ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Θεολογικά & εκκλησιαστικά θέματα

«Άξιον Εστί»: Στην Αθηνά βρίσκεται από χθες το απόγευμα η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας από το Άγιο Όρος

«Άξιον Εστί»: Στην Αθηνά βρίσκεται από χθες το απόγευμα η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας από το Άγιο Όρος – Λαϊκό Προσκύνημα (Δείτε φωτο -βίντεο)

 

 

Mε τιμές αρχηγού κράτους υποδέχθηκε ο κλήρος και ο λαός της Αθήνας, τη θαυματουργή εικόνα της παναγίας  Άξιον Εστί από το Άγιο Όρος.

 

Η Άφιξη στο Ελευθέριος Βενιζέλος

Η Ιερά Εικόνα έφτασε λίγο πριν τις 2:00 το μεσημέρι στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Την Ιερά Εικόνα υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος και τη συνοδεύει ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, Γέροντας Χριστοφόρος Ιβηρίτης, με αντιπροσωπεία μοναχών.

Οι προετοιμασίες για την υποδοχή της θαυματουργής εικόνας της παναγίας  Άξιον Εστί ξεκίνησε από νωρίς το πρωί ενώ νωρίς το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε μικρή σύσκεψη μεταξύ των διοργανωτών έξω από τον Καθεδρικό Ναό στην πλατεία Μητροπόλεως.

Επίσης να τονίσουμε ότι από αργά το μεσημέρι, παρά τον ήλιο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στην πλατεία Μητροπόλεως και περίμενε καρτερικά να πάρει την ευλογία Της. Μαθητές σχολείων, άνθρωποι κάθε ηλικίας κρατώντας τη γαλανόλευκη σημαία, υποδέχθηκαν τη θαυματουργή εικόνα.

Λίγες ώρες πριν άφιξή της στην Πλατεία Μητροπόλεως, παρέμεινε στο εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης.

 

Στις 17:30μ.μ. ξεκίνησε η μεταφορά της θαυματουργής εικόνας της παναγίας  “Άξιον Εστί” από το εκκλησάκι της Αγίας Δύναμης, συνοδεία του στρατού, μελών της ιερής κοινότητας και της Μοναστικής Πολιτείας, για να καταλήξει μέσα από πλήθος προσκυνητών  στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών όπου και έγινε η επίσημη υποδοχή παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.

 

Την Ιερά Εικόνα μετέφερε στην Αθήνα ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, Γέροντας Χριστοφόρος Ιβηρίτης, με αντιπροσωπεία μοναχών. Στην υποδοχή παραβρέθηκαν ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Παναγιώτης Πικραμένος.

Επίσης, παραβρέθηκαν – μεταξύ άλλων – ο Περιφεριάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης  ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο πρόεδρος του κόμματος «Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες» Νίκος Νικολόπουλος.

Στην υποδοχή συμμετείχαν όλοι οι Αρχιερατικοί Επίτροποι και Γραμματείς των Αρχιεπισκοπικών Περιφερειών, οι οποίοι έφεραν τα διάσημά τους, αλλά δεν φορούσαν τα άμφιά τους. Εν συνέχεια, τελέστηκε Δοξολογία και Ιερά Παράκληση στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

 

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη Μητρόπολη Αθηνών: “Με ταπεινότητα στεκόμαστε μπροστά της”

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του μέσα στη Μητρόπολη Αθηνών τόνισε ότι «με ταπεινότητα στεκόμαστε όλοι ενώπιόν της». Υπογράμμισε ότι στο πρόσωπο της Παναγίας ηττήθηκαν όλοι οι νόμοι της φύσεως και είπε ότι το πρόσωπο της Παναγίας είναι ταυτισμένο όχι μόνο με το Ελληνικό Έθνος αλλά με το ανθρώπινο γένος.

Επίσης, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τόνισε ότι η Παναγία είναι η ελπίδα όλων μας γιατί γνωρίζει τι θα πει αναίτιος πόνος, τί θα πει αδικία.

 

Ευχαρίστησε δε τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους Χριστοφόρο,  όλες τις Ιερές Μονές αλλά και τους πατέρες της Αθωνικής Πολιτείας που εκόμισαν την Ιερά Εικόνα στην Αθήνα προς ευλογία των πιστών.

Ο πατέρας Χριστοφόρος, ο πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους στην ομιλία του αναφέρθηκε στην Ιερά Εικόνα Άξιον Εστί και στο γεγονός ότι αρχικά επρόκειτω να έλθει το 2020 στην Αθήνα προς ευλογία των πιστών με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Ωστόσο, όπως τόνισε οι συνθήκες της πανδημίας καθυστέρησαν επί 2 έτη την άφιξή της.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, κάθε πρωί θα τελείται Όρθρος και Θεία Λειτουργία και κάθε απόγευμα Παράκληση. Επιπροσθέτως, την Κυριακή 7 Μαΐου, την Τετάρτη 10 Μαΐου -ημέρα της Μεσοπεντηκοστής- και την Κυριακή 14 Μαΐου θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

 

Η ιστορία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας  “Άξιον Εστί”

 

Η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστί φεύγει για 8 η φορά στην ιστορία της από το Άγιον Όρος και έρχεται στον κόσμο (Μητρόπολη Αθήνας) για προσκύνηση και ευλογία!

 

Η εικόνα του Άθω Άξιον Εστί (Καρυώτισσα ή Πρωταΐτισσα) παραμένει στο περίφημο Πρωτάτο, το παλλάδιο του Αγίου Όρους, στις Καρυές, στο Ιερό βήμα του ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου, στην καρδιά της Αθωνικής πρωτεύουσας, και αποτελεί το επίκεντρο της αποδιδόμενης τιμής στην Κυρία Θεοτόκο από τους Αγιορείτες μοναχούς και τους προσκυνητές.

Συνέχεια εδώ 

 

 

Φωτογραφίες – Βίντεο: Ιωάννης Αρμυριώτης

 

Related posts

Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα κατά της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια

Newsroom

Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος: «Κρατῆστε ζωντανά τά χωριά μας ἐδῶ εἶναι οἱ ρίζες μας…» (ΦΩΤΟ)

Newsroom

Ανακήρυξη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου σε Προστάτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Newsroom