Κοινοποιείστε το άρθρο

Φολέγανδρος: Το παραδεισένιο νησί του Αιγαίου.

Η Φολέγανδρος είναι ένα ανέγγιχτο κομμάτι της Ελλάδας με χαλαρή ατμόσφαιρα, φιλόξενο και με όμορφες παραλίες.

Αποτελεί την εναλλακτική πρόταση για όσους επιθυμούν ήρεμες διακοπές που συνδυάζουν αξιοθέατα, όμορφες παραλίες και αξιόλογη νυχτερινή ζωή.

Στη Φολέγανδρο τα τρία μικρά χωριά, Καραβοστάσι (το λιμάνι), Χώρα, Άνω Μεριά και η παραλία της Αγκάλης συνδέονται μεταξύ τους με ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Η Χώρα είναι κλειστή στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων και μοτοσικλετών και έχει ένα μοναδικό κέντρο με τρεις πλατείες στην σειρά. Μάλιστα,  διαθέτει μια από τις πιο εντυπωσιακές θέες προς το Αιγαίο.

φολεγανδρος-1

Η πρώτη αναφορά στο νησί γίνεται στην ελληνική μυθολογία, όπου αναφέρεται ότι πρωτοκατοικήθηκε από βοσκούς της Δυτικής Ελλάδας που έψαχναν για βοσκότοπους. Και φυσικά, επειδή οι βοσκοί αυτοί ήταν άντρες, το νησί ονομάστηκε Πολύανδρος. Έπειτα, στο νησί ήρθαν οι Μινωΐτες Κρήτες, με οδηγό τους το γιο του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα Φολέγανδρο, το όνομα του οποίου πήρε το νησί.

Οι ατέλειωτες σειρές της «ξερολιθιάς», οι λεγόμενες Θεμονιές, τείχη που έχουν ανεγερθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων από τους κατοίκους για την διευκόλυνση καλλιεργειών πάντα εντυπωσιάζουν τους τουρίστες.

παραλια φολεγανδρος

Οι παραλίες που μπορείτε να φτάσετε με το αυτοκίνητο είναι: Καραβοστάση, Λατινάκι, Αγκάλη – μια από τις ωραιότερες παραλίες. Για τις υπόλοιπες θα επιλέξετε είτε πεζοπορία είτε ένα από τα τοπικά βαρκάκια.Γνωστές παραλίες στο νότιο και δυτικό τμήμα είναι το Λιβάδι το Λιβαδάκι, το Αμπέλι, το Δένδρο και το Αυλάκι. Στο νότιο το Λατινάκι και το Κάτεργο. Επίσης, δίπλα στο νοτινό όρμο της Αγκάλης, βρίσκονται τρεις παραλίες, Φυρά, Γαλύφος και Άγ. Νικόλαος.

Η Χρυσοσπηλιά είναι ένα δυσπρόσιτο σπήλαιο στη βορειοανατολική απότομη πλευρά της Φολεγάνδρου. Έχει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον χάρη στον πλούσιο λιθωματικό του διάκοσμο που αναπτύσσεται σε μια διαδρομή 300 μ. Πρόκειται για ονόματα εφήβων που λογικά έπαιρναν μέρος σε κάποια μυητική τελετή και είναι γραμμένα με αργιλικό υλικό.

χρυσοσπηλια

Στη Φολέγανδρο υπάρχουν πολλές, κυρίως μικρές, εκκλησίες και πάρα πολλά ξωκλήσια. Η πιο γνωστή εκκλησία είναι η Παναγιά, η οποία βρίσκεται απέναντι από το Γυμνάσιο στην περιοχή της Χώρας. Σε όλο το νησί ο επισκέπτης θα συναντήσει πάρα πολλά μικρά ξωκλήσια.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο