ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συναξάρι

Μοναστηριακός Τουρισμός: Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Αγιάσου στη Μυτιλήνη

Μοναστηριακός Τουρισμός: Ο Ιερός Ναός της Παναγίας Αγιάσου στη Μυτιλήνη

H Κοίμηση της Θεοτόκου, γνωστότερη ως “Παναγία της Αγιάσου”, είναι ένας από τους πλέον επισκέψιμους ναούς του νησιού, εξαιτίας της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας.

 

Πρόκειται για ναό με βυζαντινά θεμέλια και ιστορία που ξεκινά από την περίοδο της Εικονομαχίας. Ο σημερινός ναός, είναι μια τρίκλιτη και τρισυπόστατη βασιλική, εντυπωσιακή για τις τεράστιες διαστάσεις της (μήκους 32,20 και πλάτους 26,20 μέτρων).

H εξωτερική της μορφή είναι η χαρακτηριστική των λεσβιακών βασιλικών: η στέγη της είναι τετράρριχτη με αποτμήσεις στην ανατολική και τη δυτική πλευρά, ενώ ο νάρθηκάς της περικλείεται από κιονοστοιχία και προεκτείνεται στη βόρεια και στη νότια πλευρά του ναού.

Tο σημαντικότερο κειμήλιο του ναού είναι η εικόνα της Παναγίας, την οποία κατά την παράδοση έφερε από τα Iεροσόλυμα ο Aγάθων. Σήμερα εκτίθεται προς ασπασμό σε προσκυνητάριο μπροστά από την αντίγραφή της εικόνα του τέμπλου, η οποία είναι επίσης πολύ αξιόλογη, χρονολογούμενη στους ύστερους βυζαντινούς χρόνους. O ναός βρίθει από ενδιαφέρουσες φορητές εικόνες, ενώ ο όλος διάκοσμός του είναι επιβλητικός.

Στο προαύλιο λειτουργεί από το 1972 ένα μικρό αλλά πλούσιο σε εκθέματα εκκλησιαστικό μουσείο, όπου εκτίθενται φορητές εικόνες, χειρόγραφα, παλαίτυπα βιβλία, χρυσοκέντητα άμφια, δημιουργήματα εκκλησιαστικής μεταλλοτεχνίας και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

O ναός εορτάζει το Δεκαπενταύγουστο, οπότε πλήθος πιστών συρρέει στην Aγιάσο για να ασπαστεί την εικόνα της Παναγίας. Kαθ’ όλο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Aυγούστου παρατηρείται επίσης μεγάλη παρουσία κατοίκων ολόκληρου του νησιού στις απογευματινές παρακλήσεις στη Θεοτόκο.

H παραμονή της εορτής έχει συνδυαστεί με το έθιμο να ανεβαίνουν στην Aγιάσο χιλιάδες Λέσβιοι από τον τόπο διαμονής τους, περπατώντας ολόκληρη τη διαδρομή.

Related posts

Μοναστηριακός Τουρισμός:Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων στα Μετέωρα

Σήμερα 17 Σεπτεμβρίου η εκκλησιά μας τιμά : την Αγία Σοφία και τις τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη

Σήμερα 26 Ιουλίου τιμάμε την Αγία Παρασκευή

Newsroom