ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συναξάρι

Μοναστηριακός Τουρισμός :Ιερά Κοινοβιακή Μονή Παναγίας Ελεούσης Σαλμενίκον Αιγίου

Μοναστηριακός Τουρισμός :Ιερά Κοινοβιακή Μονή Παναγίας Ελεούσης Σαλμενίκον Αιγίου

 

Η Μονή Παναγίας Ελεούσας ή Μονή Αγίας Ελεούσης, όπως ονομάζεται επίσημα και είναι ευρύτερα γνωστή, είναι ορθόδοξη γυναικεία Μονή.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 610 μέτρων περίπου στις βορειοανατολικές παρυφές του Παναχαϊκού, κοντά στις νότιες απολήξεις της Ζήριας στο νότιο δρόμο, που οδηγεί από τον Άγιο Βασίλειο Ρίου στις Καμάρες, ανάμεσα στα χωριά Πιτίτσα, Βοτένη και τους οικισμούς του Σαλμενίκου. Η Ιερά Μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και εορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Η Αγία Εικόνα της Παναγίας (έργο του 17ου αιώνα μ.Χ) αποτελεί αντίγραφο της Παναγίας του Κύκκου στην Κύπρο.

Η αρχική θέση του μοναστηριού, το λεγόμενο “Παλαιομονάστηρο”, βρισκόταν ακριβώς έξω από το χωριό της Πιτίτσας, εκεί όπου βρίσκεται το σπηλαιώδες ναΐδριο της Αναλήψεως που είχε την χρήση του αρχικού καθολικού (κυρίως ναού) της Μονής, μια ώρα πάνω και βόρεια της Μονής. Το πρώτο ασκηταριό της Ανάληψης (1180 μ.Χ) είναι χτισμένο στην χαράδρα του Χούνη και η εκκλησία μέσα σε σπήλαιο, στο μέσο ενός βράχου μεγάλου ύψους, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο την περίοδο της Επανάστασης του 1821, ενώ το 1828 επέρχεται η ολοκληρωτική καταστροφή του Παλαιομονάστηρου από τους Τούρκους.  

Η ίδρυση της σημερινής ιεράς μονής υπολογίζεται το 1510 μ.Χ. Λόγω του ψύχους, οι μοναχοί αποφασίζουν να μεταφέρουν το μοναστήρι πιο κάτω, όπου σύμφωνα με την παράδοση, ο τότε Ηγούμενος βρήκε την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας ακριβώς στο σημείο όπου σήμερα είναι κτισμένο το ιερό του Ναού. Σύμφωνα με επιγραφή το καθολικό της Μονής Αγίας Ελεούσας ανακαινίστηκε το 1854 μ.Χ. Μέχρι το 1930 λειτουργούσε ως ανδρώο μοναστήρι, κατόπιν διαλύθηκε και ανασκευάστηκε το 1947. Έκτοτε, με βασιλικό διάταγμα, λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι.

Σήμερα στη Μονή διασώζονται, πέραν από την ιδιότυπη και μέχρι σήμερα θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας – Ελεούσα του Κύκκου – 17ου αιώνος, Τεμάχιον Της Αγίας Ζώνης (σε κιβωτό – πανηγυρίζει η Ιερά Μονή στις 31 Αυγούστου), Ιερά Λείψανα του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Μερκουρίου, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Τρύφωνος, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, του Αποστόλου Θωμά, του Αγίου Βασιλείου, της Αγίας Μακρίνης (πανηγυρίζει η μονή στις 19 Ιουλίου), του Αγίου Νεκταρίου, του Αγίου Ιωάννη της Κλίμακος, της Αγίας Μαρκέλλας, της Αγίας Μαγδαληνής, της Αγίας Θέκλης, του Αγίου Λουκά του Ρώσσου – Αρχιεπίσκοπου Κριμαίας, του Αγίου Βλασίου Ακαρνάνος και των συνασκητών του και άλλων αγίων. Φυλάσσεται επίσης και το ιερό σεντόνι που σκεπάζουν την εικόνα της Παναγίας της Μυροβλύτισσας της Άνδρου κατά τη διάρκεια της εορτής της και σπάνια βιβλία του ΙΗ & ΙΘ αιώνα.

Οι μοναχές ασχολούνται με την διακονία του χρυσοκεντήματος, της αγιογραφίας, της παρασκευής θυμιάματος και διαφόρων άλλων χειροτεχνημάτων.

Related posts

Μοναστηριακός Τουρισμός: Παναγιά Ευαγγελίστρια Τήνου.

Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης: Σήμερα 3 Οκτωβρίου η Εκκλησία τον εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη του

Άγιος Διονύσιος Ζακύνθου: Τιμάται η μνήμη του σήμερα 17 Δεκέμβριου