ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Καιρός

Καιρός – Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Χιόνια και σε χαμηλά υψόμετρα

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Χιόνια και σε χαμηλά υψόμετρα – Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει, πότε και πού θα το στρώσει στην Αττική

Ψυχρή εισβολή χτυπά τη χώρα, με χιονοπτώσεις να σαρώνουν πολλές περιοχές και σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν και χιονοστρώσεις και σε βόρειες περιοχές της Αττικής, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη.

 

Σε δύο τμήματα η χώρα

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, η χώρα χωρίζεται σε δύο τμήματα. Από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά θα έχουμε χιονοπτώσεις και από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια. Σήμερα, Δευτέρα, θα είναι περισσότερες οι χιονοπτώσεις, σε περισσότερες περιοχές και το φαινόμενο θα κορυφωθεί αύριο, Τρίτη.

Χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα – Ποιες περιοχές είναι στο επίκεντρο

Λευκό τοπίο θα δουν οι κάτοικοι της ανατολικής και νότιας Θεσσαλίας, στη Μαγνησία θα πέσει μεγάλος όγκος χιονιού, αλλά και προς την Βοιωτία ιδιαίτερα τα κεντρικά και βόρεια τμήματα. Το υψόμετρο της χιονόπτωσης θα είναι περίπου τα 200-300 μέτρα.

Καθώς πάμε λίγο πιο νότια στην Αττική και την Εύβοια τα υψόμετρα χιονόπτωσης ανεβαίνουν (300-400 μέτρα).

Χιόνια θα δουν και οι κάτοικοι σε Αρκαδία, κεντρική, ανατολική και βόρεια Πελοπόννησο σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τα φαινόμενα θα φτάσουν και στις θάλασσες σε Κυκλάδες και Κρήτη.

Προσοχή χρειάζεται και στο Αιγαίο, όπου οι βοριάδες θα προσελκύσουν τα επίπεδα θύελλας. Αύριο και την Τετάρτη δεν αποκλείεται να έχουμε και απαγορευτικό απόπλου στο Αιγαίο.

Σε ποιες περιοχές της Αττικής θα το στρώσει

Όσον αφορά την Αττική, θα έχουμε βροχή ή χιονέρο σε πιο χαμηλό υψόμετρο και τα χιόνια θα εστιάσουν κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και ίσως πιο χαμηλά στα υπερβόρεια τμήματα, δηλαδή από τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά, τον Διόνυσο, την Άνοιξη  και πιο βόρεια από το απόγευμα – βράδυ και στη συνέχεια.

Οι θερμοκρασίες μάλιστα σε αυτές τις περιοχές ευνοούν την χιονόστρωση από σήμερα το βράδυ και κυρίως αύριο, Τρίτη.

Ο καιρός στη Θεσσαλονίκη

Το κύμα κακοκαιρία δεν θα επηρεάσει τη Θεσσαλονίκη και ίσως υπάρξει χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 8-9 βαθμούς.

Την Τρίτη κορυφώνεται το κύμα κακοκαιρίας – Προσοχή στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας

Αύριο, Τρίτη, όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος, ο χιονιάς θα κορυφωθεί και θα αγγίζει και ημιπεδινές περιοχές. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και προβλήματα σε τμήματα της Εθνική Οδού, που συνδέει την Αττική με τη Λαμία, ιδιαίτερα από το ύψος της Μαλακάσας και πιο βόρεια.

Επίσης, οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν και την Πελοπόννησο και την Αρκαδία, όπου χρειάζεται επίσης μεγάλη προσοχή.

Χιόνια θα δούμε και στο ανατολικό Αιγαίο, με ασθενείς χιονοπτώσεις και στον Έβρο, ενώ μεγάλο όγκο χιονιού θα δεχτεί και η Κρήτη στα 600-700 μέτρα.

 

Σε ποιες περιοχές χρειάζεται προσοχή μέχρι και την Τετάρτη

Στην Αττική, από Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και πιο βόρεια φαίνεται πως μέχρι το πρωί της Τετάρτης θα έχουμε χιονοπτώσεις. Προσοχή χρειάζεται και σε Άγιο Στέφανο, Δροσιά, Σταμάτα, ‘Ανοιξη, Κρυονέρι, Καπανδρίτη. Μπορεί να υπάρξουν και χιονοπτώσεις μεταξύ Αμαρουσίου – Κηφισιάς αλλά πιθανώς δεν θα οδηγήσουν σε χιονόστρωση.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στον Κιθαιρώνα καθώς αναμένεται μεγάλος όγκος χιονιού, με μεγάλη διάρκεια.

Και μετά… άνοιξη

Η κακοκαιρία περιορίζεται την Τετάρτη όταν θα εξασθενήσουν και τα φαινόμενα, ενώ το Σαββατοκύριακο μπορεί να δούμε και θερμοκρασίες πάνω από 17-18 βαθμούς Κελσίου!

Τι αναφέρει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

  • Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.
  • Ειδικότερα για την Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το βράδυ της Δευτέρας (29-01-24) στα ορεινά και ημιορεινά και από τη νύχτα σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m).
  • Την Τρίτη (30-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.
  • Την Τετάρτη (31-01-24) οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.

Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

  • Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.
  • Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) έως και την Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Ο υπουργός Πολιτικής προστασίας Βασίλης Κικίλιας συνέστησε σε όλους προσοχή και αποφυγή των μετακινήσεων σε περιοχές τις οποίες θα πλήξει η κακοκαιρία, ενώ επισήμανε ότι θα πραγματοποιηθεί και νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου σήμερα στις 12 το μεσημέρι όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τυχόν απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας πρόκειται για μία κακοκαιρία, η οποία όπως φαίνεται θα πλήξει- κατά κύριο λόγο την Τρίτη και ενδεχομένως από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, ενώ ίσως να επεκταθεί την Τετάρτη- περιοχές της Αττικής, Αττικοβοιωτίας, κομμάτι της Μαγνησίας, της Θεσσαλίας, της Εύβοιας και της Κρήτης.

 

Υποχρεωτικές οι αλυσίδες στην Αττική

Μέτρα ενόψει της κακοκαιρίας ανακοίνωσε και η Τροχαία, η οποία ενημέρωσε πως από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (29.01.2024) τα αυτοκίνητα που κινούνται στην Αττική θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ήδη από χθες στις 22:00 το βράδυ, απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών στην παλαιά εθνική Ελευσίνας – Θηβών λόγω της χιονόπτωσης.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε για τα πρόστιμα ισχύουν τα εξής:

  • Το πρόστιμο είναι 80 ευρώ
  • Αν το όχημα δεν είναι εφοδιασμένο με τις ζώνες ασφαλείας που προβλέπονται το πρόστιμο είναι 200 ευρώ

Ποια τα σωστά λάστιχα

Ως ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα) νοούνται τα ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης δηλαδή εκείνα που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου όπως υφίσταται στο Προσάρτημα 1 του Παραρτήματος 7 του Κανονισμού 117 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ ΗΕ) και χαρακτηριστικό M+S.

Οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

  • να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά εφόσον το όχημα κυκλοφορεί σε περιοχές οι οποίες αναφέρονται στις αποφάσεις της παρ. 3.
  • να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών που βρίσκονται στα οχήματά τους, για να είναι εξασφαλισμένη η ορθή χρήση τους και η εκπλήρωση του σκοπού της παρ. 1.
  • να προσαρμόζουν την οδήγησή τους, όταν χρησιμοποιούνται αντιολισθητικά, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις προδιαγραφές των οχημάτων και των αντιολισθητικών, με γνώμονα την προάσπιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας.

Οι τεχνικές προδιαγραφές είναι οι εξής:

1. Τα αντιολισθητικά είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο όχημα και τις διαστάσεις των ελαστικών στις οποίες τοποθετούνται.

2. Τα αντιολισθητικά τοποθετούνται:

Και στα δυο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος. Εφόσον το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από έναν άξονα, τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος. Εφόσον δεν υφίστανται οδηγίες και είναι διαθέσιμο μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών, τα αντιολισθητικά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα. Αν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι, αυτά τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα. Εφόσον το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (4 ελαστικά στον άξονα) τα αντιολισθητικά τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή οχήματος ή αν δεν υφίστανται τέτοιες, στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.

Σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο του οδικού δικτύου που δεν δημιουργεί εμπόδια στην οδική κυκλοφορία λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο σε ικανή απόσταση).

Άμεσα μόλις ο οδηγός αντιληφθεί ότι το οδόστρωμα είναι ολισθηρό και όχι αφού ακινητοποιηθεί ή εκτραπεί το όχημα λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

3. Τα αντιολισθητικά, ευρίσκονται στο όχημα σε μέρος κατάλληλο και προσιτό για την άμεση και ευχερή χρησιμοποίησή τους σε περίπτωση ανάγκης. Εφόσον για την τοποθέτησή τους απαιτούνται ειδικά εργαλεία, αυτά πρέπει να ευρίσκονται στο όχημα. Η συσκευασία ή το κυτίο που περιέχει τα αντιολισθητικά πρέπει να αναφέρουν τις διαστάσεις των ελαστικών για τα οποία είναι κατάλληλα ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς η συμβατότητά τους με το όχημα που τα φέρει.

4. Τα αντιολισθητικά, για να είναι αποτελεσματική η χρήση τους, με ευθύνη των ιδιοκτητών και των οδηγών των αυτοκινήτων, είναι πάντοτε σε άριστη κατάσταση και ορθά συντηρημένα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους.

Σημειώνεται ότι η περίοδος υποχρεωτικής χρήσης είναι από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο.

Πού είναι κλειστά τα σχολεία

Κλειστά είναι από σήμερα Δευτέρα (29.1.2024) έως την Τετάρτη τα σχολεία στον Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας στην Εύβοια, λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την περιοχή ενώ σε άλλες περιοχές οι σχολικές μονάδες θα ανοίξουν τις πόρτες τους πιο μετά από το καθιερωμένο πρόγραμμα.

Πιο αναλυτικά, στην Εύβοια τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για 3 ημέρες στον Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας αλλά και τα σχολεία των Στροπώνων (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό) και της Στενής (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο), μετά από απόφαση των τοπικών Αρχών, λόγω κακοκαιρίας.

Το υπουργείο Παιδείας έχει ενημερώσει ότι όσα σχολεία μείνουν κλειστά, τότε τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν κανονικά αλλά με τηλεκπαίδευση.

Παράλληλα, λόγω κακοκαιρίας, τα μαθήματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας και του Δήμου Αμυνταίου ξεκίνησαν τα μαθήματα μία ώρα αργότερα, μετά από απόφαση των δημάρχων. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί.

 

Related posts

Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές την Τρίτη

Καιρός: Νέο κύμα καύσωνα από Τετάρτη στη χώρα μας

Newsroom

Καιρός: Αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας έως και την Κυριακή

Newsroom