ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΕπικαιρότητα

Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ: H μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία

Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ: H μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία

Η βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, «έφυγε ειρηνικά» από τη ζωή το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ.

Η 96χρονη Ελισάβετ γιόρτασε τον περασμένο Ιούνιο το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, δηλαδή τα 70 χρόνια παραμονής στο θρόνο της Γηραιάς Αλβιώνας. Η Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο το 1952 μετά τον θάνατο του πατέρα της, Γεωργίου του ΣΤ’.

Μετά τον θάνατό της θα την διαδεχθεί ο πρωτότοκος γιος της ο 73χρονος πρίγκιπας Κάρολος, τέως πρίγκιπας της Ουαλίας. Ο Κάρολος θα κηρύξει την χώρα σε πένθος ως ο νέος βασιλιάς και επικεφαλής των κρατών της Κοινοπολιτείας.

Σε ανακοίνωσή του το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανέφερε: «Η βασίλισσα απεβίωσε ειρηνικά στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα – σύντροφος θα παραμείνουν στο Μπαλμόραλ απόψε και θα επιστρέψουν στο Λονδίνο αύριο».

Η Ελισάβετ απεβίωσε στις 20:30 ώρα Ελλάδας.

Δείτε την στιγμή που το BBC ανακοινώνει επισήμως τον θάνατο της Ελισάβετ

Τι προβλέπει η επιχείρηση «London Bridge is down»

Τα σχέδια για το τι θα συνέβαινε σε περίπτωση θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ υφίστανται εδώ και πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του 1960. Πρόκειται για μία επιχείρηση που θα ξεδιπλωθεί υπό την κωδική ονομασία «London Bridge is down» (Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε).

Το 1952, όταν ο πατέρας της Ελισάβετ, Γεώργιος ΣΤ’, πέθανε η είδηση του θανάτου του μεταδόθηκε με τον κωδικό «Hyde Park Corner», με στόχο ο όλος χειρισμός της υπόθεσης να γίνει με διακριτικότητα.

Για την Ελισάβετ Β’ επελέγη η κωδική ονομασία «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» προκειμένου να ενημερωθούν για το συμβάν η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και οι αρχηγοί άλλων 15 κυβερνήσεων, στις οποίες η βασίλισσα κατέχει το αξίωμα του αρχηγού κράτους.

Ο γιατρός της βασίλισσας Σερ Χιού Τόμας θα επιβλέπει τις τελευταίες ώρες, κατά τις οποίες πιθανότατα θα την επισκεφτούν στενή οικογένεια και φίλοι. Θα ελέγχει την πρόσβαση στο δωμάτιο και θα αποφασίζει ποιες πληροφορίες θα δημοσιοποιούνται και ποιες λεπτομέρειες θα παραμείνουν ιδιωτικές.

Ο τίτλος του μονάρχη είναι αυτός που μεταβιβάζεται στον μεγαλύτερο κληρονόμο και τεχνικά η μετάβαση γίνεται τη στιγμή που πεθαίνει ο προηγούμενος μονάρχης. Όταν συμβεί, ο Κάρολος θα γίνει βασιλιάς και τα αδέρφια του θα του φιλήσουν το χέρι για να του ορκιστούν την πίστη τους.

Πέρα από τα άμεσα μέλη της βασιλικής οικογένεια, η είδηση για τον θάνατο της βασίλισσας θα δημοσιοποιηθεί από τον προσωπικό γραμματέα της, τον Sir Christopher Geidt.

Πρόκειται για πρώην διπλωμάτη που το 2014 χρίστηκε για δεύτερη φορά ιππότης, εν μέρει για τον ρόλο που ανέλαβε να οργανώσει τη διαδοχή της Ελισάβετ Β’. Μεταξύ των καθηκόντων του είναι και να ενημερώσει την πρωθυπουργό, Λιζ Τρας.

Related posts

Απόκριες στην πλημμυρισμένη από χρώματα Νάξο

Newsroom

Έκτακτη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ πολιτικών αρχηγών για την Τουρκία

Κωλοτούμπα κ. Τσιάρας : Αποσύρει τον νέο Ποινικό Κώδικα περί βλασφημίας

Newsroom