ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Οικονομία

Ερχεται καταιγίδα στις παγκόσμιες αγορές ντίζελ

Το πιο κρίσιμο βιομηχανικό καύσιμο αντιμετωπίζει παγκόσμια έλλειψη

 

Οι βορειοανατολικές αγορές των ΗΠΑ είναι οι πιο σφιχτές, όπου τα διυλιστήρια πετρελαίου έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια. Αυτό περιέπλεξε επίσης την εικόνα των χειμερινών προμηθειών πετρελαίου θέρμανσης και καυσίμων αεριωθουμένων στην περιοχή.

 

Τον περασμένο μήνα, μια μεγάλη εταιρεία εφοδιαστικής προμήθειας καυσίμων ξεκίνησε πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης στα βορειοανατολικά και τα νοτιοανατολικά σχετικά με τους κινδύνους εξάντλησης των προμηθειών που μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις παράδοσης για ορισμένους πελάτες.

«Ενώ ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τις τιμές του ντίζελ στα ύψη, η τρέχουσα κατάσταση είναι εν μέρει το αποτέλεσμα μιας αλληλοσυνδεόμενης, αργής οικοδόμησης σειράς γεγονότων που εκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Μερικοί αναλυτές εντοπίζουν τις ρίζες της έλλειψης ντίζελ των ΗΠΑ σε μια πυρκαγιά στη Philadelphia Energy Solutions το 2019, που ανάγκασαν το διυλιστήριο να κλείσει, αφαιρώντας έναν από τους σημαντικούς παραγωγούς ντίζελ της Βορειοανατολικής Ευρώπης»σύμφωνα με τους NYTimes.

Εκτός από τις ΗΠΑ, η Βορειοδυτική Ευρώπη αντιμετωπίζει χαμηλά αποθέματα ντίζελ. Τα αποθέματα στην Ευρώπη αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω βουτιά μετά την επιβολή κυρώσεων για το ρωσικό αργό και τα αργά προϊόντα τους επόμενους μήνες. Οι παγκόσμιες εξαγωγικές αγορές είναι τόσο σφιχτές αυτή τη στιγμή που οι χώρες των αναδυόμενων αγορών αποκλείονται από την αγορά βιομηχανικών καυσίμων, όπως το Πακιστάν.

«Είναι σίγουρα η μεγαλύτερη κρίση ντίζελ που έχω δει ποτέ»είπε στο Bloomberg ο Ντάριο Σκαφάρντι (Dario Scaffardi), πρώην διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας διύλισης πετρελαίου Saras SpA, ο οποίος πέρασε τέσσερις δεκαετίες στη βιομηχανία.

Η αιτία της παγκόσμιας έλλειψης ντίζελ είναι πολύ ξεκάθαρη: Αυτό είναι εν μέρει συνάρτηση της πανδημίας, αφού τα lockdown κατέστρεψαν τη ζήτηση και ανάγκασαν τα διυλιστήρια να κλείσουν ορισμένα από τα λιγότερο κερδοφόρα εργοστάσιά τους. Αλλά η επικείμενη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα έχει επίσης μειώσει τις επενδύσεις στον τομέα. Από το 2020, η ικανότητα διύλισης των ΗΠΑ έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, οι διακοπές στη ναυτιλία και οι απεργίες των εργαζομένων έχουν επίσης επηρεάσει την παραγωγή των διυλιστηρίων.

Η απαγόρευση του ρωσικού αργού στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση. Στη συνέχεια, η απαγόρευση του ρωσικού ντίζελ τον Φεβρουάριο θα μπορούσε να εξαπολύσει ακόμη περισσότερο χάος για την ήπειρο. Το Reuters ανέφερε ότι οι έμποροι συσσωρεύουν πανικόβλητοι ρωσικά προϊόντα πετρελαίου πριν τεθούν σε ισχύ οι απαγορεύσεις. Νωρίτερα φέτος, οι ΗΠΑ διέκοψαν τις ρωσικές αποστολές ντίζελ, οι οποίες πέρυσι ήταν σημαντικός προμηθευτής στην Ανατολική Ακτή.

«Εάν η Ρωσία δεν είναι πλέον προμηθευτής, αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο βαθούλωμα στο σύστημα, το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο να διορθωθεί»δήλωσε ο Σκαφάρντι, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Saras.

Ενισχύονται οι εικασίες ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να σταματήσει τις εξαγωγές ντίζελ για να ενισχύσει τις εγχώριες προμήθειες, αλλά αυτό μπορεί να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, επειδή το ντίζελ είναι ένα παγκόσμιο εμπορεύσιμο προϊόν. Οποιαδήποτε απαγόρευση εξαγωγών από τις ΗΠΑ θα προκαλούσε ανεπιθύμητες περιστροφές της αγοράς.

Οι απεργίες των εργαζομένων έχουν επίσης επιδεινώσει τις ελλείψεις ντίζελ σε όλη την Ευρώπη σε μεγάλα διυλιστήρια. Τα γαλλικά διυλιστήρια γνώρισαν αρκετές εργατικές ενέργειες αυτό το φθινόπωρο και ένα μεγάλο διυλιστήριο της BP στο Ρότερνταμ την Τρίτη.

Η κρίση του ντίζελ είναι «ζημιογόνα για την παγκόσμια οικονομία»δήλωσε η Αμρίτα Σεν (Amrita Sen), επικεφαλής έρευνας στην Energy Aspects Ltd. Είπε ότι ο μόνος τρόπος για να «επιλυθεί η στεγανότητα του ντίζελ χρειάζεται τελικά νέα ικανότητα διύλισης».

Και τα άσχημα νέα είναι ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron, Μάικ Γουέρθ (Mike Wirth), είπε στο Bloomberg TV το περασμένο καλοκαίρι ότι δεν θα κατασκευαστούν ποτέ νέα διυλιστήρια στις ΗΠΑ.

Ο χειμώνας θα μπορούσε να επιδεινώσει τα προβλήματα για το βόρειο ημισφαίριο, καθώς η χειρότερη συμπίεση ντίζελ σε μια γενιά θα μπορούσε να προκαλέσει όλεθρο στην ήδη παραπαίουσα παγκόσμια οικονομία.

 

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Πιερρακάκης για Power Pass: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση ρεύματος έως 600 ευρώ

Newsroom

Καταγγελίες καταναλωτών για ηλεκτρονικές αγορές: Έφτασαν τις 430 στο πρώτο 8μηνο του 2020

Newsroom

Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης και τα μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2022

Newsroom