και την υγεία των ίδιων και των παιδιών τους.
Κι όμως, έξι χρόνια μετά από την δικαίωση των κατοίκων της Κερατέας και ενώ η πρακτική των ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ κρίνεται πια ξεπερασμένη και «τριτοκοσμική» μέσα στην ΕΕ, η Ελλάδα οδεύει προς υλοποίηση ενός ακόμα απαρχαιωμένου σχεδίου, καταπατώντας κάθε ίχνος δημόσιου δικαίου και παραβλέποντας τις τραγικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η κατασκευή και ενδεχόμενη λειτουργία του κατασκευάσματος αυτού, όχι μόνο στα στενά χωροταξικά όρια Γραμματικού-Βαρνάβα-Μαραθώνα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής-Νότιου Ευβοϊκού κόλπου.

Οι περιβαλλοντικές προβλέψεις για την μόλυνση της προαναφερθείσης περιοχής μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή καθώς:
Μόλυνση σε όλες της παραλίες της ΒΑ Αττικής (Βαρνάβα, Σέσι Γραμματικού, Μαραθώνα, Σχοινιά, Νέα Μάκρη) από τα επικίνδυνα υπολείμματα του ΧΥΤΑ, μέσω των ρεμάτων.
Μόλυνση της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας
Τεράστια ατμοσφαιρική ρύπανση με όλες τις συνέπειες
Αύξηση ατυχημάτων από τη συχνή διέλευση απορριμματοφόρων σ’ ένα οδικό δίκτυο εντελώς ακατάλληλο να δεχθεί τέτοιο όγκο οχημάτων
Μόλυνση κηπευτικών του Μαραθώνα μέσω του ποτίσματος
Καταστροφή 19000 στρεμμάτων δασικής έκτασης (χώρος ΧΥΤΑ). Δεν αναδασώθηκαν μετά από πυρκαγιά για να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ
Το μέλι που παράγεται στην περιοχή θα μειωθεί αφού θα απομακρυνθούν οι μέλισσες λόγω τοξικότητας του περιβάλλοντος. Όσες παραμείνουν θα παράγουν τοξικό μέλι, αφού είναι από τα πιο ευαίσθητα στην τοξικότητα έντομα.
Κίνδυνος πρόκλησης αεροπορικών ατυχημάτων αφού ο ΧΥΤΑ βρίσκεται σε αεροδιάδρομο καθόδου προσγείωσης και πετούν τα αεροπλάνα σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος.
Περιφερειακή μόλυνση από τη ρήψη απορριμμάτων σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων περιμετρικά του ΧΥΤΑ.
Συσσώρευση πουλιών που τρέφονται με σκουπίδια και μεταφέρουν μικρόβια.
Σύμφωνα με γιατρούς ένας ΧΥΤΑ ακόμα κι αν είναι αναγκαίος να υπάρχει θα πρέπει να απέχει περισσότερα από 20 χιλιόμετρα από κατοικημένη περιοχή για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στη υγεία των κατοίκων (κ. Λινού – πρόεδρος του ΚΕΛΠΝΟ στην ομιλία της στο Γραμματικό)
Στη Ζάκυνθο έγινε ΧΥΤΑ σε ανάλογο σημείο με το Γραμματικό και ήδη έχει μολυνθεί η θάλασσα από παρακείμενο χείμαρρο, σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Είναι πραγματικά απορίας άξιο πώς η Περιφέρεια, ενώ προεκλογικά υποστήριξε τόσο ένθερμα το δίκαιο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Αττικής για την ακύρωση του συγκεκριμένου έργου-εκτρώματος , δύο μόλις χρόνια μετά γίνεται ο πιο ένθερμος υποστηρικτής και χρηματοδότης του. Ας σημειωθεί μάλιστα ότι υπάρχει
Έγγραφο της Ε. Επιτροπής προς το αρμόδιο υπ. Οικονομικών της Ελλάδας (2015) το οποίο αναφέρει: «Υπάρχουν παραβιάσεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων. Για το λόγο αυτό το έργο δεν θεωρείται επιλέξιμο για χρηματοδότηση επειδή δεν τηρείται η κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της χρηματοδοτικής συνδρομής του Ταμείου Συνοχής. Κατά συνέπεια πρέπει να επιστραφεί το ποσό των 11 εκ € που ήδη έχει δοθεί».
Τότε όλα συγκλίνουν στον χαρακτηρισμό του εγχειρήματος αυτού ως «σκάνδαλο μεγάλου μεγέθους, με οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις» και αναδεικνύει μια ανέντιμη πολιτική πρακτική από μεριάς της Περιφέρειας.
Καθώς τα χρονικά όρια στενεύουν μαζί με τα όρια της ανοχής μας απέναντι σε όλον αυτόν τον πόλεμο που εδώ και 15 χρόνια υπομένουμε, τα τραγικά γεγονότα της Μάντρας με τους 21 νεκρούς και αγνοούμενους και με την ασύλληπτης έκτασης καταστροφή μας δείχνουν που πρόκειται να καταλήξει αυτή η εγκληματική πρακτική της αγνόησης της φύσης κάτι που επιτείνει την αγωνία για το μέλλον της ζωής, της ασφάλειας και της υγείας μας αλλά συγχρόνως ενισχύει και την πεποίθησή μας ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος και επιβεβλημένος.
Εμείς λοιπόν, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Αττικής, ενωμένοι και συνασπισμένοι σε έναν κοινό αγώνα, πέρα από πολιτικές και κομματικές παρατάξεις, πέρα από προσωπικές και τοπικιστικές διαφορές, σκεπτόμενοι το καλό του τόπου μας και συμπαραστεκόμενοι στον αντίστοιχα δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Φυλής, που εδώ και τόσα χρόνια υποφέρουν κάτω από το αβάσταχτο βάρος μιας απαράδεκτης πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος των απορριμμάτων δηλώνουμε αμετακίνητοι στον δίκαιο αγώνα μας και ζητάμε:


Να μη λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Γραμματικού, που θα θέσει σε τεράστιο κίνδυνο όλη την ΒΑ Αττική και τον Ευβοϊκό.
Ο Δ. Μαραθώνα να υλοποιήσει όλες τις αποφάσεις που έχει πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά του ΧΥΤΑ Γραμματικού.
Να εφαρμοστεί το τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, που βασίζεται στην ανακύκλωση και είναι χαμηλού κόστους.
Αντίστοιχα σχέδια να εφαρμοστούν σε κάθε δήμο της Αττικής και ολόκληρης της χώρας, πετυχαίνοντας μείωση των απορριμμάτων πάνω από το 50% σε διάστημα 12 μηνών.
Να σταματήσει η πολιτεία να σπέρνει ΧΥΤΑ σε όλη τη χώρα και να δημιουργήσει ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων βασισμένο στην ανακύκλωση, σύγχρονο και ασφαλές για την υγεία και το περιβάλλον, όπως γίνεται δεκαετίες τώρα σε άλλες χώρες της ΕΕ, π.χ. Σουηδία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία.
Να βρεθεί κατάλληλος και ασφαλής χώρος , που να πληροί τους όλους τους όρους χωροθέτησης , έτσι ώστε να κλείσει και η Φυλή ή να προσανατολιστεί η πολιτεία προς την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας και ανακύκλωσης σκουπιδιών οι οποίες θα μετατρέπουν τα απορρίμματα σε ενέργεια και θέρμανση με τεράστια οφέλη για την οικονομία και το περιβάλλον.
Καθώς η επικαιρότητα επιβεβαιώνει τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις, καθιστούμε σύσσωμη την πολιτεία και τις Αυτοδιοικητικές Αρχές υπεύθυνους για ό,τι καταστροφικό συμβεί στην περιοχή μας, αν λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ.
Συνυπογράφεται από πλήθος Συλλόγων και πολιτών του Δήμου Μαραθώνα.

 

Κοινοποιήστε το να το μάθουν όλοι…. 

Related posts

«Πράσινη» επένδυση στη Λέσβο: 40.000 ελιές μεταμόρφωσαν ερημοποιημένη γη (φωτό)

Newsroom

«Εξοικονομώ»: Τετραπλή παρέμβαση από το ΥΠΕΝ για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια

Newsroom

Η «Ακαδημία Πλαστικού» της Common Seas παραδίδει μαθήματα και αυτή τη σχολική χρονιά στα θρανία όλης της Ελλάδας