ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Καρδιακή ανεπάρκεια σε νεαρά άτομα

καρδιακή ανεπάρκεια

Καρδιακή ανεπάρκεια σε νεαρά άτομα

 

 

Η καρδιακή ανεπάρκεια  μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών, ακόμη και σε παιδιά, δεν είναι κάτι που επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους.

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΝΕΑΡΑ ΑΤΟΜΑ

Η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανόν νέοι άνθρωποι να παρουσιάσουν καρδιακή ανεπάρκεια. Όλες οι πληροφορίες που βρίσκετε στο heartfailurematters.org ισχύουν για άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Ωστόσο, μερικά από τα παραδείγματα που χρησιμοποιούνται ενδέχεται να μην απευθύνονται σε εσάς ως νέοι και μπορεί να αντιμετωπίσετε μια συγκεκριμένη κατάσταση που απαιτεί πρόσθετες πληροφορίες.

Εάν έχετε επιπλέον ερωτήσεις ή ανησυχίες, σας συνιστούμε να έρθετε σε επαφή με τους επαγγελματίες υγείας.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΕΡΓΑΣΙΑ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Είναι σημαντικό να παραμείνετε δραστήριοι αλλά και να προσαρμόσετε τις δραστηριότητές σας στη δική σας ειδική κατάσταση. Αυτό ισχύει για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια όλων των ηλικιών. Ως νέος άνθρωπος, μπορείτε να σκεφτείτε διαφορετικές δραστηριότητες, όπως αργό τζόκινγκ ή ποδηλασία. Αν σκέφτεστε να κάνετε πιο έντονα αθλήματα, όπως το σκι ή η ορειβασία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον καρδιολόγο σας.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να σκεφτείτε ορισμένα πράγματα για τα ταξίδια (ανατρέξτε στην ενότητα ‘Ταξίδια’) συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου νόσου από υψόμετρο όταν βρίσκεστε σε μεγάλα υψόμετρα, τη διαθεσιμότητα ιατρικής υποστήριξης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και τη λήψη προφυλάξεων για λοιμώξεις ή εξάντληση. Για παράδειγμα, όταν ταξιδεύετε με παρέα φίλων ή με την οικογένεια σε ένα πάρκο ψυχαγωγίας ίσως χρειαστεί να μάθετε σε ποια παιχνίδια μπορείτε να συμμετέχετε όταν πάσχετε από κάποια καρδιοπάθεια, αν μπορείτε να παραλείψετε μεγάλες ουρές αναμονής και αν υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις που μπορείτε να ξεκουραστείτε.

Όταν είστε νέοι και ζείτε με καρδιακή ανεπάρκεια, παρουσιάζονται επίσης συγκεκριμένες προκλήσεις στην μελλοντική εξεύρεση εργασίας. Η εργασία ή η σταδιοδρομία, έστω και μερικής απασχόλησης ή για μερικές ώρες την εβδομάδα, μπορεί να είναι πολύ επωφελής για την αίσθηση του σκοπού στη ζωή και τη διατήρηση της αυτοεκτίμησης. Μια δουλειά σάς βοηθά να παραμείνετε ενεργός, να κοινωνικοποιείστε και να απολαμβάνετε μια “κανονική” ζωή. Μαζί με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν σύμβουλο εργασίας, είναι σημαντικό να εξετάσετε τί είναι ακόμη εφικτό, καθώς και ποιες θα πρέπει να είναι οι μελλοντικές προσδοκίες σας. Για παράδειγμα, μια καριέρα που προϋποθέτει ανύψωση βαριών φορτίων ή απαιτητική φυσική προσπάθεια δεν θα ήταν ρεαλιστική επιλογή.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η ζωή με καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να συμμετέχετε σε κοινωνικές δραστηριότητες ή να συναντάτε ανθρώπους και κάποιοι νέοι άνθρωποι αισθάνονται ανασφαλείς στο να ξεκινήσουν μια σχέση. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να κοινωνικοποιούνται με άλλους νέους που έχουν κάποιο σωματικό περιορισμό, ενώ άλλοι δεν θέλουν να νιώθουν “ιδιαίτεροι”, ή να μοιραστούν τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους με φίλους. Ακολουθήστε την καρδιά σας και σκεφτείτε τι είναι καλύτερο για εσάς.

Σε περίπτωση ανησυχιών σχετικά με το σεξ ή την αντισύλληψη, μιλήστε με τον γιατρό ή τη νοσοκόμα σας για να μάθετε ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Εάν σκοπεύετε να τεκνοποιήσετε, θα πρέπει να το συζητήσετε προσεκτικά με τον γιατρό ή τη νοσοκόμα σας. Δεν πρέπει να νομίζετε ότι το να υποφέρετε από καρδιακή ανεπάρκεια συνεπάγεται ότι δεν θα μπορέσετε να μείνετε έγκυος ή ότι θα τερματιστεί η εγκυμοσύνη σας. Η κύηση είναι συχνά εφικτή, αλλά θα πρέπει να παρακολουθείτε και διαχειρίζεστε με προσοχή την εγκυμοσύνη σας.

ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

Αν έχετε μικρά παιδιά, μπορεί να είναι μια πρόσθετη πρόκληση για τη ζωή με καρδιακή ανεπάρκεια. Η στέρηση του ύπνου, το κουβάλημα των παιδιών και το παιχνίδι με δραστήρια παιδιά μπορεί να επιβαρύνει την κόπωση που αντιμετωπίζει ένα άτομο με καρδιακή ανεπάρκεια. Μπορεί να υπάρξει ανάγκη για βοήθεια από την οικογένεια και τους φίλους του για το σήκωμα και τη μεταφορά βαριών φορτίων. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αναζητήσετε συμβουλές για να διατηρήσετε την ενέργειά σας και να είστε πιο δημιουργικοί στην εξεύρεση αθλημάτων και δραστηριοτήτων για τα παιδιά σας, ώστε να μπορούν να παίζουν ελεύθερα χωρίς να είναι αναγκαίο να έχετε ενεργό ρόλο (π.χ. τραμπολίνο, ομαδικό άθλημα, παιχνίδι στο τοπικό πάρκο).

ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Μερικοί ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια λίγο μετά τη γέννηση. Αυτό οφείλεται συχνά σε συγγενείς καρδιοπάθειες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν μη φυσιολογικές συνδέσεις μεταξύ της αριστερής και της δεξιάς πλευράς της καρδιάς, μερικές φορές σε συνδυασμό με ανωμαλίες των βαλβίδων. Αυτοί οι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν χειρουργική καρδιολογική επέμβαση νωρίς στη ζωή τους και χρειάζονται ειδικές θεραπείες Αυτοί οι ασθενείς με ειδικές ανάγκες συχνά αναφέρονται ως “Grown-ups with congenital heart disease” (GUCH).

 

 

 

ΠΗΓΗ www.heartfailurematters.org/el

Related posts

ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΡΥΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΩΦΕΛΙΜΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ

Γιατί διστάζουν γιατροί και νοσηλευτές να εμβολιαστούν;

Newsroom

«Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος» Αγγειοχειρουργός – Θωρακοχειρουργός : Καρκίνος του πνεύμονα – Νέες μέθοδοι ανοίγουν δρόμους για καλύτερη αντιμετώπιση