ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤαξίδιαΤουρισμός

Μήλος: Ζήσε την εμπειρία ενός αξέχαστου ταξιδιού γεμάτο χρώματα και εντυπωσιακές εικόνες

Μήλος: Ζήσε την εμπειρία ενός αξέχαστου ταξιδιού γεμάτο χρώματα και εντυπωσιακές εικόνες

Τα τελευταία χρόνια ακούς όλο και πιο συχνά να αναφέρεται η Μήλος ανάμεσα στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς.

Λογικό, αν σκεφτείς τις περισσότερες από 70 εξωπραγματικά όμορφες παραλίες και ακτές, τα γραφικά παραθαλάσσια σπιτάκια των ψαράδων και την φανταστική τοπική κουζίνα της. Εμείς θα σου πούμε μόνο αυτό: όπως και αν επιλέξεις να την εξερευνήσεις (με αυτοκίνητο, πόδια, βαρκάκι ή καγιάκ), ετοιμάσου να ζήσεις ένα αξέχαστο ταξίδι γεμάτο χρώματα και εντυπωσιακές εικόνες.

 

Το σεληνιακό τοπίο στο Σαρακήνικο

Μια παραλία με ολόλευκους βράχους και καταγάλανα νερά στη βορειοανατολική πλευρά της Μήλου σε περιμένει να την ανακαλύψεις… και να την ερωτευτείς από εδώ μέχρι το φεγγάρι!

Παραδέξου το! Πάντα ήθελες να ταξιδέψεις στο φεγγάρι και…να κάνεις και λίγο ηλιοθεραπεία όσο είσαι εκεί. Αν ναι, τότε ο προορισμός που ψάχνεις βρίσκεται στη Μήλο! Το Σαρακήνικο είναι η διάσημη ελληνική παραλία με το σεληνιακό τοπίο: ενα μοναδικό σκηνικό από λευκούς, λείους βράχους, με μια αντίθεση λευκού-μπλε που κόβει την ανάσα!

Η παραλία, ονομασμένη από τους Σαρακηνούς πειρατές που τη χρησιμοποιούσαν για να κρύβονται, είναι ότι πιο άγριο και ατίθασο μπορείς να φανταστείς σε παραλιακό τοπίο. Ακόμα πιο ατμοσφαιρικό και μυστηριώδες κάνει το τοπίο ένα μισοξεθαμμένο ναυάγιο, που περιμένει να βρεις τους καλά κρυμμένους θησαυρούς του!

Πιθανόν να έχεις ήδη δει το Σαρακήνικο προτού να το επισκεφτείς! Εδώ έχουν γίνει αμέτρητες φωτογραφίσεις μόδας, καθώς διαβρωμένη ηφαιστειακή στάχτη, ψαμμόλιθος και ασβεστόλιθος συνθέτουν ένα μοναδικό, απόκοσμο σκηνικό. Γι’ αυτό μη βιαστείς να απλώσεις την πετσέτα σου στη μικρή αμμουδιά στην άκρη της παραλίας. Εξερεύνησε πρώτα τους βράχους και προπαντός το σύμπλεγμα από εγκαταλελειμμένα ορυχεία και σπηλιές που θα συναντήσεις εδώ.

Μια ακόμα συμβουλή… Αν τα καταφέρεις, μείνε μέχρι το ηλιοβασίλεμα. Ή ακόμα καλύτερα, προσπάθησε να αξιοποιήσεις την ευκαιρία να δεις από το Σαρακήνικο την πανσέληνο-μια εμπειρία κυριολεκτικά εξωπραγματική!

Ένας μαγευτικός γύρος της Μήλου με καραβάκι

Ένα πανέμορφο νησί με χρώματα που αλλάζουν συνεχώς και παραλίες που μαγεύουν κάθε επισκέπτη. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να το αγαπήσεις από το να μπεις σε μια βάρκα και να το εξερευνήσεις;

Κανένα νησί δεν μοιάζει με τη Μήλο.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στο διάσημο νησί των Κυκλάδων είχε ως αποτέλεσμα ένα σύνολο από θαυμάσιες, πολύ-φωτογραφημένες παραλίες. Αν στις παραλίες προσθέσεις και την καταπληκτική θέα από τα -χρωματισμένα από τα ορυκτά κοιτάσματα- βράχια θα καταλάβεις γιατί αυτό το νησί έχει αγαπηθεί από τόσους ανθρώπους στον κόσμο.

Εξερευνώντας τη Μήλο με σκάφος θα επισκεφθείς όρμους, κολπίσκους, σπηλιές και φυσικά παραλίες που είναι δύσκολα προσβάσιμες από τη στεριά. Θα περάσεις από ήσυχα ψαροχώρια και θα δεις από κοντά τα γραφικά, πολύχρωμα, σπίτια που χρησίμευαν ως θέσεις φύλαξης των βαρκών – τα σύρματα, όπως αποκαλούνται από τους ντόπιους.

Από τη μία θα θες να κολυμπήσεις στα διάφανα νερά της με μάσκα και αναπνευστήρα, από την άλλη θα θέλεις να αφιερώσεις χρόνο χαλαρώνοντας και απολαμβάνοντας τα ιδιόμορφα βράχια του νησιού, που ανάλογα με την παραλία παίρνουν χρώματα του θείου, του περλίτη, του χαλκού, του σιδήρου, του αμέθυστου ή του μαγγανίου. Και φυσικά του οψιανού – ή όπως το ξέρουν οι οπαδοί του Games of Thrones, dragonglass.

Δεν έχει σημασία το είδος του σκάφους που θα επιλέξεις (ιστιοπλοϊκό ή μηχανοκίνητο) ούτε αν θα νοικιάσεις το δικό σου ή θα πάρεις μέρος σε οργανωμένη εκδρομή. Σημασία έχει ότι θα ζήσεις μια εμπειρία που θα σου μείνει αξέχαστη.

 

Μια φυσική πισίνα στις σπηλιές του Παπάφραγκα

Άλλη μια σπηλιά, που η οροφή της κατέρρευσε πριν από πολλά χρόνια είναι ο Παπάφραγκας και θα σου φανεί πιο οικείος και προσιτός από την Συκιά. Στην άκρη του θα βρεις μια μικρή αμμουδιά, ενώ όταν μπεις στο νερό θα νιώσεις σα να κολυμπάς σε πισίνα. Αν εξερευνήσεις τη γύρω περιοχή, θα βρεις εκεί κοντά και άλλες σπηλιές και θα καταλάβεις γιατί αυτό το σημείο ήταν τόσο αγαπημένο για τους πειρατές!

 

Απόλαυσε θαλασσινά όπως οι ντόπιοι, στην Πολλώνια

Το χωριό Πολλώνια είναι ένας αληθινός γαστρονομικός παράδεισος.

Εδώ δε θα βρεις μόνο ψαροταβέρνες και μικρά καΐκια, που βγάζουν φρέσκα ψάρια, αλλά και μια ακόμα όμορφη αμμουδιά για κολύμπι και χαλάρωση δίπλα στη θάλασσα. Ζουμερό λαβράκι, τραγανό τηγανητό καλαμάρι, ψητές σαρδέλες και καπνιστό χέλι είναι μερικοί μόνο από τους ψαρομεζέδες που θα απολαύσεις μαζί με δροσερές σαλάτες και άλλα ντόπια πιάτα. Πριν φύγεις, δοκίμασε οπωσδήποτε την καρπουζόπιτα (πίτα με καρπούζι, μέλι, κανέλα και σουσάμι), είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές και ιδιαίτερες ντόπιες νοστιμιές.

Βόλτα στην Πλάκα και την Τρυπητή

Και ενώ το λιμάνι του Αδάμα (ή Αδάμαντα) είναι πράγματι ο μεγαλύτερος οικισμός της Μήλου, η μικρότερη σε έκταση και πληθυσμό Πλάκα (μερικά χιλιόμετρα προς τα βόρεια) είναι η Χώρα της. Χτισμένη τον 19ο αιώνα, αποτυπώνει πεντακάθαρα τον κυκλαδίτικο χαρακτήρα της Μήλου με τα λευκά σπιτάκια και τα πέτρινα καλντερίμια της.

 

Πιο πάνω από την Πλάκα θα βρεις την γειτονιά του Κάστρου, η οποία έλαβε την ονομασία της χάρη στα ενετικά της τείχη. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται και το χωριό Τρυπητή, το οποίο είναι διάσημο για τις κατακόμβες (ένα εκπληκτικό δίκτυο στοών, το οποίο κατασκεύασαν οι πρώτοι Χριστιανοί, για να ξεφύγουν από τους Ρωμαίους) και για το αρχαίο αμφιθέατρό του.

Πεζοπορία στα ψαροχώρια που θα γεμίσουν το Instagram σου

Ακόμα μια πολύ χαρακτηριστική εικόνα της Μήλου είναι τα σύρματα (παραθαλάσσια σπιτάκια ψαράδων, κυριολεκτικά χτισμένα επάνω σε βράχια), τα οποία κλέβουν την παράσταση στα χωριά ΚλήμαΜανδράκια και Φυροπόταμος.

Και επειδή η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που κόβει την ανάσα, δεν υπάρχει καλύτερη φωτογραφία για το Instagram από τη διαδρομή σου όσο θα περπατάς από το ένα χωριό στο άλλο. Απέχουν μόλις 40 λεπτά μεταξύ τους και θα καταλάβεις γρήγορα για τί ομορφιά μιλάμε, όσο θα κατεβαίνεις προς τα χωριά. Α, εκτός από τις μαγικές εικόνες το χωριό Φυροπόταμος έχει για σένα και κάτι ακόμα να απολαύσεις: αμμουδιά.

Ανακάλυψε το μεγαλείο της φύσης με το καγιάκ σου

Με τόσες εξωτικές σπηλιές, όρμους και παραλίες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα λαχταράς να γυρίσεις στη θάλασσα…αυτή τη φορά με καγιάκ.

Για σένα λοιπόν, που δε μπορείς να αντισταθείς στις θαλάσσιες εξερευνήσεις, υπάρχουν διαδρομές με οδηγό, που διαρκούν μία ή μισή μέρα και σε πάνε σε διαφορετικές κωπηλατικές διαδρομές. Διάσημοι προορισμοί είναι οι παραλίες Παλαιοχώρι και Προβατάς στα νότια, το Παλιόρεμα (και το παλιό σημείο εξόρυξης θείου στα Θειωρυχεία ακριβώς από πάνω) στα ανατολικά και τα Γλαρονήσια στα βόρεια της Μήλου.

Το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου βρίσκεται δίπλα στην Μήλο και δεν είναι μόνο ένα παρθένο τοπίο με αψεγάδιαστες παραλίες, αλλά και ένα «σπίτι» για σπάνια και προστατευόμενα είδη. Είσαι έτοιμος να ανακαλύψεις την Πολύαιγο;

Τη στιγμή που θα φτάνεις στην Πολύαιγο μετά τη σύντομη διαδρομή από τη Μήλο, το ένστικτό σου θα σε «σπρώχνει» να τρέξεις προς μια από τις παρθένες παραλίες του νησιού. Και ποιος μπορεί να σε αδικήσει, όταν αυτό που αντικρύζεις  με το που φτάνεις είναι γαλαζοπράσινα νερά και απομακρυσμένους κόλπους;

Αλλά οι παραδεισένιες παραλίες δεν είναι το μόνο ατού της Πολυαίγου. Το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου είναι οικότοπος για σπάνια είδη φυτών και ζώων, ανήκοντας πλέον στους προστατευόμενους βιότοπους του δικτύου Natura 2000.

Τα ερπετά, τα μεταναστευτικά πτηνά (συμπεριλαμβανομένου και του Φαλκονιού της Ελεονώρας) και οι άγριες κατσίκες (πολύ+αίγα) είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά ζώα που μπορεί να συναντήσεις στο νησί. Οι, όλο και πιο σπάνιες πια, Μεσογειακές φώκιες που κατοικούν στις σπηλιές της θάλασσας κατά μήκος της ακτής, δεν εμφανίζονται τόσο συχνά.

Μην παραλείψεις λοιπόν μετά την ηλιοθεραπεία σου, να βάλεις ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και να εξερευνήσεις την γύρω περιοχή. Θα ανακαλύψεις ότι η Πολύαιγος δεν ήταν πάντα… ακατοίκητη.

Ανάλογα με το αν έχεις κλείσει θέση σε κάποιο οργανωμένο ταξίδι με σκάφος ή αν έχεις νοικιάσει μόνος σου, το πρόγραμμα της εκδρομής σου μπορεί να είναι διαφορετικό (επιπλέον κάποια tours περιλαμβάνουν και άλλες στάσεις γύρω από τη Μήλο και την Κίμωλο).

Παραλίες

Υπάρχουν τόσες πολλές παραλίες που θα δυσκολευτείς να διαλέξεις αλλά ξεκίνα οπωσδήποτε από τις Πάνω & Κάτω Μερσίνι. Είναι ολόλευκες, ενώ η δεύτερη, που είναι και μεγαλύτερη σχηματίζει έναν υγρότοπο στην άκρη της. Εξίσου όμορφη είναι και η παραλία Χοχλακιά (ή Γαλάζια Νερά όπως την ονόμασαν οι επισκέπτες της) και η παραλία Πισίνα, που από το όνομά της και μόνο μπορείς να καταλάβεις… πολλά. Στη νότια πλευρά θα βρεις την Αμμούρα (ή παραλία Φάρου) και αν περπατήσεις για 20 λεπτά σε ένα παλιό μονοπάτι, θα φτάσεις σε ένα φάρο με μοναδική θέα. Τέλος, επισκέψου την Παραλία Παναγιά και αν έχεις διάθεση, περπάτησε μέχρι το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η θέα από εκεί θα σε αποζημιώσει.

Θαλάσσιες σπηλιές

Το Σπήλαιο Φανάρα θα σε εντυπωσιάσει, όχι μόνο επειδή μπορείς να μπεις μέσα με βαρκάκι. Κοιτώντας ψηλά θα παρατηρήσεις ότι η οροφή του έχει καταρρεύσει, με αποτέλεσμα το φως του ήλιου να μπαίνει μέσα στο σπήλαιο και να δίνει στο νερό απίστευτους, μπλε χρωματισμούς. Βορειότερα, βρίσκεται η Διαμαντοσπηλιά, η οποία πήρε το όνομά της από τα λεπτά κρύσταλλα από χαλαζία και τα άλλα ορυκτά που βρίσκονται στα βράχια της.

Βραχονησίδα Καλόγεροι

Τα εντυπωσιακά ηφαιστειακά πετρώματα εμφανίζονται μέσα από το νερό και καθώς περνάς από δίπλα τους με το βαρκάκι, δημιουργούν μια αίσθηση μυστηρίου.

Related posts

Σκόπελος: Το νησί με τις γαλαζοπράσινες παραλίες

Καστελόριζο: O Ακρίτας του ελληνικού νότου, το μικρό διαμαντάκι του Αιγαίου

Newsroom

Μάταλα: Γνωστό και από τα παιδιά των Λουλουδιών

Newsroom