ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΠολιτισμόςΡοή Ειδήσεων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το αφιέρωμα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το αφιέρωμα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τον γενικό τίτλο «ὦ γῆ»

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, άνοιξε  τις πόρτες του, το Σάββατο 28 Μαΐου 2022, από τις 12.30 – 22.00 με την Ημερίδα – αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Με ομιλίες, αναγνώσεις, προβολές ταινιών, ξεναγήσεις και μουσική και υποδέχθηκε το κοινό στα κτήριά του, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου και στο κτήριο της οδού Πραξιτέλους 169 & Μπουμπουλίνας, στον Πειραιά.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Διευθύντρια του Ιδρύματος κ. Καλή Κυπαρίσση, ενώ της Ημερίδας προέδρευσε ο Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ.

Το πρώτο μέρος των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Οδού Πραξιτέλους 169 και περιελάμβανε ομιλίες αφιερωμένες στον λογοτέχνη, εικονογράφο και πνευματικό άνθρωπο Φώτη Κόντογλου. Για το έργο του  μιλήσαν οι: Ελένη Σκοτεινιώτη, Δρ. Φιλολογίας, Μιχάλης Ι. Ασφενταγάκης, Δρ. Χριστιανικής & Βυζαντινής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ, ο Ανδρέας Δουλφής και η Σωτηρία Ε. Κοσμά, Υπ. Διδάκτορες Χριστιανικής & Βυζαντινής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ, καθώς και ο  Σωτήρης Σόρογκας, Ζωγράφος.

Βιβλία που έγραψε και εικονογράφησε ο Φώτης Κόντογλου και έχουν δωρηθεί στις Βιβλιοθήκες του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη παρουσιάστηκαν  από τον Χρήστο Φ. Μαργαρίτη, Ερευνητή, Συνεργάτη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και υποστηρικτή της έκθεσης Κόντογλου.

Ειδικά διαμορφωμένη έκθεση σπάνιων σχεδίων και βιβλίων του Φώτη Κόντογλου από τις Συλλογές της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος  παρουσιάστηκε στο κοινό που την επισκέφτηκε και είχε και τη δυνατότητα ξενάγησης. Τις ομιλίες διάνθισε η προβολή της ταινίας μικρού μήκους Φως Ιλαρόν, σε σκηνοθεσία Θανάση Νέτα.

 

Το δεύτερο μέρος της Ημερίδας, στο κτήριο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου ξεκίνησε  με την προβολή της ταινίας 1922 του Νίκου Κούνδουρου η οποία, στη συνέχεια, συνδιαλέγεται με Το νούμερο 31328 του Ηλία Βενέζη, με ομιλητή τον Θανάση Αγάθο, Αναπλ. Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας. Για το αποτύπωμα της Μικρασιατικής Καταστροφής στην μεσοπολεμική πεζογραφία και την ποίηση μιλήσε η Τόνια Καφετζάκη, Ιστορικός, Εκπαιδευτικός και ο Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, ενώ η Χρυσόθεμις Σταματοπούλου-Βασιλάκου, Ομ. Καθηγήτρια Τμ. Θεατρικών Σπουδών, παρουσίασε το Θέατρο της Σμύρνης, από τον 19ο αιώνα έως τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στο καλλιτεχνικό μέρος της Ημερίδας παρουσιάστηκε η θεατρική ανάγνωση  κειμένων με τον τίτλο ΣΜΥΡΝΗ… Μανίτσα μου! Τα παιδιά των πολέμων, συνοδεία πιάνου και διανθισμένη από τραγούδια που δηλώνουν τις εποχές και τους τόπους, με παράλληλη παρουσίαση εικόνων και υλικού της εποχής, ενώ ο Χρίστος Τσιαμούλης με ομάδα μουσικών μάς ταξίδεψαν στα τραγούδια της Σμύρνης.

ΣΜΥΡΝΗ… Μανίτσα μου! Τα παιδιά των πολέμων

 

Τα θεατρικά κείμενα ανέγνωσαν η Μάνια Παπαδημητρίου, η οποία έκανε και τη σύνθεση των κειμένων, η Αθηνά Χατζηαθανασίου και ο Μενέλαος Κυπαρίσσης.

Πρόκειται για την παρουσίαση κάποιων κειμένων, παλαιών ημερολογίων του Υπολοχαγού του Ελληνικού Στρατού Γεράσιμου Γεννατά, ο οποίος διοίκησε την πρώτη πυροβολαρχία του 27ου Συντάγματος, από το 1919, στη Μικρασιατική Εκστρατεία κατά την οποία έχασε, πεσόντα σε μάχη, τον αδελφό του Φώτη Γεννατά, στις 8 Ιουλίου του 1921.

Στην πόλη της Σμύρνης, στην περιοχή της Αγίας Φωτεινής, στο πατρικό της σπίτι γνώρισε και ερωτεύτηκε  τη Γεσθημανή (Μανίτσα) Κεχαγιόγλου, που έγινε γυναίκα του και μαζί έκαναν τέσσερα παιδιά.

Ένα εξ αυτών ονόμασαν Φώτη, προς τιμήν του φονευθέντος αδελφού. Η ζωή κύλησε στην Αθήνα με φυλακίσεις, νέους πολέμους, εμφύλιους και εξορίες.

Στις 28 Μαΐου του 1948  σκοτώθηκε και ο δεύτερος Φώτης Γεννατάς, ο γιός τους, στα βουνά των Αγράφων. Σ’ αυτή την οικογένεια ποτέ δεν μπορέσαμε να γιορτάσουμε τα Φώτα σαν τους άλλους ανθρώπους.

Η θεατρική ανάγνωση πραγματοποιήθηκε συνοδεία πιάνου και διανθισμένη από τραγούδια που σε ταξίδεψαν σε ημέρες και τόπους της εποχής εκείνης  με παράλληλη παρουσίαση εικόνων και υλικού .

Τη μουσική πολιτιστική κληρονομιά των Μικρασιατών παρουσίασε ο Εθνομουσικολόγος, Καθηγητής Τμ. Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ Λάμπρος Λιάβας,  ενώ ο Μουσικοσυνθέτης, και Δάσκαλος παραδοσιακής μουσικής Χρίστος Τσιαμούλης, τραγούδι, ούτι, μαζί με τους μουσικούς Κυριάκο Γκουβέντε, βιολί, Πάνο Δημητρακόπουλο, κανονάκι, Αλέξανδρο Καψοκαβάδη, κιθάρα, μάς ταξίδεψαν από τα σμυρναίικα στα ρεμπέτικα τραγούδια.

 

 

Η είσοδος για το κοινό ήταν  ελεύθερη, ενώ και οι φίλοι του διαδικτύου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλη την Ημερίδα μέσω της πλατφόρμας zoom.

 

 

 

Ρεπορτάζ Κυριάκος Τσικορδάνος 

Related posts

Μητσοτάκης: Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο

Newsroom

Σκρέκας: Ανατιμήσεις στο ρεύμα εώς 2 ευρώ για 7 στα 10 νοικοκυριά

Newsroom

Πώς οι αυξήσεις σε ρεύμα και καύσιμα θα επηρεάσουν τις τιμές στα βασικά αγαθά

Newsroom