Κοινοποιείστε το άρθρο

Πάσχα στο ακριτικό Καστελλόριζο

Επιβλητικοί ναοί και αναστηλωμένα αρχοντικά που ατενίζουν το Αιγαίο, σας υποδέχονται στο Καστελλόριζο.

Δίπατα, βαμμένα με έντονα χρώματα, φτιαγμένα από ντόπια πέτρα, ξύλα από την Μικρά Ασία, κεραμίδια από την Αττάλεια και τη Μασσαλία. Το νησάκι που στέκει στο θαλασσινό σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας ήταν ένας κοσμοπολίτικος τόπος και τα καράβια των καπεταναίων έφερναν από τα πέρατα της γης πλούτη, νέες ιδέες, κουλτούρες. Η ιστορία θέλησε να μείνει σήμερα με 300 ανθρώπους, εκεί στην άκρη της πολυνησίας του Αιγαίου, με συντροφιά τα άλλα 13 νησάκια χάρη στα οποία είχε άλλοτε το όνομα Μεγίστη: γιατί τα ξεπερνάει όλα σε μέγεθος.

Λίγοι, αλλά τόσο φιλόξενοι, οι κάτοικοι ετοιμάζονται για το ελληνικό Πάσχα. Ασπρίζουν, αερίζουν, γυαλίζουν τα ασημικά, βγάζουν από το συρτάρι τις πασχαλινές συνταγές.

Αυθεντικές και κατανυκτικές εμπειρίες σας περιμένουν τη βραδιά της Ανάστασης, όταν, σύμφωνα με το παλιό έθιμο, μετά το «Χριστός Ανέστη», ο παπάς που ψάλλει το Ευαγγέλιο στο προαύλιο, δεν γίνεται δεκτός στην εκκλησία μέχρι να φωνάξει τρεις φορές το «Άρατε Πύλας». Η γιορτή της Ανάστασης θα ξεκινήσει την επόμενη μέρα και θα κρατήσει άλλες δυο. Οι άνθρωποι του Καστελλόριζου έχουν το τραγούδι στο αίμα τους. Τα βιολιά και τα λαούτα θα συνοδέψουν τους χορούς και τα κεράσματα θα έχουν τα αρώματα του Αιγαίου. Την Κυριακή του Πάσχα αξίζει να δείτε την ανάγνωση των Ευαγγελίων σε διάφορες γλώσσες και τον χορό που στήνουν οι γυναίκες συνοδευόμενες στο προαύλιο της εκκλησίας. Στα παλιά χρόνια εκείνες, οι καπετάνισσες, είχαν την εξουσία –έφταναν μάλιστα να ζητούν σε γάμο τον γαμπρό και όχι το αντίθετο!

Μια σταλιά είναι το νησάκι, αλλά έχει τόσα να δείτε. Τις συνοικίες Πηγάδια και Χωράφια, με το τζαμί, τον Φάρο, το Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας, τον Άγιο Γεώργιο του Πηγαδιού και το ρολόι του 1903.

Το Μανδράκι με το καρνάγιο του και τα λιθόστρωτα μονοπάτια. Από πάνω υψώνεται το κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη του 14ου αιώνα: το Καστέλο Ρόσο χάρη στο οποίο πήρε το τωρινό όνομά του το νησί. Κι ακόμη, το Παλαιόκαστρο με τη δωρική ακρόπολη και την περίφημη Γαλάζια Σπηλιά, γνωστή σε όλο τον κόσμο. Οι ανακλάσεις του φωτός πάνω στο νερό δημιουργούν χιλιάδες ιριδισμούς πάνω στους σταλακτίτες της μετατρέποντάς την σε ένα μεγαλόπρεπο παλάτι!

 

 

 

Με πληροφορίες του discovergreece.com

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο